Juomat

Cava ja tapakset

Teksti:
Anna.fi

Cava on raikas, eloisa ja rento kuohuviini. Annan ruokatajatoimittaja, Taina Salovaara, vieraili sadonkorjuun aikaan cavan synnyinseuduilla Koillis-Espanjassa ja valmisti kuplien kumppaniksi katalonialaisen aterian.

viinitila

Cavan juuret ovat syvällä Katalonian, tarkemmin ottaen Sant Sadurni d’Anoian maaperässä. Siellä, Codorníun tilalla, viinintekijä Josep Raventós Fatjó valmisti maailman ensimmäisen pullon cavaa vuonna 1872. Cavaa tehdään Codorníulla tänä päivänäkin samoista rypäleistä ja samassa innovatiivisessa hengessä kuin jo Josepin aikana.

Raikas 140-vuotias cava

Viiniä oli Codorníun tilalla tehty jo satoja vuosia ennen cavan keksijän, Josep Raventósin, aikoja. Kun Codorníun perijätär Anna de Codorníu meni vuonna 1659 naimisiin viininviljelijä Miquel Raventósin kanssa, siirtyi tila Raventósin perheelle. Suku vaalii edelleen ylpeänä tilaansa, joka on yksi maailman vanhimmista perheyrityksistä.

anna de Codorniu

Alun perin cava nimettiin samppanjan mukaan xampániaksi. Josep Raventós opiskeli klassisen samppanjan valmistusmenetelmiä Champagnessa ja toi espanjalaisten iloksi opit mukanaan kotitilalleen. Cava, joka tarkoittaa kellaria, vakiintui espanjalaisen kuohuviinin nimeksi 1970-luvulla ranskalaisten rekisteröidessä samppanja-nimen itselleen.

Joka tapauksessa cavaa tehtiin silloin ja tehdään tänäkin päivänä perinteisellä pullokäymismenetelmällä samppanjan tapaan. Ero näiden juomien välillä piilee maaperässä, ilmastossa ja rypälevalinnoissa.

Cava voidaan Espanjan lainsäädännön mukaan tehdä muuallakin Espanjassa, mutta yli 90 prosenttia cavasta kuitenkin valmistetaan Penedésin alueella Koillis-Espanjassa. Viinilaki sanelee rypälelajikkeet, joita juomaan saa käyttää. Perinteisten lajikkeiden, Macabeon, Parelladan ja Xarel-Lon lisäksi myös Chardonnayn ja Pinot Noirin käyttö on sallittua. Juuri Codorníussa ryhdyttiin aikoinaan ensimmäisenä käyttämään cavaan Pinot Noiria senkin uhalla, että muhkeat sakot rapsahtivat tekijöille. Nyttemmin ryhdikästä Pinot Noiria käytetään luvallisesti roseecavan valmistukseen.

Codorníun cavalla oli kunnia päästä Espanjan hovin juomaksi 1800-luvulla ja perinne jatkuu edelleen. Codorníun tekemä cava on myös tavallisen kansan lemmikki: elegantti ja naisellinen Anna de Codorníu on Espanjan eniten juotu kuohuviini.

Cavaa ruoan kanssa tai ilman

Siinä missä Cava meillä mielletään aperitiiviksi ja huolettomaksi brunssijuomaksi, juodaan Kataloniassa cavaa läpi aterian – tai ainakin cavan kanssa syödään jotakin. Nuori ja raikas cava on nappivalinta aperitiiviksi.

Tapasten seuraksi ja ruokajuomaksi on pitempään kypsynyt reserva tai gran reserva yleensä osuvampi valinta. Nuoret cavat käyvät hyvin aasialaisten ruokien, esimerkiksi sushien kumppaniksi.

tapakset

Suomalaisista ruoista cava maistuu erityisen hyvältä graavikalojen ja savulohen seurana. Alkon valikoimissa on yli 30 cavaa, suurin osa brutia, mutta myös makeampia jälkiruokien ja leivonnaisten seuraksi sopivia semisecoja.

Katalonialaisia herkkuja

Tapastelu on hauskaa ja seurallista syömistä. Kun tapaksia on paljon, ne riittävät kokonaiseksi ateriaksi. Serranokinkku pitää kampasimpukat mehevinä grillauksen aikana. Sienillä ja pinaatilla täytetty munakas maistuu sekä lämpimänä että kylmänä. Chorizolammaspyörykät voi tarjota sellaisenaan tai tomaattikastikkeessa.

kampasimpukat

Zarzuela on paitsi espanjalainen operetti myös perinteinen katalonialainen kala-äyriäispata. Tässä pataan on käytetty tuoretta kuhaa ja sinisimpukoita sekä pakastettuja jättikatkarapuja ja mustekalaa.

Crema catalanan tapaan tehdyssä jäätelössä maistuu appelsiini, kaneli ja paahdettu sokeri. Jos et omista jäätelökonetta, jäädytä jälkiruoka parfaitvuoassa.

Kuvat: Alko, Colourbox.com

Taina Salovaara

Lisää aiheesta: Cavat Espanjasta – kuohuviinit testissä

X