Ruoka

Joulun viinit ja suosituimmat jouluruoat

Teksti:
Anna.fi

Selvitimme Ruoka.fi:n viime vuoden suosituimmat jouluruoat. Listasimme ne tähän ja Marita valitsi niihin sopivat viinit. Nappaa joulun parhaat tarjoiluideat tästä ja onnistut!

Mikä viin sopii joulupöytään

Jouluaterin alkuun

Lohipastrami on maukas ja helppo valmistaa, mutta maustuminen vie aikaa. Wasabi-seesamimausteseos ja sinappikastike sopivat hyvin yhteen puolikuivan valkoviinin kanssa. Vehnäolut on myös hyvä seuralainen.

Lohipastrami

Anselmann Riesling Classic 2012

Valkoviini
Alkuperämaa Saksa, Pfalz
Alkon tuotenumero 555567
Hinta 10,99 €

Anselmann Riesling Classic 2012

Pelkästään Riesling-rypäleestä valmistetun viinin tuoksussa on sitrusta ja mineraalisuutta, mutta myös kypsien eksoottisten hedelmien makeutta. Melko täyteläinen maku on kuiva, mutta raikkaan hedelmäinen. Maussa kypsien sitruksien lisäksi todella kypsien hedelmien makeutta.

Riesling sopii hyvin yhteen myös juhlavan uunilohen ja graavilohi-avokadotartariin kanssa.

Juhlava uunilohi
Graavilohi-avokadotartar

Skagenröra on sekoitus katkarapua, sipulia, tilliä, majoneesia ja ranskankermaa. Koristeeksi tulee aina mätiä, joten vaikka tämä herkku on helppo valmistaa, se on myös näyttävä ja maukas ruoka.

Skagenröra

Rainstorm Pinot Gris 2011

Valkoviini
Alkuperämaa Yhdysvallat, Oregon
Alkon tuotenumero 517047
Hinta 13,98 €

Rainstorm Pinot Gris 2011

Älä anna hulvattoman etiketin hämätä, tämä viini on oikein herkullinen vaihtoehto joulun kalapöytään. Tuoksussa todella kypsää hedelmää, aavistus kukkaisuutta, hunajaa ja makeita leivonnaismausteita. Maku on tuoksun odotusten vastaisesti kuiva, mutta hedelmäinen ja mukavan hapokas. Maussa kypsää ananasta, persikkaa ja ananasta.  Pitkä jälkimaku on yllättävän pehmeä.

Rainstorm Pinot Gris’tä kannattaa kokeilla myös  mätimoussen ja graavilohikääröjen kanssa.

Mätimousse
Graavilohikäärö

Suutarinlohi silakoista on helppo ja maukas kalaruoka joulupöytään, mutta juomavalintaa vaikeuttaa liemen etikkaisuus. Kuten niin monen muunkin perinteisen joulupöydän kalaherkun kanssa. Viini saa olla hapokas, mutta maussa olisi hyvä olla pientä makeutta taittamassa etikan kirpeyttä.

Suutarinlohi silakoista

Six hats Viognier 2013

Valkoviini
Alkuperämaa Etelä-Afrikka, Western Cape
Alkon tuotenumero 561037
Hinta 9,90 €

Six hats Viognier 2013

Tämä viini on valmistettu pelkästään Viognier-rypäleistä, jotka ovat peräisin Reilun kaupan periaatteiden mukaan hoidetuilta tarhoilta. Tuoksussa on kypsiä hedelmiä, kuten persikkaa, hunajamelonia ja keltaista omenaa sekä aavistus leivontamausteita.  Maku on kuiva, mutta pehmeän hedelmäinen. Maussa persikan lisäksi kypsää limettiä ja päärynää.

Kokeile myös cheviche kuhasta tai siiasta, ja valkosipuli-roseepippurisilakat.

 Cheviche kuhasta tai siiasta
Valkosipuli-roseepippurisilakat

Ranskalainen maksapatee on herkullinen alkupala glögin kanssa tai aaton voileipäpöydän osa.

Ranskalainen maalaispatee

Adobe Reserva Gewürtstraminer

Alkuperämaa Chile, Rapel Valley
Alkon tuotenumero 532677
Hinta 9,99 €

Adobe Reserva Gewürtstraminer

Luomusertifioiduista Gewürtstraminer –rypäleistä valmistettu viini voi tuoksullaan hiukan pelästyttää. Sen verran kukkainen, hedelmäinen ja aavistuksen mausteisen parfyyminen se on. Mutta maku on mukavan pyöreä, hapokas, hedelmäinen ja runsas. Maun aromeissa löytyy todella kypsää sitrusta, aavistus hunajaa ja leivontamausteita. Piene makuetensa vuoksi sopii hyvin maksapateen seuraan, mutta on oiva kumppani myös lohipastramille, graavilohikäärölle ja jopa luumuisen kalkkunarullalle.

Viini maistuu Kokeile myös inkivääripossun tai jouluribsien kanssa.

Inkivääripossu
Jouluribsit

Kylmä poronpaisti ja salaatti on herkullinen yhdistelmä pohjoisen makuja leipäjuustoineen ja lakkoineen. Viinissä saa olla makua ja pehmeyttä.

Kylmä poronpaisti ja salaatti

Gérard Bertrand Naturalys Cabernet Merlot 2012

Punaviini
Alkuperämaa Ranska, Languedoc-Roussillon
Alkon tuotenumero 471857
Hinta 10,96 €

Gérard Bertrand Naturalys Cabernet Merlot 2012

Tämä luomutuotetuista Cabernet Sauvignon ja Merlot  -rypäleistä valmistettu viini  on ruskehtavan punaista.  Tuoksussa kypsää mustaherukkaa ja karpaloa, mausteita ja aavistus multaisuutta.  Melko täyteläinen maku jossa tuoksun mukaisten aromien lisäksi melko napakat tanniinit. Ympäristöystävällisyys on otettu huomioon myös pullossa ja etiketissä.

Viini toimii myös hirvipateen ja paistetun poronfileen seurassa.

Hirvipatee
Paistettu poronfilee

Lämpimiä ruokia joulupöytään

Salvia-luumutäytety kalkkunarulla on herkullinen vaihtoehto kinkulle tai kokonaiselle kalkkunalle. Mieto ja aavistuksen makea makumaailma ei kaipa kovin tuhtia viiniä.

Salvia-luumutäytetty kalkkunarulla

Casillero del Diablo Pinot Noir 2012

Punaviini
Alkuperämaa Chile Casablanca Valley
Alkon tuotenumero 517047
Hinta 9,99 €

Casillero del Diablo Pinot Noir 2012

Tämä pelkästään Pinot Noir –rypäleestä valmistettu viini on tuoksu ja makumaailmaltaan pehmeän marjainen ja raikas. Maussa kypsää kirsikkaa, vadelmaa sekä hieman tammisuutta. Mukavat hapot ja melko maltilliset tanniinit tekevät tästä viinistä hyvän seuralaisen joulupöydän liharuuille, joissa on makeuttakin.

Hyvä yhdistelmä Pinot Noir -rypäleestä valmistetun viinin kanssa on myös  täytetty kokonainen kalkkuna tai täytetty porsaan ulkofilee.

Kokonainen täytetty kalkkuna
Täytetty porsaan ulkofilee

Paahtopaistia  pastramiliemessä valmistetaan ohjeen mukaan peuran tai hirvenpaistista, mutta käy siihen naudanpaistikin. Mediumkypsäksi jäävän lihan seuraan sopii hieman rotevampi punaviini.

Paahtopaisti pastramiliemessä

Garzón Tannat 2011

Punaviini
Alkuperämaa Uruguay
Alkon tuotenumero 441867
Hinta 12,88 €

Tummanpuhuva viini on valmistettu Tannat-rypäleestä. Viinin hedelmäinen tuoksu on sekoitus tummia marjoja, kahvia, suklaata ja savua. Täyteläinen maku on napakan tanniininen, mutta melko lämmin. Viini vaatii seurakseen ruokaa. Tuoksun mukaisessa maussa on lisäksi häivähdys mausteita sekä kirsikka- ja luumuhilloa.

Tämä roteva viini maistuu myös peuran paistin, juureslastujen ja punaviinglögikastikkeen kanssa.

Peuran paisti, juureslastuja ja punaviiniglögikastiketta

Lipeäkala valkokastikkeen kanssa on hieman vaikea yhdistettävä viinin kanssa.  Sen kanssa voi tarjota esimerkiksi lager olutta. Mutta jos viiniä haluaa, kannattaa valita esimerkiksi chardonnay.

Lipeäkala valkokastikkeen kanssa

Spier Inspire Chardonnay 2012

Alkuperämaa Etelä-Afrikka
Alkon tuotenumero 585177
Hinta 8,98 €

Spier Inspire Chardonnay 2012

Chardonnay –rypäleistä valmistettu, tammittamaton tai vain kevyesti tammitettu valkoviini.  Viini on kuivaa, mutta mukavan hapokas, pehmeä ja hedelmäinen. Tuoksussa eksoottisia kypsiä hedelmiä ja aavistus päärynää. Maussa kypsien hedelmien lisäksi myös pientä paahteisuutta.

Viini sopii myös paahdetun juures-pähkinäterriinin tai jouluisen pääruokana tarjottavan kalaherkun kanssa.

 Juurespähkinäterriini

Makeaksi lopuksi

Jouluhalko eli Bûche de Noël on näyttävä ja täyttävä joulujälkiruoka tai kahvihetken sulostuttaja.

Jouluhalko eli Bûche de Noël

Torres Floralis Moscatel Oro

Alkuperämaa Espanja
Alkon tuotenumero 336016
Hinta 10,49 € (0,5 l)

Torres Floralis Moscatel Oro

Muscat of Alexandria –rypäleistä valmistettu kullanruskea väkevöity viini  tuoksuu ja maistuu makealle. Tuoksussa runsaasti rusinaa, kukkaisuutta sekä hiukan  leivontamausteita ja Earl Grey teetä eli bergamonttia. Maku on tuoksun mukainen. Makeutta hieman taittaa mukava hapokkuus.  Lisäksi maussa löytyy rusinan lisäksi muita jouluisia kuivattuja hedelmiä.

Viini toimii myös helpon minttusuklaamoussen, valkosuklaisen karpalokakun tai muiden suklaisten jouluherkkujen kanssa.

Helppo minttusuklaamousse
Valkosuklainen karpalokakku

Karpalokeitto ja kinuski-valkosuklaaparfait on yhdistelmä makeaa ja kirpeää. Se on oiva jälkiruoka joulupöytään, sillä jäädykkeen voi valmistaa hyvissä ajoin pakastimeen odottamaan. Marjaisan herkun seurassa maistuu makea kuohuviini.

 Karpalokeitto ja kinuski-valkosuklaaparfait

Araldica Brachetto d’Acqui

Kuohuviini
Alkuperämaa Italia, Piemonte
Alkon tuotenumero 544947
Hinta 11,59 €

Tämä kauniin punertava kuohuviini tuoksuu makealta vadelmalta, mansikalta ja kirpeältä kirsikalta. Tuoksussa myös makeaa kukkaisuutta.  Makeassa maussa, jota mukavat hapot hiukan tasaavat, on punaisten marjojen lisäksi kypsää punaista omenaa.

Maistuu marjaisten jälkiruokien kanssa tai sellaisenaan hyvin viilennettynä makean kuohuviinin ystävälle.

Kuohuviini sopiva kaveri myös  mustaherukka-suklaajuustokakulle tai luumukeikauskakun tarte tatinille.

Mustaherukka-suklaajuustokakku
Luumukeikauskakku tarte-tatinin tapaan

Kuvat: colourbox, Alko, SKOY Teksti: Marita Suontausta

X