Kananmunan keittäminen hauduttamalla tekee lopputuloksesta suussa sulavan pehmeitä.
Kananmunan keittäminen hauduttamalla tekee lopputuloksesta suussa sulavan pehmeän.
Ruoka

Kananmunan keittäminen täydelliseksi on helppoa 1+10-tekniikalla – näin se toimii!

Testattuasi 1+10-tekniikan huomaat, että kananmunan keittäminen millään muulla tavalla ei vedä sille vertoja.
Teksti: Anna Ferrante Kuvat: iStock

Unohda seitsemän, kahdeksan ja yhdeksän minuutin kananmunan keittäminen. 1 + 10-tekniikka, jota myös amerikkalaiseksi tavaksi kutsutaan, tekee kananmunasta juuri täydellisen: valkuainen tulee sopivan napakaksi, keltuainen on suussa sulavan pehmeä mutta ei vähääkään valuva.

Toisin sanoen muna on täysin kypsä, muttei kuitenkaan liian kova tai kuiva.

Ylikypsymisestä ole tällä lempeällä keittämistavalla vaaraa. Ylikypsien kananmunien kumimaisuuden ja murenevan keltuaisen voi unohtaa, puhumattakaan keltuaisen ympärille muodostuvasta vihertävästä renkaasta. Se syntyy ylikypsiin kananmuniin, kun valkuaisen rikkivety ja keltuaisen rauta reagoivat.

Ja jos pitää pehmeämmästä, mutta ei kuitenkaan valuvasta keltuaisesta, oikea pehmeysaste on silloinkin taattu.

Kaiken lisäksi kananmunat on tällä metodilla helppo kuoria, sillä ne eivät tartu munan pintaan kuten usein kananmunan syöjän harmiksi tapahtuu.

Kananmunan keittäminen 1+10 -metodilla on lempeää hauduttamista

Näin täydellinen kananmunan keittäminen tapahtuu – eikä se edes ole vaikeaa:

  1. Laita kananmunat kattilaan kylmään veteen niin, että ne juuri ja juuri peittyvät.
  2. Kuumenna kattilaa liedellä ilman kantta, kunnes vesi kiehuu.
  3. Keitä kananmunia yhden minuutin ajan. Varmista aika munakellolla tai ajastimella.
  4. Ota kattila liedeltä, laita kansi päälle ja anna hautua 10 minuuttia.
  5. Kaada vesi pois ja anna munien olla kattilassa noin 30 sekuntia eli kunnes niiden pinta kuivahtaa. Peitä munat kylmällä vedellä, odota minuutti tai pari ja kuori munat.

Kananmunan keittäminen 1+10-tekniikalla on itse asiassa lempeää hauduttamista. Kellon kanssa ei hauduttamisvaiheessa tarvitse olla niin tarkkana kuin minuutin keittämisen aikana. Jos pitää hieman kovemmasta keltuaisesta, 12 minuuttia voi olla sopivampi haudutusaika. Ylikypsiksi munia on hauduttamalla lähestulkoon mahdoton saada, vaikka ne unohtuisivat kattilaan vähän pidemmäksikin aikaa.

Kananmunan keittäminen 1+10-tekniikalla on monen mielestä täydellinen tapa.

Lisävinkkejä hifistelijöille

Kananmunan keittäminen on mahdollista viedä vielä täydellisemmälle tasolle parilla lisävinkillä:

Jos haluaa optimoida kuorimisen helppouden, kananmunien kuoren voi hauduttamisen jälkeen rikkoa esimerkiksi lusikalla ennen munien laittamista kylmään veteen.

Ja jos hifistely kiinnostaa, kananmunien keitinveteen voi lisätä ripauksen suolaa ja 1-2 teelusikallista valkoviinietikkaa. Suola nopeuttaa valkuaisen pinnan kovettumista ja ”liimaa” mahdolliset kuumassa vedessä syntyvät kuoren halkeamat umpeen.

Valkoviinietikka auttaa jähmettämään mahdolliset veteen karkaavan valkuaisen rannut, jos kuori kuitenkin sattuisi halkeilemaan.

Lue myös: Kananmuna – oikea superruoka

Lähteet: Sanna Mansikkamäen kirja Muna (Readme 2017), Donna Moderna

X