Ruoka

Kenwood MG510 1600 Pro -lihamylly koekäytössä

Teksti: Anna.fi

Ajat, jolloin liha jauhettiin itse, tuntuvat ehkä kovin kaukaisilta. Hyvin varustellulla lihamyllyllä voi kuitenkin tehdä jauhelihan lisäksi myös muuta ruokaa, vaikkapa maukkaita makkaroita.

Kenwood Lihamylly

Metallirunkoinen Kenwood painaa melkoisesti, mutta niin on syytäkin. Heppoisempi kone ei pysyisi paikallaan lihan jauhatuksessa tai makkaran valmistuksessa. Ennen kuin työn
touhuun pääsee, on lihamyllyn ohjekirja syytä lukea ajatuksella. Onneksi vihkonen on miellyttävän selkeä ja sopivan opastava. Löytyypä sen sivuilta myös pari reseptiä.

Myllyn kasaaminen ei ole aivan yksinkertaista. Osien oikealla asennolla on väliä. Vaivan vastineeksi lihamyllyn varustelu on kattava. Lihaa voi jauhaa reikälevyjä vaihtamalla kolmeen eri karkeuteen, minkä lisäksi mukana tulee kaksi makkarasuppiloa ja kibbeh-suuttimet.

Myllylle luvataan jopa kahden kilon jauhatusteho minuutissa. Käytännössä ei koneen uumeniin saa lihaa tuolla vauhdilla survottua. Voimasta ei ole kuitenkaan pulaa, eikä tukkeumia hevin synny. Koneen suunnanvaihtokytkintä ei tarvinnut pikakokeen aikana käyttää kertaakaan.

Perusjauhelihan teko sujuu Kenwoodilla näppärästi. Osa lihasta imeytyy itsestään ruuviin, joten syöttöön ei todellakaan pidä työntää sormiaan. Myös hävikki jää siedettäväksi, kunhan myllyn antaa rauhassa jauhaa itsensä tyhjäksi. Parhaimmillaan myllääminen on makuhermoja palkitsevaa työtä.

Makkaran valmistus Kenwoodilla vaatii paneutumista

Makkaran valmistus on jo suttuisempaa ja hetkittäin hankalaa touhua. Makkarataikina pursuaa helposti myllyosan ja syöttökaukalon liitoksesta. Lampaansuolella ja ohuemmalla suppilolla makkaranteko on helpompaa. Näin syntyvät nakit ovat huomattavasti kauniimpia kuin siansuolimakkarat.

Kenwoodin lihamyllyn lisäosat

Varusteisiin kuuluu kaksi eripaksuista muovista makkarasuppiloa. Paksumpi sopii siansuolikuorisille makkaroille. Ohuemmalla saa ajettua makkaramassaa lampaansuoleen, jolloin lopputulokseksi saadaan halutun pituisia nakkeja.

Mukana tulee liuta osia, joiden käytössä on ohjekirja tarpeen. Lisäosien avulla mylly muuntuu pystyväksi makkarakoneeksi. Myllyä voi käyttää myös Lähi-idässä suosittujen kibbeh-lihapyöryköiden valmistukseen.

Välillä mylly tuntui hassusti vääräkätiseltä. Etenkin makkaranteossa näppinsä löytää tämän tästä väärältä puolelta konetta. Varmasti kyse on osin makuasiasta ja tottumuksen puutteesta.

Lihamyllyn puhdistus työlästä

Lihamylly pitää kohtalaista melua. Käytännössä käyttöajat eivät kuitenkaan kasva niin pitkiksi, että pauhusta olisi suurta haittaa. Syntyvä sotku on sen sijaan pitkäkestoisempi
riesa. Varsinkin makkaranteon jälkeen kaikki paikat ovat läpikotaisin rasvassa. Tilannetta hankaloittaa se, ettei myllyn osia saa pestä astianpesukoneessa. Myllyn puhdistukseen on syytä varata tehotiskiainetta, sillä tavallisella astianpesuaineella rasva ei irtoa kunnolla. Reikälevyt on ruostumisen estämiseksi muistettava öljytä.  Pikkuerien takia ei myllyä siis kannata esiin kaivaa.

Lihamyllyn käyttökelpoisuus riippuu viitseliäisyydestä. Laiska ruoanlaittaja unohtaa koneen pian keittiökaapin perukoille. Jollei tiskiä ja ruoanvalmistuksen työläyttä  pelkää, Kenwoodin lihamylly on kokoisekseen pystyvä ja monipuolinen keittiökone.

Kenwood MG510 1600 Pro – tekniikkaa

Nimellisteho: 450 W, max 1 600 W
Mitat (l x s x k): 265 x 190 x 340 mm
Paino: 5,0 kg
Virtajohto: 1,3 m
Varusteet: 3 reikälevyä, 2 makkarasuppiloa,
kibbeh-suuttimet
Takuu: 2 vuotta
Maahantuoja: Suomen Sähkötuonti Oy
Hinta: 199 €

 

Kuvat: Kari Hautala

Teksti: Kyösti Isosaari

X