Juomat

Vapun edulliset kuohuviinit - poimi alle 15 euron löydöt

Teksti:
Anna.fi

Mitä olisikaan vappu ilman kuohuvaa? Keräsimme kahdeksan alle 15 euron kuohuviiniä loppukevään juhlaan. Poimi myös herkullisimmat ruokaohjeet juomien seuraksi.

Makeamman ystävälle

Castellblanc Rosado Cava Semi Seco

Espanja, 9,20 €

Pidätkö enemmän hieman makeammasta kuohuvasta? Tässä Trepat ja Garnacha-rypäleistä valmistetussa  puolikuivassa kuohuviinissä on sokeria 35 g/l. Mutta suutuntuma ei ole kovin makea, sillä hapot taittavat makua mukavasti. Maussa ja tuoksussa aistittavissa kypsiä punaisia puutarhamarjoja, sekä aavistus makeaa mausteisuutta.

Maistuu parhaimmalta hyvin viilennettynä sellaisenaan tai alkumaljana. Sopii myös kirsikoiden tai mansikoiden kanssa tarjottavan brien tai muun pehmeän, miedon homejuuston seuraan. Ja jos vappubrunssilla on makeita herkkuja, tämä viini on omiaan niiden seuraan.

Kokeile esimerkiksi Kuutamovanukas à la panna cottaa

Reilun kaupan kuohari

Nederburg Premiere Cuvee Brut

Etelä-Afrikka, 9,49 €

Tämä Chenin Blanc- ja Chardonnay-rypäleistä valmistettu kuohuviini on mukava uutuus jo Reilun kaupan sertifioinnin vuoksi. Tuoksu on hedelmäinen ja siinä on aistittavissa hyvin kypsää sitrusta ja trooppisia hedelmiä. Suutuntuma on kuiva (sokeria 11 g/l) ja kevyt, mutta maku on raikas ja hedelmäinen. Tuoksun aromien lisäksi siinä on aavistus leivontamausteita.

Tarjoa viilennettynä erilaisten vapun suolaisten herkkujen kanssa. Tosin silli voi hieman jyrätä makua.

Nauti viiniä katkarapuleivän seurana.

Edullista roseeta

Mistinguett Vintage Edition Rosé Brut 2013

Espanja, 9,49 €

Pullon hurja väri hämää. Tämä Trepat -rypäleestä valmistettu kuohuviini on kauniin punertavaa ja kuivaa! Sokeria siinä on 10 g/l. Hapokkuuttakin löytyy sen verran, että juoma kestää monia ruokia. Tuoksu on hennon marjainen ja hiukan mausteinen. Melko täyteläisessä maussa on punaherukkaa, kypsää puutarhavadelmaa, sitrusta ja mausteisuutta.

Monikäyttöinen viini niin alkumaljaksi ja seurusteluun kuin erilaisten kasvispainotteisten noutopöytäherkkujen tai ruokaisien salaattien seuraan. Kestää myös marjaisia makeita herkkuja.

Seuraksi sopii vaikka kylmäsavuporo-omenasalaatti ja puolukkamajoneesi.

Tapasteluun

Cava Perelada Brut Reserva

Espanja, 9,99 €

Tämä Macabeo, Xarel.lo ja Parellada -rypäleistä valmistettu cava on edullinen ja monikäyttöinen löytö vappuun. Siinä löytyy hyvän kuohuviinin merkit: paahteisuutta, sitrusta ja mukavat kuplat.

Tuoksussa ja maussa on sitruksen ja paahteisuuden lisäksi aavistus yrttejä ja mineraalisuutta. Suutuntuma on erittäin kuiva, vaikka viinissä on sokeria 6 g/l.

Viilennä hyvin ja nauti sellaisenaan tai erilaisten tapaspalojen kanssa. Kestää myös reilummin maustettuja ruokia. Tosin hapokkuus voi nostaa chilin poltetta.

Viini sopii tapaspyöryköiden kylkeen.

Pehmeitä kuplia

Val d’Oca Millesimato Prosecco Extra Dry 2013

Italia, ​10,98 €

Perinteisestä proseccon valmistukseen käytettävästä Glera-rypäleestä tehdyssä kuohuviinissä on pehmeämmät kuplat kuin monessa cavassa. Hennossa tuoksussa on kypsää päärynää ja keltaista omenaa. Maku on melko kuiva (sokeria 13 g/l) ja pehmeä. Maussa tuoksun aromien lisäksi kypsää greippiä ja sitruunaa sekä aavistus mineraalisuutta.

Tarjoa hyvin viilennettynä sellaisenaan alkujuomana tai seurusteluun. Kestää myös mietoja noutopöytäherkkuja ja salaatteja.

Kokeile esimerkiksi Lämpimän lohi-sieni-perunasalaatin kanssa.

Kultamitalikuohari

Mas de la Sabatera Chardonnay Brut

Espanja, 11,90 €

Vuoden viinit 2015 kisassa kultamitalin Kuohuviinit alle 13 €- sarjassa saanut cava on valmistettu pelkästään Chardonnay-rypäleestä. Tuoksu on mukavan paahteinen ja kypsän omenainen. Siinä on myös samppanjaan yhdistettyä briossileipää. Maku on erittäin kuiva (sokeria 6 g/l) ja napakan hapokas. Tuoksun mukaisten aromien lisäksi mausta löytyy keltaista luumua, kypsää vihreää omenaa ja sitruunaa. Suutuntuma on runsaskuplainen.

Tyylikäs ja hinta/laatusuhteeltaan hyvä ja monikäyttöinen vappujuoma. Se sopii niin alkumaljaksi kuin seurusteluun sekä erilaisten suolaisten vappuherkkujen seuraan.

Valmista viinin seuraksi pekoni-katkarapuvartaita.

Paahteista cavaa

Sumarroca Gran Reserva Cava Brut Nature 2011

Espanja, 12,99 €

Kuohuviini on valmistettu Parellada, Xarel.lo, Macabeo ja Chardonnay-rypäleistä, joita perinteisesti käytetään espanjalaisen kuohuviinin eli cavan valmistukseen. Tuoksu on paahteinen ja hedelmäinen. Siinä on kypsiä sitrushedelmiä ja aavistus mineraalisuutta. Maku on hyvin kuiva, napakan hapokas, aavistuksen paahteinen ja siinä on hyvin kypsää omenaa ja hieman yrttisyyttä. Kuplat ovat terävähköt.

Monikäyttöinen ja tyylikäs kuohuviini erilaisten vapun noutopöytien herkkujen seuraan. Napakkahappoisuutensa vuoksi ei ehkä vappubrunssin ensimmäinen malja.

Tarjoa pankofriteerattuja kampasimpukoita ja kirpeitä kasviksia viinin kanssa.

Maukasta roseeta

Szigeti Pinot Noir Rosé Brut 2011

Itävalta, 14,95 €

Pelkästään Pinot Noir-rypäleestä valmistettu viini on kauniin lohenpunaista. Tuoksu on marjainen ja siinä on aistittavissa puutarhavadelmaa, mansikkaa ja punaherukkaa. Maku on hyvin kuiva (sokeria 8 g/l), napakan hapokas ja marjaisuuden lisäksi siinä on kypsää tummaa kirsikkaa ja karpaloa, hentoa paahteisuutta sekä makeita mausteita. Kuplat ovat pieniä ja napakoita.

Tyylikäs juoma vappuaaton iltaan sellaisenaan tai kala- ja kasvisherkkuja notkuvan noutopöydän seuraksi. Sopii myös vappuaamun brunssiherkkujen kanssa.

Viini maistuu esimerkiksi sitruunaisten lohiconfitien ja linssisalaatin vierellä.

Tyylikästä roseeta

Willm Crémant d’Alsace Rosé Brut

Ranska, 14,99 €

Myös tämä kaunis roseekuohuviini on valmistettu pelkästään Pinot Noir –rypäleestä. Tuoksu on täyteläinen ja aavistuksen makean hedelmäinen ja marjainen. Siinä on myös pientä hiivaisuutta ja kypsää verigreippiä. Maku on tuoksuun nähden yllättävän kuiva (sokeria 7 g/l), hapokas ja melko neutraali. Maussa on häivähdys kinuskia ja kypsää sitrusta. Kuplat ovat pienet ja napakat.

Tyylikäs tarjottava vappuaattoon sellaisenaan tai lihaisan noutopöydän tai vappupäivän vähän paremman brunssin juomaksi.

Sopii loistavasti maissikanaballotine ja lisukkeiden kanssa.

Teksti: Marita Suontausta

Kuvat: Alko, ruokakuvat: Otavamedia ja Colourbox.com

X