Ruoka

Mitä lautaselle jälkiruokaviinin kanssa?

Teksti:
Anna.fi

Kaapissa odottaa oiva jälkiruokaviini, mutta minkä ihmeen kanssa sitä tarjoaisi? Nappaa herkulliset reseptit ja tutustu samalla jälkiruokaviineihin.

portviini

Kun tutustut jälkiruokaviineihin ja opettelet yhdistelemään niitä jälkiruokien kanssa, perussääntönä voi pitää, että pärjätäkseen makujen kamppailussa viinin pitää olla aina hieman makeampaa kuin jälkiruoan.

Portviini sykähdyttää suklaan seurana

Monien portviinien sekä portviinien tapaan valmistettujen viinien maussa on selvästi tunnistettavissa suklaata ja pähkinää. Myös kuivattujen hedelmien sekä
tummien marjojen ja hedelmien aromit ovat yleisiä. Siksipä portviini viihtyykin hyvin suklaajälkiruokien ja makeiden marjajälkiruokien seurassa.

Sinihomejuusto-pähkinät-kuivatut hedelmät -yhdistelmä tuskin maistuu minkään muun viinin kanssa yhtä täydelliseltä kuin portviinin.

portviini

Suklaafondantin seuraksi suosittelemme mausteista portviinia, esimerkiksi mausteista, maitosuklaista Grant Burge Aged Tawnya, noin 26 euroa (0,75 l)

Muskattikuohuviini on varma valinta

Tunnetuimmat muskattikuohuviinit tulevat Italian Astista ja Etelä- Ranskasta. Kupliva muskattiviini sopii miltei kaikkien jälkiruokien, myös vaikeasti viiniin yhdistettävien jäädytettyjen jälkiruokien kanssa. Kuohuva muskattiviini on varma valinta silloinkin, kun tarjolla on monia erilaisia jälkiruokia.

Muskattirypäleistä tehdään myös kuplimattomia viinejä, joiden maussa on hunajaisuutta ja usein häivähdys sitrusta.

Asti Gancia vino spumante dolce

Väkevöidyt muskattiviinit sopivat loistavasti esimerkiksi crème caramel -tyyppisten jälkiruokien seuraksi. Kokeile mustaherukka-halvajäädykkeen seuraksi makeaa ja kukkeaa Asti Gancia -kuohuviiniä, noin 11 €, (0,75 l).

Helmeilevä muskattiviini on ainoita jäädykkeiden seuraan sopivia jälkiruokaviinejä.

Tokaji maistuu makeiden piirakoiden seurana

Unkarilainen tokaji on maanläheinen, hapokas, jalohomeen rusinoimista rypäleistä tehty viini. jalohomeisuuden määrä ilmaistaan puttonyos-asteikolla:
mitä suurempi puttonyos-luku on, sitä enemmän viiniin on käytetty jalohomeisia rypäleitä.

Tokaji on omiaan makeiden, rustiikkisten jälkiruokien kuten omenapiirakoiden  ja -kreppien kanssa. Suomalainen aura Gold -juusto sopii hienosti tokajin seuraan. Kokeile tokajia myös kuivakakkujen kostuttamiseen ja tarjoa lasillinen kakun kanssa.

Tokaji

Hapokas ja aprikoosinen Tokaji aszú 4 Puttonyos, noin 19 €, on loistovalinta päärynätortun kanssa.

X