Juomat

Sellerimehu – onko vihreäksi ihmejuomaksi väitetty mehu hyödyksi vai haitaksi?

Hurahditko sinäkin sellerimehuun? Vihreäksi voimajuomaksi väitetty sellerimehu on nyt kaikkien terveydestään ja hyvinvoinnistaan huolta pitävien huulilla.

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
Istock

Sellerimehu valmistetaan joko mehulingolla tai ajamalla lehtisellerin varret tehosekoittimessa tasaiseksi massaksi.

Hurahditko sinäkin sellerimehuun? Vihreäksi voimajuomaksi väitetty sellerimehu on nyt kaikkien terveydestään ja hyvinvoinnistaan huolta pitävien huulilla.

Erityisesti sosiaalisessa mediassa on viime aikoina ylistetty uutta terveystrendiä: sellerimehua. Lasillisen sellerimehua joka aamu tyhjään vatsaan juotuna väitetään olevan avain terveelliseen elämään.

Lue myös: Parhaat vihersmoothiet x 15: terveelliset smoothiet virkistävät kehoa ja mieltä

Sellerimehu valmistetaan joko mehulingolla tai ajamalla lehtisellerin varret tehosekoittimessa tasaiseksi massaksi. Muodostunut massa kaadetaan siivilään tai harsoon ja irtoava mehu valutetaan astiaan.

Jos sellerimehun maku tuntuu liian karvaalta, voi joukkoon lisätä tilkan vettä.

sellerimehu
Onko sellerimehu avain terveelliseen elämään?

Sellerimehu – ihmejuoma?

Sellerimehua ylistetään vihreäksi ihmejuomaksi, joka auttaa lähes kaikkiin vaivoihin aina turvotuksesta akneen. Lisäksi sellerimehun sisältämän magnesiumin väitetään olevan tärkeää muun muassa lihasten terveyden, ruoansulatuksen säätelyn, suoliston terveyden ja unen kannalta. Sellerimehun väitettyihin terveysväittämiin ja hyvää tekeviin ominaisuuksiin on kuitenkin syytä suhtautua varauksella. 

Lue lisää: Vihersmoothie voi lihottaa – lue, mitkä muut superfoodit sisältävät paljon kaloreita

Suurin osa, noin 95 prosenttia, selleristä on vettä, joten se sisältää vain vähän energiaa. Lisäksi sellerissä on jonkin verran kaliumia ja magnesiumina, K-vitamiinia sekä folaattia, jonka saanti jää suomalaisilla keskimäärin alle suositusten.

Vihannesten, hedelmien ja marjojen runsas nauttiminen päivittäin on suositeltavaa. Suomalaisten ravitsemussuositusten mukaan kasviksia, hedelmiä ja marjoja tulisi syödä vähintään 500 grammaa päivässä. Suomalaisen aikuisväestön ruoankäyttöä kartoittavan FinRavinto2017-tutkimuksen mukaan kasviksia syödään kuitenkin keskimäärin liian vähän. 

Hedelmien, vihannesten ja marjojen syöntiä on siis varaa lisätä, ja sellerimehu on hyvä lisä kasvattamaan päivän kasvispottia. Parasta kuitenkin olisi nauttia suuri osa kasviksista mehustamisen sijaan kokonaisina. Sellerimehu, kuten muutkin mehut, sisältävät kokonaisiin vihanneksiin verrattuna hyvin vähän kuitua. Kuidut ovat tärkeitä niin suoliston hyvinvoinnin kuin kylläisyydenkin kannalta.

Lue myös: Saathan riittävästi kuitua?

Jos pidät sellerimehun mausta, lasillinen silloin tällöin nautittuna tuskin on haitallista. Sellerimehun väitetyistä hyvää tekevistä vaikutuksista ei kuitenkaan ole tieteellistä näyttöä ja esimerkiksi nesteytyksen kannalta lasillinen vettä ajaa saman asian kuin lasillinen sellerimehua. 

Kannattaa myös tiedostaa, että sellerimehu sisältää runsaasti K-vitamiinia, joka saattaa estää joidenkin lääkkeiden, kuten verenohennukseen tarkoitetun Marevanin, tehoa. 

sellerimehu
Sellerimehua ylistetään ihmejuomaksi, mutta sen väitettyihin terveysväittämiin on syytä suhtautua varauksella.

Pilko selleriä ruokaan tai syö sellaisenaan

Selleri sopii toki mehustettavaksi, mutta sitä voi käyttää myös monipuolisesti ruoan valmistuksessa. Hyödynnä selleristä sen maanpäällinen varsiosa eli lehtiselleri sekä maan alla kasvava mukula, juuriselleri. 

Sellerin voimakas maku jakaa mielipiteitä, mutta jos kuulut sellerin kannattajajoukkoon tai haluat opetella syömään sitä, pilko varsiselleriä esimerkiksi jauhelihakastikkeisiin, keittoihin ja pataruokiin tai popsi varsia vaikka sellaisenaan dippikastikkeiden kera. 

Juuriselleri sopii muiden juuresten tapaan käytettäväksi esimeriksi uunissa paahdettuna, keitoissa tai soseutettuna. 

Lähteet: Fineli, FinRavinto2017

X