Juomat

Uudenvuoden kuohujuomat

Teksti: Anna.fi

Uudenvuoden kunniaksi kannattaa kohottaa lasi kuohuvaa. Tässä kauden parhaat kuohuvat ja niiden makupareiksi sopivat herkkuruoat.

Pirteä puolikuiva cava

Cava BonAval Semi Seco

Espanja, Hinta 7,92 €

Kuohuviinin valmistukseen on käytetty perinteisiä cava-rypäleitä Parellada ja Macabeo. Viinissä on makeahko hedelmäinen tuoksu, jossa aistittavissa kypsää sitrusta, omenaa ja päärynää sekä aavistus hunajamelonia. Maussa tuoksun aromien lisäksi hieman yrttisyyttä ja säilykeaprikoosia.

Mukava kuohuviini varsinkin niille, jotka kavahtavat kuivia cavoja. Tarjoa hyvin viilennettynä tervetuliaisjuomana tai skoolaa vuoden vaihtumiselle. Sopii myös erilaisten naposteltavien tai melko miedoista mauista koostuvan noutopöydän herkkujen seuraan.

Ruokasuositus: Minttumarinoitua galiamelonia ja schwartzwaldinkinkkua (voit myös vaihtaa galiamelonin hunajameloniin ja käyttää kinkkuna serranokinkkua! toim huom)

Kaksi herkkua tilausvalikoimasta

Tilausvalikoima koostuu tuotteista, joita tavarantoimittajat tarjoavat Alkon kautta myyntiin omista varastoistaan. Löydät kaikki tilausvalikoiman tuotteet Alkon tuotehausta tai Alkon myymälöistä löytyvästä tilausvalikoiman hinnastokansiosta.

Tee tilauksesi joko suoraan mihin tahansa myymälään tai tee se alko.fi:ssä. Odota viestiä myymälästäsi, että tilauksesi on saapunut. Tuotteet saapuvat myymälään – tavarantoimittajasta riippuen – aikaisintaan viikon kuluttua tilauksestasi.

Casa Gheller Prosecco Brut

Italia, Veneto, Hinta 9,98 € (tilausvalikoima)

Kauniisti vihreään taipuva viini on valmistettu pelkästään Glera-rypäleistä, joista proseccot yleensä valmistetaan. Tuoksu on kevyen hedelmäinen ja siinä tuoksuu päärynä ja omena sekä aavistus yrttisyyttä. Maku on hyvin kuiva ja hapokas, mutta hedelmäisyys pehmentää suutuntumaa. Maussa on tuoksun aromien lisäksi aavistus kukkaisuutta ja mineraalisuutta.

Hyvä tervetuliaisjuoma tai aperitiivi pienten suolaisten naposteltavien kanssa. Viini ei kestä kovin voimakkaita makuja, mutta italialaishenkiset antipastit sopivat hyvin.

Ruokasuositus: Lohipastrami ja tillimajoneesi.

Casillero del Diablo Devil’s Brut

Chile, Limari, Hinta 12,29 € (tilausvalikoima)

Tämä tyylikäs kuohuviini on valmistettu Chardonnay ja Pinot Noir –rypäleistä. Kauniin vaaleankeltainen, pienikuplainen viini tuoksuu sitruksilta ja aavistuksen mineraaliselta sekä yrttiseltä. Maku on erittäin kuiva, raikkaan hapokas ja melko täyteläinen. Maussa tuntuu mineraalisuus ja tuoksun aromien lisäksi kypsää limettiä.

Hyvä tervetuliaismalja tai aperitiivi, mutta sopii myös monien kala- tai äyriäisherkkujen seuraan ja kestää hieman mausteitakin.

Ruokasuositus: Aasialaiset lohipyörykät

Perinteisiä roseekuplia

Torres Santa Digna Estelado Rosé Brut

Chile, Hinta 13,90 €

Kauniin punertava, pienikuplainen viini on valmistettu pelkästään perinteisistä chileläisistä Pais-rypäleistä. Rypäleet on murskauksen jälkeen uutettu mehussaan, jotta viiniin saadaan makua ja väriä.

Tuoksussa sitrusta ja punaisia puutarhamarjoja. Maku on yllättävän runsasmarjainen ja hapokas. Siinä on pientä paahteisuutta ja kukkaisuuttakin.

Viiniä voi nauttia aperitiivina, mutta maukkautensa ansiosta se sopii hyvin ruuan kanssa tai jopa juustojen seuraan.

Ruokasuositus: Lämmin punajuuri-juustosalaatti

Portugalilaisia uutuuskuplia

Marquês De Marialva Blanc de Blancs Bruto 2011

Portugali, Bairrada, Hinta 14,90 €

Joulun alla Alkon valikoimiin saapui perinteisellä samppanjamenetelmällä, perinteisistä portugalilaisrypäleistä Maria Gomes, Arinto ja Bical, valmistettu kuohuviini. Napakkakuplainen viini tuoksuu voimakkaasti sitruksilta ja hieman uuniomenalta. Tuoksussa myös aavistus mineraalisuutta ja yrttejä. Maku on hyvin kuiva ja hapokas. Tuoksun aromien lisäksi siinä on kypsää päärynää ja persikkaa sekä paahteisuutta.

Monikäyttöinen viini niin alkumaljaksi kuin ruuankin kanssa. Tosin kovin voimakkaat mausteet eivät ole omiaan hapokkuuden seuraan.

Ruokasuositus: Perunalettuja ja katkarapuja

Marjaisan roseen ystävälle

Kir-Yianni Akakies Rose Sec 2012

Kreikka, Amindeo, Hinta 14,95 €

Kauniinpunertava roseekuohuviini on valmistettu perinteisistä kreikkalaisista Xinomavro-rypäleistä. Melko pienikuplainen viini tuoksuu kesältä ja kypsiltä puutarhamarjoilta. Maku on kuiva ja melko hapokas, vaikka tuoksun perusteella odottaa pientä makeutta. Sokeria viinissä on 17 g/l. Maussa on todella kypsää punaherukkaa ja vadelmaa, hieman sitrusta ja hapankirsikkaa.

Sopii hyvin viilennettynä vaikka aperitiiviksi ja seurusteluun, mutta kestää myös erilaisia selkeänmakuisia ruokia esimerkiksi buffapöydässä ja jopa viinietikkakastikkeella kostutettuja ruokaisia salaatteja.

Ruokasuositus: Lohi-kasviskääröt

Tuliaiskukkien sijaan kaksi samppanjavaihtoehtoa

Gosset Excellence Brut

Ranska, Champagne, Hinta 39,90 €

Kauniin vaaleankeltainen viini on valmistettu perinteisistä samppanjarypäleistä eli Pinot Noir, Pinot Meunier ja Chardonnay. Kaunis ja pienikuplainen viini tuoksuu herkulliselta, kypsän hedelmäiseltä ja paahteiselta sekä aavistuksen hiivaleivältä. Maku on kuiva, melko hapokas, raikas ja runsas, mutta samalla hedelmäisen pehmeä. Maussa kypsää sitrusta ja paahtoleipää sekä hieman mineraalisuutta.

Monikäyttöinen viini niin alkumaljaksi kuin ruokajuomaksi ja seurusteluun. Kestää myös jonkin verran mausteita.

Ruokasuositus: Kampasimpukoita ja serranokinkkua

Billecart-Salmon Brut Réserve

Ranska, Champagne, Hinta 39,90 €

Edellisen viinin tavoin, tämäkin on valmistettu perinteisistä samppanjarypäleistä Pinot Noir, Pinot Meunier ja Chardonnay. Pienikuplaisen viinin tuoksu on herkullinen, kypsän keltaomenainen ja siinä on paahdetun pähkinän aromeja ja hitunen vaniljaa. Maku on kuiva ja melko hapokas, mutta suutuntuma on kuitenkin yllättävän pehmeä. Maussa on tuoksun aromien lisäksi kypsää sitrusta, aavistus kypsää persikkaa ja mineraalisuutta sekä paahdettua briossia.

Tyylikäs tervetuliaisjuoma tai aperitiivi, mutta kestää myös erilaisia, mieluiten selkeänmakuisia kala- ja äyriäisherkkuja.

Ruokasuositus: Ahvenrullat hummeri-mätikastikkeessa

Marita Suontausta
Kuvat: Kuvapalvelu/Otavamedia, Alko, Conchay Toro, Arvid Nordquist
, Colourbox

X