Juomat

Mikä viini sopii rapujen kanssa? Poimi alle 15 euron löydöt!

Teksti: Anna.fi

Kokosimme tähän kuusi viiniä, jotka maistuvat perinteisten keitettyjen rapujen kanssa, mutta poimimme kullekin viinille myös maistuvan rapureseptin Ruoka.fi:n reseptiarkistosta. Nappaa herkulliset vinkit rapujuhlaan!

valkoviinit

Edullinen löytö!
Douglas Green Chenin Blanc 2014

Etelä-Afrikka, 6,93 €

Pelkästään Chenin Blanc-rypäleestä valmistetut, varsinkin uuden maailman viinit, ovat helposti aavistuksen pliisuja. Tämä viini yllätti raikkaudellaan. Hintakaan ei ole paha.Tuoksu on kypsän hedelmäinen, aavistuksen mausteinen ja kukkainen. Maku on kuiva, mukavan hapokas ja hedelmäinen. Siinä maistuu kypsä keltainen omena, sitrukset ja päärynä.

Sopii varsinkin kalaisia herkkuja sisältävän noutopöydän seuraan tai juomaksi eväsretkelle ja kestää hapokkuutensa ansiosta myös hiukan mausteita.

Maistuu esimerkiksi skagenröran kanssa

Hedelmää ja kukkia lasissa
Yali Wetland Reserva Gewürztraminer 2014

Chile, Rapel, 9,99 €

Gewürztraminer-rypäleistä valmistettuja viinejä monet hiukan karttavat vähähappoisuuden ja parfyymisuuden vuoksi. Tässä viinissä on mukavasti hiukan hapokkuutta raikastamassa. Tuoksu on kypsän hedelmäinen, aavistuksen kukkainen ja leivontamausteinen. Maku on tuoksuun nähden yllättävän kuiva, mutta kypsän hedelmäinen. Siitä voi aistia kuivattuja hedelmiä, hyvin kypsää sitrusta, leivontamausteita ja parfyymiä.

Vähähappoisuutensa vuoksi viini kestää myös itämaisittain, hiukan tulisemminkin maustettuja äyriäis- tai kalaruokia.

Tarjoa viiniä esimerkiksi thaimaalaisittain grillattujen katkarapujen kanssa

Kesäviini
Vicarage Lane Marlborough Sauvignon Blanc 2014

Uusi-Seelanti, Marlborough, 11,99 €

Varsinkin uuden maailman Sauvignon Blanc –rypäleistä valmistetut viinit ovat monelle ainoa oikea rapuviini. Niissä kun tuoksuu voimakkaasti mustaherukanlehti, nokkonen ja karviaismarjat. Tämä viini on kuin pistäisi päänsä mustaherukkapensaaseen, jonka juurella on nokkospöheikkö. Kuiva maku on melko täyteläinen ja hedelmäisen hapokas. Siinä on aistittavissa tuoksunmukaisten aromien lisäksi limettiä, sitruunaa ja yrttejä.

Sopii hyvin seurusteluun, savustetulle kalalle ja äyriäisherkuille. Kestää myös voimakkaammin maustettuja ruokia.

Tarjoa viinin kanssa rapuja etelävaltioiden tapaan

Mielenkiintoinen tuttavuus
Leth Simply Wow! 2013

Itävalta, Wagram, 13,73 €

Nimi on vähän hassu, kun ei se herättänyt wau-efektiä, mutta viini on mielenkiintoinen. Siihen on nimittäin käytetty harvinaisempia Roter Veltliner –rypäleitä Riesling ja Grüner Vertliner –rypäleiden lisäksi.

Tuoksu on mukavan runsashedelmäinen, aavistuksen mausteinen ja mineraalinen. Melko täyteläisessä ja hapokkaassa maussa on kypsää omenaa ja sitrusta, hunajaa sekä aavistus pippuria ja mineraalisuutta.

Viini sopii hyvin myös kesäisille salaateille ja kalan tai äyriäisten kanssa tarjotuille grillatuille kasviksille.

Kokeile viinin kanssa jättikatkarapuvartaita ja hedelmäsalaattia

Yllätysrosee
Joseph Mellot Sancerre Le Rabault Rosé 2014

Ranska, Sancerre, 14,90 €

Pinot Noir-rypäleestä valmistettu kauniin tumman lohenpunainen rosee tuoksuu herkullisilta puutarhamarjoilta sekä aavistuksen ahomansikoilta. Maku on kuiva, mutta marjaisan hapokas. Siinä on kypsää, makeaa kirsikkaa, vadelmaa ja punaherukkaa sekä aavistus mineraalisuutta. Roseen ystävän valinta perinteisille keitetyille ravuille, mutta sopii myös grillatulle tai paistetulle lohelle, ruokaisille salaateille ja varsinkin äyriäispastoille.

Viinin seurana maistuu vaniljainen rapusalaatti

Paahteisen ystävälle
Jekel Gravelstone Chardonnay 2012

Yhdysvallat, Kalifornia, 14,99 €

rapuhyytelöPelkästään Chardonnay-rypäleistä valmistetussa viinissä on aavistuksen eksoottinen, paahteinen ja makean mausteinen tuoksu. Maku on kuitenkin kuiva ja hapokas. Melko muhevassa ja hedelmäisessä maussa on hyvin kypsiä sitrushedelmiä, tammea, paahdettua pähkinää sekä voita ja aavistus jasmiinia.

Viini kestää rapujen suolaisuuden, äyriäsiherkut, halstratun tai grillatun kalan tai vähän voimakkaammin maustetut, kesäiset ruuat broilerista tai porsaanlihasta.

Tarjoa viinin seuraksi rapuhyytelöä

Teksti: Marita Suontausta

Kuvat: Alko ja Otavamedia

X