Juomat

Kuin taikajuomaa – Ihastu teehen!

Teksti: Anna.fi

Uusiin teelaatuihin tutustuminen on kuin antoisa matka. Teen olemus ei aina avaudu ensisiemauksella, mutta muutaman haudutuskerran jälkeen rakkaus voi syttyä.

Matcha-tee on japanilainen seremoniatee. Vihreän, pölymäisen teen maussa voi aistia ruohoa, karvautta ja makeutta. Matchaa voi käyttää kahvin tapaan espresson tai latten valmistukseen sekä mausteena leivonnassa ja ruoanlaitossa. Avattu purkki vaatii jääkaappisäilytyksen.

Mao Hunan on vihreä kierrettylehtinen tee Hunanin maakunnasta Kiinasta. Teen lehdet ja nuput kerätään varhain keväällä, ja ne kierretään spiraalin muotoon. Tummahkot lehdet vaalenevat heleän vihreiksi haudutettaessa. Suositeltu haudutusaika on kaksi minuuttia 80-asteisessa vedessä.

Eteläamerikkalainen mate on hyvin kofeiinipitoinen, teen kaltainen juoma, joka tehdään Ilex paraguariensis -puun lehdistä. Maten maku on yrttimäinen ja karvas. Maten nauttiminen liittyy perinteisesti sosiaalisiin tilanteisiin. Juoma imetään pillillä pyöreästä kurpitsasta koverretusta kupista eli calabashista.

Rooibos on teen kaltainen eteläafrikkalainen juoma, joka haudutetaan kuivatuista Aspalatus linearis -kasvin lehdistä. Rooibos ei sisällä lainkaan kofeiinia ja sisältää vain vähän tanniineja. Siksi juoma ei muutu kitkeräksi pitkään haudutettunakaan. Maku on makean pähkinäinen. Rooibos sopii hyvin myös ruokiin aromia antamaan.

Formosa Oolong on puolifermentoitu tee, eli se sijoittuu vihreän ja mustan teen välimaastoon. Teen maku on elegantti ja hedelmäinen. Siinä on aistittavissa makeaa persikkaa ja myös häivähdys lakritsaa. Teelehtiä haudutetaan 90–95-asteisessa vedessä. Samat teelehdet kestävät jopa 4–6 haudutuskertaa.

Chai latte on intialainen mustasta teestä ja mausteista tehty sekoitus. Mausteena on kardemummaa, kookosta, vaniljaa, mustapippuria ja chiliä. Ensin sekoitus haudutetaan teeksi 95-asteisessa vedessä. Sitten teen sekaan lisätään kuumaa maitoa sekä sokeria tai hunajaa.

Golden monkey -tee on kotoisin Fujianin maakunnasta Kiinasta, ja se on mustien teelaatujen aatelia. Lehdet poimitaan keväällä käsin ja mukaan valikoidaan vain nuppu ja sitä seuraava lehti. Monivivahteisen teen maussa on kaakaon, pähkinän ja mausteiden sävyjä.

Tiikerinlilja-teeruusuke on valmistettu valkoisesta ja vihreästä teestä. Ruusuke on sidottu pallon muotoon teekasvin ylimmistä lehdistä. Teetä haudutettaessa avautuu oranssi ja punainen kukka. Haudutusaika on 4–5 minuuttia, ja ruusukkeen voi hauduttaa uudelleen. Maku on hennosti kukkainen.

Jasmiiniteehelmet aukeavat vedessä lehdiksi. Jasmiinin maku on peräisin jasmiinin kukista, jotka on kuivattu yhdessä teelehtien kanssa. Jasmiinihelmiä on saatavana sekä valkoisesta että vihreästä teestä valmistettuina. Teetä annostellaan 6–8 helmeä kahteen desilitraan 80-asteista vettä.

Pu-Erh-miniteekakut tulevat kuuden teevuoren alueelta Kiinasta, Lounais-Yunnanista. Pu-Erh on terveysvaikutteinen tee, jonka sanotaan auttavan muun muassa painonhallinnassa. Teepensaan isojen lehtien annetaan hapettua pitkään ja vanhentua useita vuosia. Teen maku on hyvin maanläheinen.

Mao Jian -vihreä tee on kotoisin Pohjois-Kiinasta. Sitä viljellään Henanin maakunnassa, lempeän kosteassa vuoristoilmassa. Sivuttain rullattu lehti kiertyy ohueksi teelehden päässä. Teelehdet ovat tavallista pienempiä kooltaan.

Tee ruoanlaitossa

Kokeile teetä myös ruokien mausteena. Erityisen hyvin ruoanlaittoon sopivat matcha-teejauhe, rooibos sekä jasmiini- ja earl grey -teet.

Rooibos-tomaattikeitto tarjotaan kylmänä. Valuta annosten pinnalle vähän öljyä paprikapurkista ja koristele vesikrassilla.

Jasmiiniteessä marinoiduissa ja teelehdillä maustetuissa lohiperhosissa on kukkea maku. Tarjoa lisänä riisiä ja limettilohkoja.

Vihreät matcha-pikkuleivät maistuvat hyviltä iltapäiväteen kanssa.

Toimittaja: Taina Salovaara

Kuvat: Niclas Mäkelä/Otavamedia

Katso myös:

Tee teestä nautinto, Ruoka.fi
Tunnetko teelaadut? Ruoka.fi

X