Juomat

Parhaat viinit parsalle

Teksti: Marita Suontausta

Parsaa pidetään yleisesti hiukan haasteellisena parina viinille. Pitämällä mielessä muutaman niksin, parsankin kanssa voi kuitenkin nauttia hyvistä viineistä.

Parhaat viinit parsalle

Se, miten parsa on valmistettu ja mitä sen kanssa tarjotaan, vaikuttaa viinin valintaan ja helpottaa parsan ja viinin yhdistämistä. Esimerkiksi grillattu parsa taipuu viinin seuraan paremmin. Samoin täyteläisen, kermaisen tai voisen kastikkeen kanssa tarjotut. Perinteisesti parsan kanssa tarjotaan rapsakan raikkaita ja hapokkaita viinejä kuten Sauvignon Blanc sekä Pinot Gris (Grigio) -rypäleistä valmistetut viinit. Myös Chardonnay –rypäleistä valmistetut viinit sopivat, kunhan niitä ei ole kypsytetty tammessa. Ja tietenkin parsan kanssa maistuvat myös kuohuviinit.

Raikkaan aromaattiset viinit kuten Riesling, Grüner Vertliner ja Gewürztraminer –rypäleistä valmistetut sopivat nekin parsan seuraan. Jos parsa on seuralaisena lihalle, punaviinikin sopii, kunhan vältät tammisia tai voimakkaan tanniinisia viinejä.

Noin 10 euroa maksavat viinit

Fiorentino Prosecco Extra Dry

Kuohuviini, Italia, Veneto

Hinta 9,97 €

Maaliskuussa Alkon valikoimiin tullut Glera-rypäleistä valmistettu uutuusviini yllätti omenaisuudellaan. Yleensä proseccon tuoksussa on enemmän päärynää. Maku on erittäin kuiva, mutta maukkaan hedelmäinen ja hapokas. Pienet napakat kuplat. Maussa löytyy sitten kypsää päärynää, aavistus yrttisyyttä ja vihreää omenaa.

Maistuu sellaisenaan ruokahalun herättäjänä tai vaikka grillatun parsan kanssa. Kokeile myös Parsaa ja kinkkua salaattipedillä kanssa

Torres Viña Esmeralda 2013

Valkoviini

Espanja, Katalonia

Hinta 9,98 €

Muscat ja Gewürtstraminer –rypäleistä valmistetun viinin tuoksussa on kukkaisuutta, yrttisyyttä sekä kypsää sitrusta ja persikkaa. Tuoksun mukaan viinin voisi kuvitella makeammaksi, mutta maku onkin melko kuiva ja mukavan hapokas. Maussa on tuoksun aromien lisäksi  pientä rusinaisuutta ja mausteisuutta. Monikäyttöinen parsaviini, joka kestää myös mausteisuutta.

Kokeile tämän viinin kanssa parsaa Hollandaise ja kylmäsavulohta.

Yellow Tail Shiraz 2013

Punaviini, Australia

Hinta 9,98 €

Shiraz-rypäleistä valmistettu viini on vähätanniininen ja siinä on mehevän, lähes hillomainen, mehevä tuoksu. Tuoksussa hyvin kypsää mustaherukkaa, luumua sekä aavistus multaisuutta. Maku on melko täyteläinen, jossa tuoksun aromien lisäksi mustikkahilloa ja leivontamausteita. Maukas lihaviini, joka sopii myös lihaa ja parsaa sisältäville annoksille. Yellow tail -viinibrändi on perheomisteinen.

Kokeile: Karitsan paahtopaistia ja valkosipuli-perunapyreetä (parsaa kannattaa keittää enemmänkin tarjolle kuin ohjeen 3 kpl! toim huom.)

Noin 15 euroa maksavat viinit

Old Coach Road Unoaked Chardonnay 2013

Valkoviini

Uusi-Seelanti, Rabbit Island

Hinta 12,78 €

Pelkästään Chardonnay-rypäleestä valmistetussa viinissä on raikas, mineraalinen ja hedelmäinen tuoksu. Tuoksussa on aistittavissa limettiä, sitruunaa ja melonia. Maku on kuiva, mutta hedelmäisen raikas ja mukavan hapokas. Maussa tuoksun aromien lisäksi vihreää omenaa ja kypsää päärynää. Viini on kypsynyt terästankeissa eikä ole ollut kosketuksissa tammeen.

Seifried Estate on vuodesta 1973 toiminut perheyritys, jonka perusti itävaltalainen Hermann Seifried ja hänen uusiseelantilainen vaimonsa Agnes. Kokeile tämän viinin kanssa esimerkiksi keväistä parsarisottoa.

Wolfberger Riesling-Pinot Gris 2012

Valkoviini

Ranska, Alsace

Hinta 13,39 €

Riesling ja Pinot Gris –rypäleistä valmistettu viini tuoksuu herkullisen kypsiltä hedelmiltä, myös trooppisilta. Tuoksussa myös aavistus mineraalisuutta. Maku on mukavan hapokas ja hedelmäinen, jossa hyvin kypsien kypsien päärynöiden ja persikoiden aromeja. Lisäksi siinä on kypsää sitrusta ja hunajaisuutta. Saatavana myös puolikkaana (0,375 l) pulloina.

Sopii monenlaisille parsaruuille, joissa varsinkin mukana kalaa tai äyriäisiä. Kestää myös aasialaiset mausteet. Kokeile vaikka parsatäytteisten lohirullien kanssa

Yali Three Lagoons Gran Reserva Pinot Noir 2011

Punaviini

Chile, San Antonio

Hinta 14,95 €

Pelkästään Pinot Noir-rypäleestä valmistettu viini tuoksuu ja maistuu kypsän marjaiselta. Maku on melko täyteläinen ja hapokas, mutta mehevän marjainen. Maussa mukavaa mausteisuutta sekä tammen tuomaa paahteisuutta. Jälkimaku on kypsän kirsikan makea, jossa häivähdys yrttejä.

Yali on paikallinen nimitys peipolle, joita on runsaasti Leydan laakson viinitarhoilla. Maukas viini parsaruuille, joiden kanssa tarjotaan lihaa, esimerkiksi ankkaa, tai paistettua lohta. Tai yllätä ja tarjoa lohi-parsalasagnen kanssa.

Viinit noin 20 eurolla

Sepp Moser Grüner Veltliner Gebling 2011

Valkoviini

Itävalta, Kremestal

Hinta 17,14 €

Viini on valmistettu biodynaamisista ja luomusertifioiduista Grüner Veltliner –rypäleistä. Aromikas viini, jonka hienostuneessa tuoksussa on hyvin kypsää päärynää, keltaista omenaa sekä mausteisuutta ja aavistus mineraalisuutta. Maku on kuiva, mutta hapokas ja voimakkaan hedelmäinen.   Makumaailma seuraa tuoksua ja lisäksi siinä on aavistus kukkaisuutta ja kypsää sitrusta. Jälkimaussa mineraalisuutta.

Tarjoa esimerkiksi Parsaa ja katkarapuja parmesaanileivällä kanssa

Engel Crémant d’Alsace Chardonnay Brut 2011

Kuohuviini

Ranska, Alsace

Hinta 17,37 €

Luomusertifoitu kuohuviini on valmistettu pelkästään Chardonnay-rypäleestä.  Tuoksussa on kypsää keltaista luumua, päärynää ja sitruksia sekä pientä yrttisyyttä.  Kuivassa ja hapokkaassa maussa on tuoksun mukaisten aromien lisäksi hieman paahteisuutta. Kuplat ovat pienehköt, mutta pehmeät.

Koska vain Champagnen alueelta tulevaa kuohuviiniä saa kutsua samppanjaksi, kutsutaan Ranskan muilta alueilta tulevia kuohuviinejä yleensä nimellä crémant tai mousseux. Tarjoa esimerkiksi savustettua siikaa ja parsa-kurkkusalaatin kanssa.

Gisselbrecht Riesling Grand Cru Muenchberg 2010

Valkoviini

Ranska, Alsace

Hinta 19,98 €

Pelkästään Riesling-rypäleistä valmistettu viini on tyylikäs parsan seuralainen. Viinin tuoksu on raikas, mineraalinen ja maukas. Tuoksussa sitruksia, vihreää omenaa ja aavistus petrolia. Maku on kuiva, mutta raikkaan hedelmäinen ja mukavan hapokas. Maussa tuoksun aromien lisäksi hunajaisuutta.

Viini pärjäsi vuoden viinit kisassa saaden sarjassaan kultamitalin. Hyvä tuliainen kukkien sijaan esimerkiksi keväiselle aterialle!

Nauti viinin seurana esimerkiksi kuhaa mätikastikkeessa ravunpyrstöjen ja parsan kanssa.

X