Juomat

Viinien maistelu onnistuu kotonakin

Teksti: Anna.fi

Oletko haaveillut viinitastingiin osallistumisesta, mutta et ole vielä uskaltautunut viinejä maistelemaan? Viinitastingia varten ei tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan, vaan sellaisen voi järjestää kotona itse.

Viinit jäähtymässä

Viinimaistelu on hauska tapa viettää iltaa ystävien seurassa. Tastingin järjestäminen ei vaadi mitään erikoisvälineitä, vaan jo pelkkä viini ja viinilasit riittävät. Eikä emännöinti tai isännöinti tarkoita, että pitäisi olla viiniasiantuntija, sillä mielenkiinto viinejä kohtaan vie jo pitkälle.

Kuohuvat rivissä

Miten viiniä oikein maistellaan?

Viinin maistelun voi jakaa neljään osaan: ensin tarkastellaan väriä, sitten tuoksua, maistellaan ja lopuksi arvioidaan. Tässä vinkit siihen, mihin kussakin osiossa voi kiinnittää huomiota.

Miten viiniä oikein maistellaan?

Väri. Viinin värin tarkastelu onnistuu parhaiten valkoista taustaa vasten, jolloin väri erottuu selkeämmin sekoittumatta ympäristön väreihin. Väriä tarkastellessa kannattaa huomioida sävy ja voimakkuus. Huomion arvoista on, että viinin väri muuttuu iän myötä. Valkoviinin väri saa lisää syvyyttä ja muuttuu vihertävän keltaisesta enemmän rusehtavaksi. Punaviini puolestaan muuttuu sinertävän punaisesta ruskeanpunaiseksi.

Tuoksu.  Hajuaistilla on tärkeä osa viinien maistelussa. Kokeile maistaa viiniä nenä tukossa ja huomaat, miten paljon se vaikuttaa makuun. Viiniä nuuhkiessa saa laittaa nenän rohkeasti lasiin ja etsiä aromeita. Alkuun saattaa olla vaikeaa erottaa tuoksuja, mutta harjoitus tekee mestarin. Nuoremmat viinit ovat tuoksultaan hedelmäisempiä ja kypsemmät taas pehmeämpiä ja moniulotteisempia. Viineistä voi usein erottaa esimerkiksi hedelmien, marjojen, kukkien sekä mausteiden aromeja. Kuohuviineissä erityisen yleisiä aromeja ovat vihreä omena, sitrus sekä paahteisuus.

Maistelu. Ota viiniä suuhun ja purskuttele sitä hieman suussa. Vedä viinin läpi ilmaa suuhun ja maistele, miltä viini tuntuu suussa. Suun kuivaksi jättävä viini on tanniininen, kun taas hapokas viini saa suun vettymään. Maistele myös viinin mahdollista makeutta, kuivuutta ja voimakkuutta.

Arviointi. Kun viiniä on maisteltu, voidaan sitä arvioida yhdessä. Viiniä arvioidessa ei ole oikeita ja vääriä vastauksia, koska ihmisten makurekisteri ja mieltymykset ovat erilaisia. Jokainen voi siis rohkeasti arvioida pitikö viinistä vai ei ja onko sen hinta-laatusuhde kohdillaan.

Kuohuvaa kaadetaan

Vinkit viinitastingin järjestämiseen

  • Valitse jokin sopiva teema tastingille, esimerkiksi jokin tietty rypäle tai alkuperämaa. Vain mielikuvitus on rajana.
  • Sopiva maisteltavien viinien määrä riippuu seurueen koosta. Noin 5 dl viiniä henkilöä kohden on hyvä määrä. Kuusi pulloa viiniä on siis 8-10 hengen seurueelle sopiva määrä maisteltavaksi.
  • Jos haluat tarjoilla jotain pientä syötävää viinien kanssa, kannattaa olla tarkkana. Vaikka kuohuviini ja suklaa kuulostaa ihanan ylelliseltä yhdistelmältä, ne eivät sovi yhteen. Jos et ole varma, niin turvallisinta on kysyä neuvoa tai etsiä tietoa asiasta. Voit myös hyvillä mielin jättää naposteltavien tarjoamisen väliin, jos sopivien tarjottavien keksiminen tuntuu hankalalta.

Vinkit viinitastingin järjestämiseen

Väittämiä viineistä ja niiden maistelusta

Viini pitää sylkeä suusta purskuttelun jälkeen. Viiniä ei ole tarpeellista sylkeä pois, vaikka sen usein kuvitellaan olevan pakollista viinejä maistellessa.

Viinin valuminen lasin reunoilta kertoo viinistä paljon. Viinin valumisesta lasin reunoilta ei voi päätellä juuri mitään. Viinin hidas tai nopea valuminen kertoo vain sokeripitoisuudesta.

Valkoviinin valmistuksessa käytetään vain vaaleita rypäleitä ja punaviinin valmistuksessa vain tummia rypäleitä. Tämä ei ole totta, sillä molemmista rypäleistä saatava mehu on vaaleaa, joten esimerkiksi kuohuviinin valmistuksessa saatetaan käyttää myös tummia rypäleitä. Punaviini saa värinsä siitä, että mehua ja kuoria käytetään samassa astiassa, jolloin kuoret värjäävät viinin punaiseksi.

Kuohuviinit maistuvat kaikki samalta ja sopivat vain juhlien alkumaljoiksi. Toisin kuin usein kuvitellaan, kuohuviinit ovat erittäin monipuolisia ja -käyttöisiä viinejä. Kuohuviiniä voi nauttia vaikka läpi koko aterian. Kuohuva sopii lähes kaiken muun paitsi pihvin ja makeiden jälkiruokien kanssa.

 Kuhoviinipullon avaaminen

Inspiraatioksi oman viinitastingin suunnitteluun Rypäleistä viis! -blogin Mikon suunnitteleman kuohuviinitastingin kattaus:

1. Bernard Massard Cuvée de l’Ecusson Brut/Luxemburg
2. Bernard Massard Millenium Brut/Luxemburg
3. Barth Riesling Brut/Saksa
4. Pongrácz Pinot Noir/Chardonnay/Etelä-Afrikka
5. Duval-Leroy Brut/Ranska
6. Bründlmayer Brut Rosé/Itävalta
7. Pongrácz Rosé/Etelä-Afrikka

Tastingissa mukana olleet viinit.

Teksti: Emmi Toivonen

Kuvat: Kirsikka Isohanni

X