Juomat

Mökkiviini fiiniinkin makuun – viiniasiantuntija listasi kesän parhaat hanaviinit

Parhaat hanavalkkarit sopivat niin seurusteluun kuin tuttujen kesäherkkujen kaveriksikin. Rosee hurmaa hellepäivänä. Ja huippulaadukkaita hanapunkkuja uskallat tarjota vaikka viinisnobille.

Teksti:
Ilkka Sirén
Kuvat:
Pekka Nieminen, Istock, Valmistajat

Listasimme kesän parhaat hanaviinit.

Parhaat hanavalkkarit sopivat niin seurusteluun kuin tuttujen kesäherkkujen kaveriksikin. Rosee hurmaa hellepäivänä. Ja huippulaadukkaita hanapunkkuja uskallat tarjota vaikka viinisnobille.

1. Laroche La Chevalière Rosé

18,89 e/1,5 l

Tämä raikkaan marjaisa, hapokas ja helposti lähestyttävä roseeviini on eteläranskalainen sekoitus Grenache-, Syrah- ja Cinsault-rypälelajikkeita. Kätevä pussukka on kenties parasta mitä piknikkoriin tai Fiat Puntoon voi kuumana kesäpäivänä pakata. Viehättävän luonteikas viini hurmaa kesäheilan, anopin ja janoiset mökkinaapurit.

2. Ogier Artesis Rouge

42,98 e/3 l

Rhônen laakso on kiistatta yksi maailman parhaista punaviiniä tuottavista viinialueista. Ogier Artesis Rouge on myrskyvaroitus hanapakkausten potentiaalista. Tämän täyteläisen punaviinin mehevää suutuntumaa tasapainottaa tyylikäs tanniinirakenne sekä vivahteikas ja kypsän hedelmäinen makuprofiili. Yksi kaikkien aikojen parhaista hanapakkauksista!

3. Settesoli Pinot Grigio Organic

32,90 e/3 l

Minkälainen on täydellinen lipittelyvalkkari? Herkullinen ja helposti lähestyttävä, totta kai. Sopivan luonteikas mutta ei liian, jotta omille makutottumuksilleen vannoutuneet viininystävät eivät säikähdä. Viinin tulisi myös sopia niin riippukeinuun kuin hääjuhliin, ruoan kanssa tai ilman. Runsaan hedelmäinen, hennon mausteinen ja pirteän hapokas sisilialainen luomuvalkoviini on kaikkea tätä.

4. Tenuta Carretta Piemonte Barbera

39,98 e/3 l

Erityisen laadukas italialainen punaviini käy vaativaankin makuun. Hennon tanniininen, tumman marjaisa ja raikas hana-barbera on kuin Las Vegasin vetonaula: huippusuosittu mutta laatuunsa nähden yllättävän helposti saatavilla ja nautittavissa melkein jokaisena viikonpäivänä.

 

5. Reh Kendermann Vom Kalkstein Riesling

32,89 e/ 2,25 l

Sähköisen hapokas valkoviini on kala- ja kasvisruokien ystävä. Se sopii niin ruokaisien salaattien, grillatun kalan kuin uusien perunoiden ja sillinkin kanssa. Kuiva ja virtaviivainen riesling sopii loistavasti myös maljan nostoon.

 

6. Cono Sur Bicicleta Reserva Pinot Noir Rosé

26,90 e/2 l

Ryhdikäs chileläinen roseeviini suorastaan pursuaa pirteää marjaisuutta. Pinot Noir -rypäle soveltuu hyvin roseeviinin valmistukseen, mutta laadukas rypälelajike on usein niin kysyttyä tavaraa, ettei siitä aina hennota valmistaa huokeaa roseeviiniä. Chileläinen viinitalo Cono Sur taitaa rypäleen merkillisen hyvin. Nätti hanapakkaus on tervetullut lahja kaikkiin kesäjuhliin.

 

X