Juomat

Glögit testissä: perinteinen maku jyrää uutuuksissakin

Teksti:
Anna.fi

Vuosi sitten Ruoka.fi:n raati urakoi arvioimalla peräti 11 eri glögiä. Tänä vuonna päätimme ottaa kevyemmin ja keskityimme vain Alkon valikoimiin tulleisiin uutuuksiin. Keräsimme maisteltavaksi kaikkiaan viisi uutuutta. Katso tulokset ja löydä oma suosikkisi vuoden 2013 glögiuutuuksista.

Glögit 2013

Vertailussamme pärjäsivät parhaiten klassiset glögimaut. Uudet makuyhdistelmät ja aromit eivät hurmanneet raatilaisia, sillä perinteisyys jyräsi paitsi maussa, myös värissä ja tuoksussa.

Testivoittajat Norjasta

Parhaaksi glögimauksi raati arvioi norjalaisen Arcuksen Herrgårds röd vinglögg -glögin. Herrgårds rod vinglöggin raaka-aineina ovat Tempranillo- ja Bobol-rypälelajikkeista tehty punaviini, mausteina kaneli, pomeranssi, kardemumma, neilikka ja sokeri.

Kaikkien eri osa-aluiden arvioinnissa pärjäsi parhaiten saman valmistajan Herrgårds Glögg Spetsad med Whisky – punaviinipohjainen glögi, jonka raaka-aineina ovat skotlantilainen blendedviski, viljasta tislattu viina, mausteina kaneli, pomeranssi, kardemumma, neilikka ja sokeri.

Entäpä se tämän joulun kaunein glögipullo? Raatilaiset arvioivat komeimmaksi, tyylikkäimmäksi ja erottuvimmaksi pulloksi Loimu 2013 glögin.

Näin glögit testattiin

Glögit tarjoiltiin lämmitettyinä. Raatilaiset arvioivat glögin väriä, tuoksua ja makua sokkona. Pullon ulkonäköä ja glögin soveltuvuutta erilaisiin tilanteisiin mietittiin vasta maistelun jälkeen.

glögitesti

Arviointiasteikkona oli 1-5, jossa 1 huonoin ja 5 paras. Raatiin kuului 4 naista ja 2 miestä, testaajien ikäjakauma oli 24-60 ikävuoden välillä.

appelsiini-suklaa glögi

Lumoava Appelsiini-Suklaaglögi 9,98 € 388407 15%

Kokonaispisteet 2,7

Väri 3,6
”Todella tumma” ”Verenomainen” ”Tumma, veren ja musteen valssi” ”Nyt meni mustaksi”
Tuoksu 2,2
”Suklainen herkku, ihana!” ”Tälle tuoksuu sisustuskaupassa jouluisin” ”Saippuainenkin” ”Tuo mieleen suklaakonvehdin, outo” ”Hirveä haju, en tiedä pystynkö maistamaan” ”Suklainen” ”Epämääräinen, ei juuri kutsu”
Maku 2,2
”Ei kovin glögimäinen, hapan” ”Saippuamainen, keinotekoinen, en tykännyt” ”Vanilja? Ei oikein tule glögi mieleen. Ei kiitos” ”Maku ei vastaa käsitystäni glögistä, kumma haju jatkuu maussa” ”Tasapainoinen, tyylikäs” ”Jotenkin suklainen, hieman outo”
Ulkoasu 2,8
”Tylsähkö” ”Tyylikäs” ”Pullosta käy selkeästi ilmi, mitä glögi sisältää” ”En ostaisi pullon perusteella” ”Aika bling bling”
Mihin tilanteeseen?
”Kokeilunhaluun” ”Joululahjaksi sokerihiirelle”
Herrgårds vinglögg

Herrgårds Röd Vinglögg Tuote: 642017 12,5% 7,49€

Kokonaispisteet 3,5

Väri 4,3
”Oikein kaunis viininpunainen” ”Tumma, hyvä perusglögin väri” ” Perinteinen, tumma makea” ”Runsas, tumma punainen, ei mikään litku”
Tuoksu 2,8
”Turhan vieno, muuten ok” ”Hiukan väkevä tuoksu, neilikka tuoksuu” ”Voimakkaan aromikas” ”Melko mieto. Alkoholi ei tuoksu tässä glögissä” ”Erittäin mausteinen” ”Hummalluttava, ihan huhmahti huppuun, huh!
Maku 3,9
”Ihanan makea ja pyöreä! Ei ehkä useampaa kuppia menisi.” ”Miellyttävä maku, mausteinen, mutta myös makeaa, ei kuitenkaan liikaa.” ”Paahteinen, tömäkkä” ”Paksu ja täyteläinen” ”Hyvä, sopivan kevyt” ”Runsas, paahteinen, maukas”
Ulkoasu 2,9
”Perinteinen, normi” ”Perusglögipullo, taidan olla vanhanaikainen” ”Perinteinen, ei omaperäisyyttä”
Mihin tilanteeseen?
”Lahjaksi anopille” ” Tätä voisin tarjota omatekemän sijaan, kehtaisi kyläänkin viedä” ”Joulun juhliin monitoimiglöginä” ”Pakkasreippailun jälkeiseksi lämmikkeeksi”
Herrgårds glögg spetsad med whisky

Herrgårds Glögg Spetsad med Whisky 11,89 € 345357 20%

Kokonaispisteet 3,6

Väri 4,6
”Oikein kiva” ”Tumma, hyvä perusglögin väri” ”Ihana väri, tästä sävystä voisi tehdä huulipunan” ”Tuhti punainen” ”Merlottimainen, syvä ja kaunis”
Tuoksu 2,5
”Mukavan tuhti” ”Turhan tiukka, taisin humaltua jo pelkästä tuoksuttelusta” ”Tömäkkä, pistävän mentolimainen” ”Tuoksu todella alkoholinen, silmiä kirvelee” ”Runsaan viinaisa”
Maku 3,5
”Makea, viinainen mehu, maistellessa viinahöyry menee silmiinkin” ”Makea, mausteinen ja kihahtaa päähän kivasti” ”Hilloinen, hieman katkera, silti lämmin” ”Ällömakea, viinaisa” ”Alkoholi maistuu liikaa. Todella tuhti. Alkoholin maku lieveni ajan kanssa” ”Voimakas, alkoholinmakuinen glögi”
Ulkoasu 3,7
”Aika jänskä” ”Tyylikäs pullo” ”Postikorttimainen” ”Tyylikäs, tasapainoinen kokonaisuus” ”No, vähän kosiskeleva, mutta hyvin sopii pullon perusteella koko talvisesongiksi” ”Tosi söpö”
Mihin tilanteeseen?
”Hipsterien joulujuhliin” ”Joululahjaksi” ”Kavereiden kanssa nautittavaksi, muttei tuliaiseksi” ”Dokaamiseen” ”Itselle, äidille, mummille ja kummille”
Loimu 2013

Loimu 2013 14,19 €  319017 21%

Kokonaispisteet 3,1

Väri 4,3
”Erittäin tumma. Taitaa olla mustikkainen. Kaunis” ”Hyvä tumma väri” ”Kaunis burgundi”
Tuoksu 2,2
”Erittäin voimakas, mutta hyvä! Alkoholi ei pääse liikaa läpi, tuoksuu marja.” ”Hyi, jos haluaa vetää naamat, tämä on oiva valinta” ”Aromikas” ”En tunne maustetta, mutta glögiin se ie minusta kuulu” ”Marjaisa, hieman keinotekoinen”
Maku 2
”Marjainen, vähän liiankin” ”Makea” ”Mustikkainen, ällömakea” ”Kummallinen maku, onkohan mustikka? Minulle turhan vieras maku glögiksi.” ”Outo” ”Esanssinen, en tykkää”
Ulkoasu 3,9
”Tyylikäs, muoto viehättää” ”Ihana korkki, suomalaisen näköinen” ”Erottuva ulkonäkö ja -muoto. Valkoinen väri viittaa talveen” ”Komea on” ”Hauska moderni ote, mutta jättää vähän kylmäksi”
Mihin tilanteeseen?
”Koti-illoiksi ja pullon voi jättää hetkeksi esille” ”Lahjaksi, kun haluat tehdä vaikutuksen” ”En ostaisi, ellen tietäisi jonkun pitävän mustikasta. Muuten en glöginä tarjoaisi” ”Myrkky”
Blossa 2013

Blossa 13 12,98 €   362947 15%

Kokonaispisteet 2,6 

Väri 2
”Aika vaalea, mehumainen. Ei kovin esteettinen” ”Laimea” ”Punaiseksi liian hailakka” ”Hailakka, tulee vesiväriastia mieleen”
Tuoksu 2,6
”Hyvin perinteinen” ”Tosi mieto” ”Ei kovin viinainen” ”Neilikkainen, kitkerähkö” ”Aika mieto, hieman pistävä, voi olla runsaampikin”
Maku 2,8
”Aika mieto, mutta oikein hyvä. Alkoholi maistuu sopivasti” ”Hienostunut, alkoholi maistuu läpi voimakkaasti, inkivääri” ”Viinainen, ei kovin runsas” ”Karvas, neilikkainen, alkoholi maistuu liikaa” ”Miedohko, turhan vähän mausteita, ok” ”Alkoholi kyllä maistuu, ehkä vähän kelmeä”
Ulkoasu 3
”Tykkäsin enemmän edellisvuosien pulloista. Aika retro” ”Brändätty” ”Jouluinen, ei kovin ylellinen” ”Pesuainepullo? Ei puhdas punainen. Pettymys” ”Klassikko” ”Kiva, mutta vähän muovisen näköinen”
Mihin tilanteeseen?
”Illanviettoon trendikkäiden ystävien kanssa” ”Tuparilahjaksi trenditietoisille” ”En ostaisi, enkä mielellään joisi” ”Himmailuun” ”Lahjaksi tyylitietoiselle”

Kuvia glögitestauksesta:

glögitestaus
glögitestaus käynnissä
glögitestaus mantelit
glögitestaus
glögitestaus

Katso myös vuoden 2012 glögitestin tulokset.

Teksti: Leena Kalliokoski

Kuvat: Kirsikka Isohanni ja Alko

Kattaustarvikkeet: Tiimari

X