Joulu 9.12.2016

Joulupöydän punaviini x 6

Teksti: Marita Suontausta Kuvat: Alko
Perinteinen joulupöytä on viinille hiukan haastava kumppani. Makeahkot juureslaatikot sekä sinappi ja kastikkeet kinkun tai kalkkunan lisukkeena mutkistavat viinin valintaa. Punaviineistä kannattaa valita keskitäyteläisiä, vähä- tai pehmeätanniinisia viinejä, sillä liian runsas viini peittää ruoat alleen. Varmempi valinta suolaisen ja makean yhdistelmään on olut tai valkoviini.

Fuzion The Coffee Shop Red Blend 2014

Fuzion The Coffee Shop Red Blend 2014

Argentiina, Mendoza
9,95 €

Malbec- ja Bonarda –rypäleistä valmistettu viini tuoksuu aavistuksen hattaralle. Maussa ja tuoksussa on tummaa makeaa kirsikkaa, hyvin kypsää vadelmaa sekä aavistus tummaa suklaata ja kahvia. Maku on alkuun täyteläisen marjainen ja pehmeä. Sitten hapokkuutta ja hieman tanniinejakin alkaa tuntua.

Hyvä viini joulun ajan seurusteluun ja erilaisten herkkujen seuraan. Sopii myös perinteiseen joulupöytään.

Kokeile vaikka juhlavan possurullan kera.

Leo Martin Mencia 2012

Leo Martin Mencia 2012

Espanja, Bierzo
9,99 €

Suomessa vähemmän tunnetuista Mencia-rypäleistä  valmistettu viini tuoksuu maanläheiseltä. Maku on melko täyteläinen ja tanniininen. Tuoksussa ja maussa on tummaa, kypsää luumua ja mustaherukkaa, aavistus savua, kahvia sekä hyvin tummaa suklaata. Mukavan mausteisuutensa ja pehmeytensä ansiosta ei pelästy joulupöydän monia makuja.  Sopii myös kovien, reilusti suolaisten juustojen seuraan.

Tarjoa viiniä jouluisen hirvipaistin kanssa.

Cono Sur Single Vineyard Block 21 Pinot Noir 2015

Cono Sur Single Vineyard Block 21 Pinot Noir 2015

Chile, San Antonio
13,90 €

Tämä pelkästään yhdeltä palstalta poimituista Pinot Noir –rypäleistä  valmistettu  viini löytyy Alkon tilausvalikoimasta. Melko täyteläisessä ja tanniinisessa viinissä on hyvä hapokkuus. Tuoksussa ja maussa tuntuu kypsää vadelmaa, hapankirsikkaa sekä aavistus mausteita, savua ja tupakkaa.

Se sopii kinkun ja muiden vaalealihaisten ruokien lisäksi myös monen jouluisen kalaherkun pariin.

Viinin seuraksi sopii sitruunakalkkuna, ruusukaali ja karpalohilloke.

Kracher Blend Drei 2014

Kracher Blend Drei 2014

Itävalta, Burgenland
13,89 €

Tämä tummahko viini on sekoitus Zweigelt,  St.Laurent ja Blaufränkisch –rypäleistä.  Tuoksu on makean tumman marjainen, aavistuksen kukkainen ja lakritsainen. Melko täyteläisessä, napakan hapokkaassa maussa lisäksi tummaa kypsää kirsikkaa ja pippurisuutta. Tarjoa hieman viilennettynä.

Sopii niin riistalle, joulun liharuuille kuin rasvaisille kaloille ja kasviksille.

Tarjoa viinin kanssa uunissa kypsennettyä sorsaa ja sorsankoipiconfit’tä.

Perticaia Montefalco Rosso 2013

Perticaia Montefalco Rosso 2013

Italia, Umbria
15,89 €

Tyypillisistä italialaisista rypäleistä, Sangiovese, Sagrantino ja Colorino, valmistettu viini on melko tanniininen, täyteläinen ja hapokas. Tuoksussa ja maussa kypsiä tummia marjoja, mausteita sekä yrttejä. Maussa lisäksi kypsää karpaloa, savua ja pientä nahkaisuutta.

Sopii varsinkin savukalalle, riistalle ja voimakkaastikin maustetuille kasviksille.

Nauti viiniä pestolla kuorrutetun pikkukinkun seurana.

Tommasi Ripasso Valpolicella

Tommasi Ripasso Valpolicella

Italia, Veneto
19,99 €

Tummanpunaiseen viiniin on käytetty myös Amarone-viineissä käytettyjen rypäleiden kuoriaineksia. Tästä nimi Ripasso eli uudelleen kierrätetty ja viinin pieni makea vivahde. Tuoksu ja maku on paahteinen, täyteläinen ja mehevän marjainen. Siinä on yrttiä, mausteisuutta, hyvin kypsää vadelmaa ja kirsikkaa.

Monikäyttöinen viini joulun voimakkaanmakuisten herkkujen pariin, myös juustojen kera.

Viinin seuralaiseksi sopii poronpaisti.

Lisää ideoita jouluksi:

Hunajavoihedelmät
Vietä stressitön joulu – ota talteen helppo joulumenu!

Hunajakananpoika
Jouluaaton menu

Viikunasalaatti
Kasvissyöjän joulumenu

Kotiliesi.fi: Itse tehty sinappi maistuu jouluna – 6 herkullista ohjetta

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi