Juomat

Masterchef Kira Kaliforniassa – lautasella juustoja, lasissa viiniä

Teksti: Anna.fi

Kira Åkerström-Kekkonen rakentaa Napa Valleyn ja Sonoman viinitilojen rennossa tunnelmassa viinin ja juustojen ympärille ruokaelämyksiä, joista voi ottaa oppia kotioloissakin. 

Kira Kaliforniassa - juustot ja viini

Olitpa sitten viini-intoilija tai aloittelija, löytyy Pohjois-Kalifornian tärkeimmiltä viinialueilta Napasta ja Sonomasta jokaiselle jotain. Napa on alueista modernimpi ja kehittyneempi ja koostuu Napan laaksosta ja sitä ympäröivistä pienalueista. Sonoma on puolestaan maanläheisempi ja boheemimpi kuin Napa.

Pohjois-Kaliforniassa on reippaasti yli 400 viinitilaa, ja tilavierailut ovat paikallisten suosima irtiotto arjesta ja kaupungin vilskeestä. Ensikertalaisen kannattaa aluksi varata yhden päivän järjestetty kiertoajelu, jolla saa nopeasti käsityksen alueesta ja sen viineistä.

Maistelun voi ottaa suorituksena ja maistella päivän aikana usean viinitilan viinejä, ne kun sijaitsevat kätevästi kylki kyljessä. Itse pidän enemmän nautiskelusta: pakkaan mukaan piknik-korin, ajan idylliselle viinitilalle, ostan sen viiniä ja vietän päivän vain yhdellä tai kahdella tilalla.

Kuleton viinitilalla tunnelma on kohdillaan

Yksi monista suosikeistani on Napa Valleyn St. Helena -alueella sijaitseva Kuleton viinitila, jossa voi yhdistää kauniit maisemat, maistuvat viinit ja rennon meiningin.

Kuleto

Kuleto sijaitsee vähän piilossa, kiemuraisen tien päässä, kukkuloiden hellässä huomassa. Viinitilan järjestämä kierros alkaa tutustumalla viinitarhaan ja päättyy talon viinien ja paikallisten juustojen maisteluun.

Viinialueilta löytyy myös monia loistoravintoloita, muun muassa kolmen tähden Michelin-ravintolat French Laundry ja Meadowood. Rennompiakin ravintoloita löytyy, esimerkiksi hinta-laatusuhteeltaan loistava tapasravintola Zuzu, jossa söin elämäni parhaimman espanjalaisen aterian. Napa on todellinen ruoan- ja viininystävän mekka.

Maista ja analysoi ensin juustoa sellaisenaan

Viini ja juusto yhdistyvät viinialueella luonnollisesti, sillä täältä löytyy myös yli 30 pienjuustolaa. Olen kerännyt lautaselleni ihania juustoja ja kehittänyt niille oivia makupareja, kuten raikuvanpunaisen punajuuri-punaviinihillokkeen sekä hunajassa ja rosmariinissa uitetut paahdetut pähkinät. Juustojen rasvaisuutta leikkaavat kevyesti pikkelöidyt päärynät, jotka maustetaan tähtianiksella ja neilikalla.

Kiran juustolautanen

Juustolautaselle riittää 3–4 erilaista juustoa. Muista ottaa juustot huoneenlämpöön vähintään tuntia ennen tarjoilua.

Makea, pähkinäinen leipä kuuluu myös ehdottomasti juustojen seuraan. Kun leipä paistetaan kahteen kertaan, lopputulokseksi saadaan ihanan rapeita keksejä.

Viinisuosituksia juustoille

Viinin valinta juustoille ei ole aivan helppoa. Monet ovat siinä uskossa, että punaviini on se oikea valinta, useimmiten valkoviini on kuitenkin parempi vaihtoehto.

Kira Kaliforniassa - viinin kaato

Pehmeän vuohenjuuston ja tuorejuustojen, kuten ricotan ja mozzarellan, seuraan sopii raikas ja hapokas sauvignon blanc. Kokeile Ranskan Loiren alueelta tulevaa Domaine Franck Millet Sancerrea 2013 tai kalifornialaista District 7 Sauvignon Blancia 2012.

Puolikovien ja keskitäyteläisten, esimerkiksi nuoren comté- ja gruyèr- juustojen kanssa sopii hedelmäinen ja kevyt pinot noir, esimerkiksi kalifornialaisten kestosuosikki Hahn Pinot Noir 2013.

Kauemmin kypsyneiden juustojen kanssa kannattaa siirtyä tuhdimpaan ja hilloisempaan viinin, kuten zinfandel-rypäleestä valmistettuun Ridge East Bench Zinfandeliin 2012. 

Tuhdimpien, puolipehmeiden juustojen, kuten taleggion ja kypsän brien kaverina toimii tamminen chardonnay-rypäleestä valmistettu viini tai täyteläisyyttä taittava samppanja. Sellaisia ovat esimerkiksi Chateau St Jean Chardonnay 2010 tai Louis Massing Réserve Brut– samppanja.

Stiltonin, gorgonzolan ja muiden sinihomejuustojen ystäviä ovat makeat viinit, kuten port, sauternes tai tokaij. Jos kuitenkin haluat pysyä yhdessä viinissä, hyvä yleisviini juustoille on puolikuiva riesling, gewurztraminer tai hienostunut klassikko eli samppanja.

Teksti: Kira Åkerström-Kekkonen

Kuvat: Sara Remington

Katso myös:

Kiran keittiössä: street foodia suomalaisella otteella
Kiran keittiössä: maa-artisokka mainettaan parempi

X