Juomat

Kuohuviiniä ja kuplivaa lakkiaisiin – poimi vinkit

Teksti: Anna.fi

Tärkein lakkiaisten ja valmistujaisjuhlien juoma on onnittelumalja.  Maljan voi nostaa niin alkoholittomalla juomalla, kuohuviinillä kuin kuohuvalla drinkilläkin. Kokosimme tähän kolme onnittelumaljoiksi sopivaa kuohuviiniä, kolme kuohuvaa drinkkiä sekä alkoholittomia vaihtoehtoja, joilla voit juhlistaa vastavalmistunutta.

lakkiasimaljat

Kuohuva x 3

Klassinen valinta onnittelumaljaksi on kuohuviini tai samppanja.

Kuohuviinipullojen avaaminen ja viinin kaataminen vievät jonkun verran aikaa. Jos haluat kaataa kuohuviiniä jo etukäteen laseihin, kaada ne vain puolilleen ja lisää vasta tarjottaessa loput. Näin juoma on kuplivan pirteä, mutta kaataminen ei vie paljon aikaa.

Edullinen – hillitty & omenanen kuohuviini

Cava Faustino Extra Seco

Espanjalainen Cava Faustino Extra Seco soveltuu hyvin maljakuohuviiniksi ja aperitiiviksi. Kuohuviinin hapokkuus ja viinin kuiva maku ovat sopusoinnussa. Jälkimaku on raikas ja hedelmäinen. Monikäyttöinen viini toimii monenlaisten suupalojen seurana buffet-pöydässäkin.

DO Cava, Extra Seco /Espanja
Bodegas Faustino
Macabeo, Chardonnay
9,89 € (0,75 l)

Keskihintainen – pirteän kuohuvaa Chilestä

Undurraga Royal Brut

Chileläinen Undurraga Royal Brut  on erittäin kuiva, hapokas, sitruksinen, kevyen karviaismainen ja hennon päärynäinen. Paitsi alkumaljaksi ja seurustelujuomaksi, viini sopii myös vähärasvaisten kala- ja äyriäisruokien kaveriksi.

Undurraga Royal Brut /Chile
Viña Undurraga, DO Valle de Leyda
Chardonnay, Pinot Noir
13,98 (0,75l)

Panostus – elegantti samppanja

André Clouet Grande Réserve Blanc de Noirs Brut

André Clouet Grande Réserve Blanc de Noirs Brut sijoittui Vuoden Viinit 2015 -kilpailussa samppanja-sarjassa hopealle – eikä suotta. Kohtuullisen edullisena, mutta laadukkaana samppanjana se soveltuu mainiosti juhlistamaan lakkiaisia tai valmistujaisia.  Raati luonnehti viiniä näin:

Voimakkaan viherkeltainen samppanja, jonka klassisessa tuoksussa on paahteisuutta, kermaisuutta ja sitrusta. Voimakas, kuiva, runsas, erittäin hapokas ja omenainen maku vastaa tuoksua. Hyvärakenteinen samppanja.

André Clouet Grande Réserve Blanc de Noirs Brut/Ranska
André Clouet, AC Champagne
Pinot Noir
29,90 € (0,75 l)

Kupliva drinkki x 3

Kuohuviinipohjaiset drinkit ovat juhlavia ja klassisia maljoja.  Mimosa on aamubrunssien aloitusjuoma, mutta sopii oikein hyvin kesäisen juhlan alkujuomaksi ja onnittelujuomaksikin. Se tehdään tuorepuristetusta appelsiinimehusta ja kuohuviinistä. Mimosan kerrotaan syntyneen 1925 Hotelli Ritzissä Pariisissa.

Tämän kesän trendijuoma on kevyt ja raikas alkoholiton tai matala-alkoholinen drinkki tai booli. Kun vieraita on paljon, kannattaa tehdä juoma kannuun valmiiksi ja koristella  näyttäväksi marjoilla ja hedelmillä.

Raikas ja kohtuullisesti alkoholia sisältävä karpalobooli on hyvä valinta kevään juhliin.

Keväisen kupliva booli syntyy omenalikööristä, kuohuviinistä ja Mountain Dew -limonadista. Tee juoma kannuun ja koristele vihreällä omenalla.

3 x alkoholiton juoma

Valmistujaisjuhlat ovat yleensä nuoren henkilön juhlat, joten myös alkoholiton maljavaihtoehto on hyvä huomioida nuoria vieraita ja autoilijoita varten. Varsinkin lämpimällä säällä kannattaa varata vieraille alkoholitonta janojuomaa, esimerkiksi kivennäisvettä  tai alkoholitonta boolia.

Raikkaat drinkit ovat nyt muodikkaampia kuin koskaan. Kokeile seljankukka collinsia tervetulojuomana.

LehtikuohuKannullinen kuplivaa saa raikkaan maun tuoreesta kurkusta, mansikoista ja yrteistä. Jos korvaat vadelmamehun Pimm’s-juomasekoituksella, saat juoman, jota tarjotaan Ascotin laukkakilpailussa.

Jos aika ei riitä juomien sekoitteluun, mutta haluat tarjota jotain muuta kuin perinteisiä virvoitusjuomia, kannattaa maistella alkoholittomia kuohujuomia. Ruoka.fi:n viime vuoden makutestin voittajan KontioMehun Lehtikuohun maku syntyy käsinpoimituista herukanlehdistä.

 

 

Vinkkejä valmistujaisten juomatarjoiluun:

  • Varaa alkumaljaa varten 1,5 dl kuohuviiniä tai kuohuvaa drinkkiä henkeä kohden.
  • 0,75 litran pulllosta saat 6-8 lasillista
  • Magnumpullosta riittää noin 18 lasilliseen Muista alkoholiton vaihtoehto
  • Laita onnittelujuomat viilenemään paria päivää ennen tarjoilua.

Kuvat: Alko, Otavamedia ja Colourbox.com

Teksti: Leena Kalliokoski

Katso myös:

Makutestissä alkoholittomat juhlajuomat
Edulliset kuohuviinit – alle 15 euron löydöt

Kotiliesi.fi: Booli ja muut juhlajuomat

 

X