Juomat

Uuden vuoden kuohuva x 3 – pihistä tai panosta

Teksti: Marita Suontausta Kuvat: Alko, Jukka Pakarinen, Ari Heinonen, Sampo Korhonen/Otavamedia

Ota uusi vuosi 2016 vastaan kuplilla. Ruoka- ja viinitoimittaja Marita Suontausta valitsi kolme kuohuvaa eri hintaluokista sekä niihin sopivat ruoat. Poimi tästä omaan budjettiisi sopivin kuohuviini.

Perelada Reserva Cava Brut

Perelada Reserva Cava BrutPerelada Reserva Cava Brut

Espanja, Katalonia
9,99 €

Kypsän hedelmäiseltä ja aavistuksen paahteiselta tuoksuva kuohuviini on valmistettu perinteisistä espanjalaiseen kuohuviiniin eli cavaan käytettävistä rypäleistä Macabeo, Xarel.lo ja Parellada. Tuoksu on hedelmäinen ja siinä on häivähdys paahteisuutta ja mineraalisuutta. Maku on kuiva, mutta mukava hedelmäisyys pehmentää viinin. Maussa kypsää omenaa, sitrusta sekä aavistus mineraalisuutta ja paahteisuutta.

Vuohenjuusto-pinaattisalaattiVuohenjuusto-pinaattisalaattiSopii sekä aperitiiviksi, juhlamaljaksi että ruuan kanssa. Tarjoa esimerkiksi espanjalaishenkisten alkupalojen kanssa tai kokeile kylmäsavulohen, kirjolohen mädin ja savulohimoussen kera tarjoiltavien blinien tai lämpimän vuohenjuusto-pinaattisalaatin kanssa.

Lindauer Rosé

Lindauer Rosé Brut

Uusi-Seelanti
12,79 €

Alkon tilausvalikoimasta ja joistakin myymälöistä hyllystä löytyvä kuohuviini on valmistettu Pinot Noir ja Chardonnay –rypäleistä. Tuoksu on kypsän marjainen sekä aavistuksen paahteinen. Maku on kuiva, mutta marjaisuus pehmentää makua. Maussa kypsää punaherukkaa, vadelmaa, tummaa kirsikkaa sekä aavistus paahteisuutta.

Lindauer Rosén voi viedä juhlien isäntäväelle kukkasen sijaan, se sopii niin alkujuomaksi antipastien kanssa kuin erilaisten salaattien, kala- tai vaaleiden liharuokien seuraan.

Kalkkunaa ja waldorfinsalaattiaKokeile esimerkiksi kalkkunan ja waldorfinsalaatin tai kala-äyriäissalaatin kanssa.

André Clouet Grande Réserve Blanc de Noirs Brut

André Clouet Grande Réserve Blanc de Noirs Brut

Ranska, Champagne
29,90 €

Jo nimi Blanc de Noirs kertoo, että samppanjaan on käytetty pelkästään Pinot Noir -rypäleitä. Eli tummista rypäleistä on tehty valkoista viiniä. Samppanjan tuoksu on kehittynyt, aavistuksen pähkinäisen paahteinen ja tyylikäs. Maku on melko täyteläinen ja kuivan hedelmäinen. Maussa paahdettua pähkinää, hyvin kypsää sitruunaa ja omenaa sekä aavistus yrttisyyttä.

Samppanja on oiva tuliainen kukkien sijaan, mutta se sopii niin juhlamaljaksi, aperitiiviksi kuin monien äyriäis- ja kalaherkkujen seuraan.

Kampasimpukoita ja vaniljaista samppanja-voikastikettaKokeile esimerkiksi kampasimpukoiden ja vaniljaisen samppanja-voikastikeen tai jokirapusalaatin kanssa.

X