Ruoka

Kesäkalaa uusin maustein – 4 reseptiä kesäpöytään

Kesän paras kalakeitto keitellään sahramilla ja fenkolilla maustettuun tomaattiliemeen. Mökkijärven saaliista valmistuvat pihvit, jotka maustetaan reippaasti chilillä ja inkiväärillä. Grillissä kypsyvät niin pekoniin kääräistyt pikkusintit kuin dijonsinapilla sivelty siikakin.

Teksti:
Jonne Räsänen
Kuvat:
Suvi Rüster

Kala kruunaa kesäisen lounas- ja illallispöydän.

Kesän paras kalakeitto keitellään sahramilla ja fenkolilla maustettuun tomaattiliemeen. Mökkijärven saaliista valmistuvat pihvit, jotka maustetaan reippaasti chilillä ja inkiväärillä. Grillissä kypsyvät niin pekoniin kääräistyt pikkusintit kuin dijonsinapilla sivelty siikakin.

Katiskakalapihvit

Chilillä ja inkiväärillä maustetut kalapihvit maistuvat uusien perunoiden kanssa. Niistä voi kasata myös mahtavat burgerit.

4 annosta

Valmistusaika 20 minuuttia

Ainekset:

400 g nahatonta hauki-, särki- tai ahvenfileetä

1 peruna

1 pieni sipuli

puolikas pieni chili

2 rkl raastettua inkivääriä

1 dl hienonnettua korianteria

1 prk (120 g) smetanaa

1 rkl limetinmehua

1 kananmuna

3/4 tl suolaa

Paistamiseen

voita tai margariinia

Ohjeet:

  1. Poista kalafileistä ruodot ja leikkaa fileet mahdollisimman pieniksi kuutioiksi. Kuori ja raasta peruna ja hienonna sipuli. Halkaise chili, poista siemenet ja leikkaa pieniksi kuutioiksi. Sekoita kaikki ainekset kulhossa.
  2. Sulata lettupannun koloissa voita tai margariinia. Nostele koloihin kalapihvitaikinaa ja paista noin 3 minuuttia molemmin puolin.

Tuliset piparjuuri-pekoni-ahvenkääröt

Pekoni pitää vähärasvaisen ja helposti kuivaksi kypsyvän ahvenen mehevänä ja antaa sille suolaisuutta. Ahvenfileen sisälle sipaistu piparjuurituorejuusto ja valmiin käärön päälle raastettu tuore piparjuuri antavat annokselle sopivasti potkua.

4 annosta

Valmistusaika 15 minuuttia

12 ahvenfileetä

1 tl suolaa

3 rkl hienonnettua persiljaa tai kirveliä

100 g piparjuurituorejuustoa

200 g pekonia

Päälle

1/2 dl hienonnettua persiljaa

2 rkl raastettua tuoretta piparjuurta

mustapippuria myllystä

Ohjeet:

  1. Levitä ahvenfileet leikkuulaudalle. Ripottele fileille suolaa ja yrtit ja levitä päälle tuorejuustoa. Kääräise rullalle. Kiedo fileet pekonisiivun sisälle ja kiinnitä tarvittaessa cocktailtikulla.
  2. Grillaa kääröjä keskilämmöllä noin viisi minuuttia välillä käännellen, kunnes pekoni on kauniin ruskea ja ahvenfilee näyttää kypsältä.
  3. Nosta kalakääröt tarjoilulautaselle. Ripottele päälle persiljaa, piparjuurta ja mustapippuria. Tarjoile esimerkiksi grillatun varhaiskaalin

Sahramilla maustettu tomaattinen kalakeitto

Vaalea vähärasvainen kalafilee kypsyy nopeasti ja murenee helposti. Siksi keiton ei kannata antaa porista liedellä pitkään kalan lisäämisen jälkeen.

4 annosta

Valmistusaika 20 minuuttia

1 fenkoli

2 valkosipulinkynttä

2 rkl rypsiöljyä

500 g paseerattua tomaattia

1 sitruunan mehu

7 dl kalalientä

1 dl hienonnettua tilliä

1 pussi (0,5 g) sahramia

2 tl sokeria

(suolaa)

500 g nahatonta kalafileetä, esim. kuha-, ahven- tai

haukifileetä

2 dl tuoreita herneitä

hienonnettuja sipulinvarsia

Tarjoiluun

sitruunalla maustettua majoneesia

Ohjeet: 

  1. Halkaise fenkoli, huuhtele, poista kanta ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet.
  2. Kuumenna öljy kattilassa. Lisää fenkolit ja valkosipulit, paista pari minuuttia. Lisää paseerattu tomaatti, sitruunamehu ja kalaliemi. Mausta tillillä, sahramilla ja sokerilla.
  3. Keitä keskilämmöllä 10 minuuttia. Maista ja mausta tarvittaessa suolalla.
  4. Poista kalafileistä ruodot kalapinseteillä. Leikkaa fileet parin sentin kokoisiksi viipaleiksi tai kuutioiksi. Lisää kalafileet ja herneet keiton joukkoon. Kiehauta.
  5. Lisää hienonnetut sipulinvarret. Peitä kattila kannella ja nosta liedeltä. Anna makujen tasaantua viitisen minuuttia ennen tarjoilua.
  6. Tarjoile sitruunalla maustetun majoneesin ja vaalean maalaisleivän kanssa.

Grillattu dijonsiika

dijoninsinapilla maustettu grillattu siika
Kokonaisen kalan grillaaminen onnistuu parhaiten parilalevyllä. Valele kalan pintaa ahkerasti dijoninsinapista ja sitruunasta sekoitetulla mausteöljyllä, jolloin kalasta tulee mehevä ja maukas.

4 annosta

Valmistusaika 25 minuuttia

2 pientä perattua ja suomustettua siikaa

1 tl merisuolaa

1/2 sitruuna

1 kesäsipuli varsineen

muutama tillin oksa

Dijonmausteöljy

2 rkl oliiviöljyä

2 rkl sitruunanmehua

1 rkl dijoninsinappia

1 rkl hunajaa

Lisäksi

500 g terttukirsikkatomaatteja

1/2 dl hienonnettua tilliä

sormisuolaa

rouhittua mustapippuria

Ohjeet: 

  1. Pyyhi siiat kuivaksi talouspaperilla. Leikkaa kalan nahkaan molemmin puolin muutamia viiltoja lähes selkäruotoon saakka. Ripottele kalan sisälle ja pinnalle suolaa, anna maustua noin 15 minuuttia.
  2. Pese ja viipaloi sitruuna. Lado kalan sisälle sitruunaviipaleita, kesäsipulinvarsia ja tilliä.
  3. Sekoita mausteöljyn ainekset keskenään kannellisessa purkissa tasaiseksi kastikkeeksi. Pese kirsikkatomaatit.
  4. Kypsennä kalaa grillissä keskilämmöllä välillä käännellen yhteensä noin 15–20 minuuttia kalan koosta riippuen, kunnes evät irtoilevat hyvin ja liha tuntuu kypsältä. Valele kalan pinnalle ahkerasti dijonmausteöljyä kypsennyksen aikana. Grillaa samalla terttukirsikkatomaatteja noin viitisen minuuttia, kunnes tomaatit halkeilevat.
  5. Nosta siiat ja tomaatit tarjoiluvadille. Valuta kypsän kalan päälle loput mausteöljystä ja lisää päälle hienonnettua tilliä. Ripottele tomaateille suolaa ja mustapippuria.
X