Juomat

Agua fresca on ihanan raikas hellepäivän virkistäjä – katso ohjeet, miten hedelmäinen juoma valmistetaan itse

Agua fresca on ihanan raikas ja virkistävä hedelmäjuoma kuumiin kesäpäiviin ja loistava kumppani myös mausteiselle meksikolaisruoalle. Väli-Amerikassa suosittu alkoholiton juoma on helppo tehdä myös kotioloissa.

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
Om-Arkisto, Istock

Kun kaipaat jotain vettä vahvempaa, kokeile hedelmäistä ja ihanan virkistävää agua frescaa.

Agua fresca on ihanan raikas ja virkistävä hedelmäjuoma kuumiin kesäpäiviin ja loistava kumppani myös mausteiselle meksikolaisruoalle. Väli-Amerikassa suosittu alkoholiton juoma on helppo tehdä myös kotioloissa.

Agua fresca on raikas ja terveellinen janonsammuttaja. Vaihda mehu ja limppari valloittavan viileään agua frescaan. Tämä juoman avainsana on kylmä: jäähdytetyt lasit, kylmät ainekset ja reilusti jäitä. Kippis!

Lue lisää: Parhaat vihersmoothiet x 15: terveelliset smoothiet virkistävät kehoa ja mieltä

Agua frescaa siemaillaan erityisesti Meksikossa ja Väli-Amerikassa, jossa sitä myydään kadunvarsikojuissa lähes joka paikassa. Agua fresca tarkoittaa viileää tai raikasta vettä ja se onkin täydellinen hellepäivän virkistäjä sekä raikas kumppani tuliselle ruoalle.

Kun limpparit ja mehut tylsistyttävät ja kaipaat jotain vettä vahvempaa, matka maapallon toiselle puolelle ei onneksi ole välttämätön. Alkoholittoman agua frescan valmistus onnistuu helposti myös kotioloissa.

Mistä agua fresca valmistetaan?

Agua fresca koostuu soseutetuista hedelmistä, tilkasta vettä ja sokerista tai siirapista, joka sekoittuu sakean hedelmälihan joukkoon kiteistä sokeria sulavammin. Raikkaan hedelmäisen juoman voi tehdä lähes kaikista vesipitoisista hedelmistä ja marjoista oman maun mukaan. Parhaita vaihtoehtoja ovat tietysti sesongin makoisimmat kasvikset.

Meksikossa suosittuja makuja ovat esimerkiksi tamarindi, hibiscuksen kukat ja chiansiemet, mutta kotioloissa kannattaa kokeilla esimerkiksi vesimelonia, mansikoita ja melonia tai vaikkapa kurkkua. Tosin runsaasti siemeniä sisältävistä marjoista, kuten vadelmista valmistettu juoma on syytä siivilöidä ennen tarjoilua.

Herkullinen hedelmäjuoma valmistuu jo parin eri hedelmän tai vihanneksen sekä yhden ronskisti makua antavan yrtin tai vaikkapa chilin tai inkiväärin yhdistelmästä. Tilkka limetti- tai sitruunamehua antaa makuun raikkautta ja terää. Lisäksi koristeeksi voi lisätä tuoreita yrttejä. 

Aito agua fresca on usein melko makea, mutta sokerin määrää juomassa on helppo säätää oman maun mukaan tai jättää vaikka kokonaan pois. Monista hedelmistä, kuten melonista, ananaksesta ja mangosta tulee luonnostaan jo niin makea juoma, että lisämakeutus on turha.

agua fresca
Ihanan raikas ja hedelmäinen aqua fresca maistuu hyvin hellepäivänä ja tulisten ruokien kanssa.

Ohje: Aqua fresca

Näin raikas hedelmäjuoma valmistetaan

Agua fresca on vaivaton valmistettava, joka ei vaadi kummoisia keittiövälineitä tai baarimikon taitoja. Kuori ja paloittele hedelmät, surauta ainekset tehosekoittimella ja valmista tuli. Myös sauvasekoittimella pärjää hyvin. Lisää lopuksi vettä sen verran, että koostumus on juotava.

Agua frescan voi jättää sakeaksi hedelmälihasta tai halutessaan sen voi siivilöidä tiheän siivilän läpi aivan ohueksi ja nestemäiseksi. Hauska idea on myös korvata vesi kivennäisvedellä, joka antaa juomaan mukavaa hapokkuutta sekä pientä poreilua. Liikaa ei tosin kannata lorautella, jotta juoma ei laimenisi liikaa.

Raikkain juoma valmistuu jääkaappikylmistä tai jopa pakastetuista hedelmistä. Parasta agua fresca onkin jääkaappikylmänä jääpaloilla höystettynä ja jääkylmästä lasista tarjoiltuna. Jos juoma joutuu odottelemaan, kunnon sekoitus ennen nautiskelua on paikallaan. 

Katso myös Kotiliesi.fi: Paras alkoholiton booli – ota talteen baarimestarin ohje!

 

X