Juomat

Kesän parhaat laatikkoviinit - poimi asiantuntijan vinkit

Teksti:
Anna.fi

Tonkka, loota, tönikkä, pänikkä ja boksi. Hanaviinillä on monta lempinimeä, ja tarjontakin on vähintään yhtä kirjava. Mutta ei hätää, näillä suosituksilla selviät juomaviidakosta. Viinitoimittaja Ilkka Siren valitsi parhaat laatikkoviinit kala- ja liharuoille sekä seurusteluun.

valkoviini

Kalaviinit

Edullinen Torres Viña Esmeralda

3 l 29,90 e (9,97 e/l)

Savustettu, grillattu tai graavattu – oli kala valmistettu millä tavalla tahansa, hyvä viini on sen kanssa aina paikallaan. Hyvin maustetut kalatacot ja limetillä raakakypsytetty ceviche tuovat tvistiä perinteiseen kalapöytään. Puolikuiva, omenainen ja aavistuksen mausteinen Torres Viña Esmeralda on hennon makeutensa ansiosta loistava yhdistelmä vahvemmin maustettujen ruokien seuraan, mutta sopii myös perin-eisten kalaruokien kanssa. Tämä monipuolinen katalonialainen valkkari on loistava “talonviini” mökille.

Keskihintainen Jacob’s Creek Earth Vine Grape Chardonnay

3 l 35,90 e (11,97 e/l)

Tammen käytöllä viinin valmistuksessa on pitkät perinteet. Siitä on tullutkin aikojen saatossa taitolaji. Parhaimmillaan tammi tuo viiniin paljon persoonallisuutta ja omanlaisensa aromimaailman. Pahimmillaan tammi peittää allensa rypäleiden ominaiset aromit ja lopputulos on kuin sahanpurua jauhaisi. Jacob’s Creek Earth Vine Grape Chardonnayn valmistuksessa on käytetty tynnyreiden sijaan tammilankkuja, mikä on tänä päivänä tavallista, kun puhutaan isoista tuotantomääristä. Tässä viinissä tammen käytössä on onnistuttu. Viinissä tulee esiin trooppisia hedelmiä ja sitrusta, jota tukee kevyen paahteinen tammen aromi. Kuiva ja keskivertoa täyteläisempi valkoviini sopii esi-merkiksi savustetun siian kaveriksi.

Ylläty Corallo Grillo

3 l 28,90 e (9,63 e/l)

Sisilia, Etna, La Cosa Nostra. Saapasmaan kengän kärki on tunnettu monesta asiasta, mutta ei raikkaista valkoviineistään. Se on harmi, koska tämä kaunis saari tuottaa tällä hetkellä eräät Italian mielenkiintoisimmista viineistä. Oikeisiin paikkoihin viljeltynä saaren rypälelajikkeet kestävät Etelä-Italian paahtavaa kuumuutta häm-mästyttävän hyvin pystyen tuottamaan raikkaita ja persoonallisia viinejä. Kuiva ja lempeän hedelmäinen Corallo Grillo on mutkattoman maukas tissutteluviini aurinkoisiin kesäpäiviin. Kokeile viiniä salaattien ja grillatun kalan kanssa.

Lihaviinit

Edullinen 2u Duas Uvas

3 l 26,60 e (8,87 e/l)

Grilleissa kylkeä kääntävät niin kasvikset kuin makkarat ja pihvitkin. Monipuolisuus on siis grilliviinin valinnassa etusijalla. Portugalilainen 2u Duas Uvas on keskitäyteläinen, kevyen kirsikkainen ja hennon tamminen punaviini. Tämä grillaajan luottopakki sopii sellaisenaankin, mutta toimii hyvin myös erilaisten liharuokien kanssa. Portugalin suurimmat vahvuudet viinimaana ovat pitkät viiniperinteet ja suhteellisen alhaiset tuotantokustannukset. Näin viinin laatu pysyy korkealla ja hinta maltillisena. Portugali tarjoaakin tänä päivänä Euroopan viinimaista eniten hyviä hinta-laatusuhteen viinejä.

Keskihintainen Grand Barossa Shiraz 

2 l 25,90 e (12,95 e/l)

Australia on ollut yksiisoimmista hanapakkauksiin panostaneista viinimaista. Laatu on kuitenkin vaihdellut laidasta laitaan. Muutama tuottaja on ymmärtänyt, että viinitöniköihin voi laittaa bulkkiviinin sijaan myös todella laadukkaita viinejä. Yksi niistä on Barossan laaksossa sijaitseva 1800-luvun lopussa perustettu Château Tanunda. Intensiivinen ja kevyen  tamminen Grand Barossa Shiraz on pesunkestävä pihviviini. Vahva suositus kaikille täyteläisten punaviinien ystäville ja grillimestareille.

Ylläty Ogier Côtes du Rhône La Promesse Rouge

3 l 35,90 e (11,97 e/l)

Vielä kymmenen vuotta sitten tuskin kukaan olisi uskonut, että Ranskan arvostetuimpiin viinintuottajiin lukeutuva Ogier olisi tehnyt tönikkäviinin. Näin kuitenkin kävi, ja nyt tämä hanapunaviini on yksi parhaista, mitä Alkon hyllyillä on koskaan nähty. Grillatut possu– ja kasvisvartaat löytävät hyvän taisteluparin tästä mukavalla tavalla napakasta, mausteisesta ja miellyttävän marjaisasta viinistä.

Seurusteluviinit

Edullinen Radio Boca Garnacha

3l 29,90 e (9,97 e/l) 

Pihajuhlista ja pitkistä illanistujaisista tulee yleensä parhaimpia kesämuistoja. Pidot eli symposion tarkoittaakin kreikaksi kirjaimellisesti yhdessä juomista. Kohtuudella nautittuna viini on mitä parhain seurustelujuoma. Hyvä seurusteluviini ei ole liian hapokas, liian tanniininen, liian kuiva tai liian makea. Tasapainoinen ja keskitäyteläinen Radio Boca Garnacha on oiva valinta, kun tarkoitus on nostaa malja yöttömälle yölle.

Keskihintainen Le Cop Organic Muscat Viognier

1,5 l 19,99 e (13,33 e/l)

Biodynaaminen viininviljely perustuu Rudolf Steinerin oppeihin. Vielä muutama vuosi sitten biodynaamiset viinintuottajat saivat paljon kritiikkiä ja heille suorastaan naurettiin päin naamaa. Biodynaamisessa viljelyssä seurataan tarkkaan planeettojen ja kuun liikkeitä sekä vuorokauden ja vuodenaikojen vaihtelua, mikä voi kuulostaa hassulta. Jotakin siinä täytyy kuitenkin olla, sillä monet parhaista viineistä on tuotettu biodynaamisesti viljellyistä rypäleistä. Pyreneiden kupeessa sijaitseva Cazes on Ranskan vanhin biodynaaminen viinintuottaja. Le Cop Organic Muscat Viognier on hennon mausteinen ja kukkainen puisto- ja piknikviini.

Ylläty Rosé Chantal

3 l 30,90 e (10,30 e/l)

Roseeviini kuuluu kesään siinä missä maauimalat ja mattolaituritkin. Ranskan Roomaksikin kutsutun Nîmes-kaupungin ympäristöstä tuleva Rosé Chantal on täydellinen viini erilaisiin kesäaktiviteetteihin. Pakkaus saattaa näyttää hiukan imelältä, mutta sisältö on kuiva ja raikkaan marjaisa eteläranskalainen roseeviini. Tämä viini on parhaimmillaan hiljaisena kesäiltana laiturinnokassa nautittuna. Mielikuva, jonka vain suomalainen ymmärtää.

Kuinka viilennän viinitönikän nopeasti? Joskus kesäkekkerit tulevat puskan takaa ja viini pitäisi saada viilennettyä nopeasti. Oikea viinisissi repii pussin pois pahvilootasta, käärii sen märkään pyyhkeeseen ja heittää pakkaseen. Viini viilenee huomattavasti jo vartissa. Suljettuna pussukan voi viskata vaikka järveen.

Kuinka avattua hanapakkausta tulisi säilyttää? Monet hanapakkaukset kärsivät “mökkisyndroomasta”. Lämpimässä mökissä, aurinkoisella keittiön pöydällä avattu hanapakkaus menee pilalle yllättävänkin nopeasti. Hanapakkausta tulisi säilyttää viileässä ja valolta suojassa.

Miten tönikkäviini tulisi tarjoilla? Tönikät ovat lähtökohtaisesti todella rumia. Viini kannattaa dekantoida eli ilmata kaatamalla se esimerkiksi vesikarahviin tai vaikkapa maitokannuun. Näin tuot ruokapöytään persoonallisen elementin.

Teksti: Ilkka Sirén

Kuvat: Colourbox.com ja Alko

Katso myös:

Parhaat alle 20 euron grilliviinit
Edulliset kuohuviinit – poimi alle 15 euron löydöt

X