hard kombucha
Juomat

Hard kombucha on supertrendikäs alkoholijuoma – kiehtoo erityisesti terveydestä ja hyvinvoinnista kiinnostuneita

Hard kombucha on vähäenerginen mieto alkoholijuoma, joka valmistetaan sokeroidusta teestä käymisen avulla, aivan kuten perinteinenkin kombucha. Hard kombucha on juuri nyt supertrendikäs juoma maailmalla.
Teksti: Hanna Kuusisalo Kuvat: iStock

Hard kombucha on läheistä sukua jo aiemmin ihastusta herättäneelle perinteiselle kombuchalle. Trendikäs hard kombucha on pirskahteleva ja raikas alkoholijuoma, joka villitsee juuri nyt erityisesti terveydestä ja hyvinvoinnista kiinnostuneita kuluttajia.

Lue lisää: Näin syntyvät raikas kombuchabooli ja greippinen Aperol Spritz – katso 5 helppoa drinkkiohjetta

Kombucha eli volgasienitee on ikivanha kiinalainen juoma, jonka ystävät vannovat sen lukuisten väitettyjen terveyshyötyjen nimeen. ”Ikuisen elämän eliksiiriksi” sanotun juoman ajatellaan olevan sekä terveellinen että vähäsokerinen vaihtoehto alkoholille ja virvoitusjuomille. Hurjan suosion taustalla lienee laaja terveysvaikutteisten ruokien ja juomien buumi.

Nyt perinteisen kombuchan rinnalle trendijuomaksi on noussut myös alkoholipitoinen, vähäenerginen hard kombucha. 

Kombucha – fermentoitu trendijuoma

Kombucha ja sen alkoholipitoinen sisar hard kombucha valmistetaan fermentoimalla sokeroitua teetä bakteeriviljelmän avulla. Valmistuksessa käytettävä elävä bakteeriviljemä, eli volgasieni, tunnetaan tuttavallisemmin nimellä SCOBY (symbiotic colony of bacteria and yeast).  Prosessi on samankaltainen kuin vaikkapa jogurtin tai hapankaalin valmistuksessa. Perinteisen kombuchan hapattamiseen kuluu yleensä seitsemästä kymmeneen päivää. Kombucha voidaan maustaa maun mukaan esimerkiksi sitruunalla tai inkiväärillä.

Käymisprosessin aikana bakteerit käyttävät ravintonaan sokeria, minkä seurauksena juoman sokeripitoisuus pienenee ja teehen muodostuvat sille ominaiset maut sekä hieman alkoholia, aivan kuten perinteisessä simassakin.

Lopputuloksena on kevyesti hiilihapotettu juoma, joka muistuttaa maultaan hieman simaa. Alkoholijuomaksi kombuchaa ei kuitenkaan voida kutsua, sillä perinteisen kombuchan alkoholipitoisuus on yleensä alle 0,5 %.

kombucha

Kombuchan valmistukseen tarvitaan sokeripitoista teetä sekä bakteeriviljelmä eli SCOBY. Hard kombuchan alkoholipitoisuus saadaan nousemaan usean fermentointikerran avulla.

Hard kombucha on vähäenerginen alkoholijuoma

Siinä missä perinteisen kombuchan valmistukseen vaaditaan vain yksi tai kaksi fermentointia, hard kombucha fermentoidaan useaan kertaan lisäämällä fermentoituneeseen kombuchajuomaan aina uusi erä sokeria ja bakteereja, jotka fermentointikertojen aikana tuottavat juomaan yhä enemmän alkoholia. Valmiin hard kombuchan alkoholipitoisuus vastaa tyypillisesti keskioluen alkoholipitoisuutta.

Perinteisellä kombuchalla sanotaan olevan runsaasti terveysväittämiä. Kombuchan hyvää tekevät ominaisuudet liittyvät erityisesti sen sisältämiin maitohappobakteereihin eli probiootteihin, joiden on todettu edesauttavan suoliston normaalia mikrobitoimintaa. Virallisia hyväksyttyjä terveysväittämiä kombuchalla ei kuitenkaan ole.

Myös alkoholipitoinen hard kombucha saattaa jossain määrin sisältää maitohappobakteereita, mutta varmuutta asiasta ei ole. Joitain terveydelle hyödyllisiä bioaktiivisia ainesosia, kuten teen polyfenoleja se kuitenkin todennäköisesti sisältää.

Varsinainen terveysjuoma hard kombucha ei ole, vaikkakin osa hard kombuchan käyttäjistä sanoo tuntevansa olonsa paremmaksi nautittuaan sitä esimerkiksi oluen tai muiden alkoholijuomien sijaan. 

hard kombucha

Hard kombucha on pirskahtelevan raikas vaihtoehto oluelle, siiderille tai viinille.

Hard kombuchan hyveisiin onkin syytä lukea lähinnä maku sekä sen matala energia- ja sokeripitoisuus. Alkoholijuomissa on paljon kaloreita, mutta alkoholia nauttiessa sitä ei tule huomanneeksi: nestemäinen ravinto ei tuo kylläisyyden tunnetta samalla tavalla kuin kiinteä. Muutamasta alkoholiannoksesta kertyykin salakavalasti ylimääräisiä kaloreita. 

Lue lisää: Näin puolitat juomiesi kaloreiden määrän terassilla – 6 helppoa vinkkiä

Pieni pullo eli 0,33 dl hard kombuchaa sisältää energiaa noin 100 kcal ja pari grammaa hiilihydraatteja, tosin niin alkoholi- kuin sokeri- ja energiapitoisuuskin vaihtelevat jonkin verran eri valmistajien tuotteiden välillä. Vastaavassa määrässä 4,5 %:sta olutta energiaa on keskimäärin 140 kcal ja sokeria 13,5 g sekä makeassa siiderissä vastaavasti 168 kcal ja 18,1 g sokeria.

Hard kombucha on mainio vaihtoehto paitsi painoaan tarkkailevalle, myös vegaaniseen ja gluteenittomaan ruokavalioon. Siinä missä perinteisen oluen valmistukseen käytetään gluteenipitoisia viljoja, kuten vehnää tai ohraa ja viinin kirkastamiseen usein eläinperäisiä tuotteita, hard kombucha valmistetaan teelehdistä sekä sokerista ja on siten luonnostaan sekä gluteeniton että vegaaninen vaihtoehto. 

Katso myös Kotiliesi.fi: Kombucha, mikä on tämä uusi trendijuoma? Näin valmistat hapatettua terveysjuomaa kotona

Lähteet: Fineli, Health-Ade, Food Renegade, WebMD

X