vappuherkut
Munkit, donitsit ja sima kuuluvat vapun ykkösherkkuihin. Niiden lisäksi pöytään voi kattaa mitä mieli tekee.
Juomat

Itse tehty sima kruunaa vapun

Teksti: Anna.fi

Siman valmistus on helppoa. Tarvitset vain pulloja, ison astian, vettä, sitruunoita, sokeria, hiivaa ja rusinoita. Ota huomioon, että siman valmistumiseen kuluu noin viikko. Muista myös siman seuraksi vapun herkutteluun munkit ja tippaleivät.

Halutesessasi simaa voi maustaa erilailla. Kokeile tänä vuonna perinteisen siman sijasta vaikka inkiväärillä tai passionhedelmällä maustettua simaa!

Perinteinen sima

2 sitruunaa
5 dl sokeria
5 dl fariinisokeria
8 l vettä
pieni nokare tuoretta hiivaa tai ½ tl kuivahiivaa
rusinoita

Valmistusohje:

Pese sitruunat huolellisesti ja kuori ne ohuelti perunankuorimaveitsellä. Poista valkoinen osa tarkasti ja viipaloi hedelmämalto. Pane sitruunankuoret ja -viipaleet sekä sokerit suureen astiaan. Kuumenna puolet vedestä kiehuvaksi ja kaada se muiden aineiden päälle. Liuota tuore hiiva desilitraan nestettä ja sekoita se muiden aineiden joukkoon. Jos käytät kuivahiivaa, ripottele se siman pinnalle ja sekoita se hetken päästä nesteen joukkoon. Anna siman käydä seuraavaan päivään huoneenlämmössä.

Siivilöi ja pullota sima. Pane jokaiseen pulloon muutama rusina ja ripaus sokeria. Kierrä korkit kunnolla kiinni ja anna siman käydä viileässä noin viisi päivää. Sima on valmista, kun rusinat ovat nousseet pinnalle.

Inkiväärisima

50 g tuoretta inkivääriä
2 sitruunaa
8 l vettä
½ kg sokeria
½ kg fariinisokeria
½ tl hiivaa
rusinoita

Valmistusohje:

Kuori ja viipaloi inkivääri. Pese ja viipaloi sitruunat. Kiehauta puolet vedestä. Pane inkivääri- ja sitruunaviipaleet sekä sokerit suureen astiaan ja kaada kiehuva vesi päälle. Lisää loput vedestä ja anna seoksen jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Liuota hiiva pieneen simatilkkaan ja lisää astiaan.

Anna siman käydä huoneenlämmössä seuraavaan päivään. Siivilöi ja pullota sima. Pane kuhunkin pulloon muutama rusina. Säilytä simapullot jääkaapissa. Sima on valmista juotavaksi noin kolmen vuorokauden kuluttua.

Passionsima

250 g fariinisokeria
250 g taloussokeria
4 l vettä
4 passionhedelmää
1 ruukku sitruunamelissaa
murunen tuorehiivaa (herneen kokoinen pala)
rusinoita

Valmistusohje:

Mittaa sokerit puhtaaseen isoon astiaan. Kiehauta puolet vedestä ja kaada sokerien päälle. Puolita passionhedelmät ja lusikoi joukkoon niiden sisus. Lisää sitruunamelissan varret sekä loput vedestä. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi ja lisää sitten nestetilkkaan liuotettu hiiva.

Anna siman käydä huoneenlämmössä noin 1 vrk. Siivilöi ja pullota sima. Lisää jokaiseen pulloon 1 tl sokeria ja muutama rusina. Laita pullot viileään. Sima on valmista vajaassa viikossa, kun rusinat nousevat pintaan. Säilytä sima viileässä ja käytä noin viikon kuluessa.

Lime-rosmariinisima

250 g fariinisokeria
250 g taloussokeria
4 l vettä
4 limettiä
6 vahvaa oksaa rosmariinia
murunen tuorehiivaa (herneen kokoinen pala)
rusinoita

Valmistusohje:

Mittaa sokerit puhtaaseen isoon astiaan. Kiehauta puolet vedestä ja kaada sokerien päälle. Leikkaa 2 hyvin pestyn limetin vihreä kuoriosa terävällä kuorimaveitsellä lastuiksi. Purista kaikista limeteistä mehu. Sekoita kuorilastut ja mehu sokeriliemen joukkoon. Lisää rosmariininoksat sekä loput vedestä. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi ja lisää sitten nestetilkkaan liuotettu hiiva.

Anna siman käydä huoneenlämmössä noin 1 vrk. Siivilöi ja pullota sima. Lisää jokaiseen pulloon 1 tl sokeria ja muutama rusina. Laita pullot viileään. Sima on valmista vajaassa viikossa, kun rusinat nousevat pintaan. Säilytä sima viileässä ja käytä noin viikon kuluessa.

Sitruuna-piparminttusima

250 g fariinisokeria
250 g taloussokeria
4 l vettä
2 sitruunaa
1 ruukku piparminttua
murunen tuorehiivaa (herneen kokoinen pala)
rusinoita

Valmistusohje:

Mittaa sokerit puhtaaseen isoon astiaan. Kiehauta puolet vedestä ja kaada sokerien päälle. Purista sitruunoista mehu sokeriliemen joukkoon. Lisää mintunoksat sekä loput vedestä. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi ja lisää sitten nestetilkkaan liuotettu hiiva.

Anna siman käydä huoneenlämmössä noin 1 vrk. Siivilöi ja pullota sima. Lisää jokaiseen pulloon 1 tl sokeria ja muutama rusina. Laita pullot viileään. Sima on valmista vajaassa viikossa, kun rusinat nousevat pintaan. Säilytä sima viileässä ja käytä noin viikon kuluessa.

Sima kuuluu olennaisena osana suomalaiseen vappuun. Siman historia ulottuu kuitenkin jo pitkälle antiikkiin. Tälloin simaa kutsuttiin hunajaviiniksi, ja sitä valmistettiin nimensä mukaisesti vedestä, hunajasta sekä hiivasta. Suomalainenkin sima on todennäköisesti sisältänyt alun perin hunajaa, josta tulee myös sen nimi (sima on synonyymi medelle, joka tarkoittaa hunajaa), mutta nykyisin tärkeimmät maun antajat ovat fariinisokeri ja sitruuna.

Simaa on valmistettu Suomessa jo 1700-luvulta alkaen, mutta se oli aluksi lähinnä kartanoiden väen juoma sokerin ja hunajan kalleuden vuoksi. Suomalainen sima on perinteistä skandinaavista simaa makeampaa, ja se sisältää vain vähän alkoholia, keskimäärin noin yhden tilavuusprosentin.

Koonnut: Johanna Nikama
Lähteet: www.hommanas.com, www.dansukker.fi
Kuvat: Tommi Tuomi, Jorma Marstio, Dansukker

X