Punaviini valkoviini
Juomat

Kuusi upeaa viiniä syksyyn – löytöjä jopa yhdeksällä eurolla!

Viinitoimittajamme vinkeillä löydät syyspunkun tai -valkkarin, jossa on hyvä hinta-laatusuhde ja joka sopii yhteen niin syysmakujen kanssa kuin sellaisenaankin, lipittelyviininä.
Teksti: Ilkka Sirén Kuvat: OM-arkisto, iStock ja valmistajat

Syysvalkkarit

Trooppista hedelmäisyyttä ja mausteisuutta

Adega de Pegões Colheita Seleccionada

Adega de Pegões Colheita Seleccionada 9,49 e

Portugalilaisen viinin makumaailma on helposti lähestyttävä sekoitus trooppista hedelmäisyyttä ja tammen tuomaa mausteisuutta. Porsaanpaisti paahdetuilla juureksilla tai perinteinen uuniperuna lohimoussella löytää maukkaan kaverin tästä viinistä.

Hintaansa nähden mainio ostos

Aroa Laia

Aroa Laia 13,99 e

Viimeisen kahden vuosikymmenen aikana Navarra on noussut Riojan rinnalle tasokkaita laatuviinejä tuottavana alueena. Ryhdikäs ja kypsän sitruksinen Grenache blanc -rypäleestä valmistettu viini on hintaansa nähden mainio ostos. Tarjoile esimerkiksi mausteisen marokkolaisen lihapadan tai tattirisoton kanssa.

Kantarellikeiton kyytipojaksi

Domäne Wachau Neuburger Federspiel Terrassen

Domäne Wachau Neuburger Federspiel Terrassen 15,98 e

Rypälelajikkeena lähes tuntematon Neuburger on Itävallan salainen ase. Tämä hennon mausteinen ja elegantti valkoviini on löytänyt meidän onneksemme tiensä Alkon hyllyille. Raikkaan hapokkuutensa ansiosta viini sopii monipuolisesti erilaisten ruokien kanssa. Tarjoile haukipullien kyytipoikana tai mehevän kantarellikeiton kanssa.

Syyspunkut

Pehmeä ja mausteinen arkiviini

Lyngrove Reserve Shiraz Pinotage

Lyngrove Reserve Shiraz Pinotage 8,99 e

Seksikkään pehmeä, lämmin ja mausteinen arkiviini sopii pimeneviin syysiltoihin. Shiraz-rypäle antaa viinille mausteisuutta ja harteikkaat tanniinit, kun taas Pinotage tuo täyteläisyyttä ja kevyen mokkaisen aromin. Kokeile bresaola-rucolasalaatin tai mausteisen chorizon kaverina.

Marjaisan pippurinen yllättäjä

Gaia Monograph Agiorgitiko Syrah 12,29 e

Kreikkalaisten rypälelajikkeiden nimet aiheuttavat usein änkytystä ja harmaita hiuksia. Agiorgitiko ei välttämättä pyörähdä kielen päältä luonnostaan kaupan kassalla, mutta viininä se soljuu suussa oikein mukavasti. Keskitäyteläinen, kypsän marjaisa ja pippurinen viini maistuu herkulliselta perinteisen burgundinpadan seurana. Yllätä vieraat tarjoilemalla lasillinen punkkua itse tehdyn kebabin ja pitaleipien kanssa.

Viettelevä ja ylellinen

Pio Cesare Barbera d’Alba

Pio Cesare Barbera d’Alba 19,90 e

Legendaarisen italialaisen viinitalon punkku on suoraviivainen, hennon kirsikkainen ja viettelevä. Syksyllä takkatulen loimutessa on täysin hyväksyttävää sortua itsensä hemmotteluun. Jos kaiken lisäksi lautaselle päätyy riistaa, on pullo barberaa aina paikallaan. Tämä ruokaviini sopii myös vaikka paistetun ankanrinnan tai vuohenjuuston ja punajuurisalaatin kera.

X