Ruoka 2.10.2017

Kuohkea pinta ja maukas sisus – täydellinen munakas syntyy vaivatta

Teksti: Leena Kalliokoski Kuvat: Otavamedia
Kun kaipaat nopeaa ja helppoa ruoka-ideaa, pyöräytä munakas. Se on hetkessä valmis, vaivaton tehdä, ravitseva ja edullinenkin. Kokosimme tarjolle maukkaimmat munakasreseptit trendiherkkuja unohtamatta. Näistä eivät munakkaat mehevämmiksi muutu.

Munakkaasta saa eri täytteitä ja kypsennysmenetelmiä varioiden aina uudenlaisen herkun. Munakas toimii aamiaisena, lounaana ja iltapalana. Brunssien ja illanistujaisten noutopöydänkin se täydentää hienosti.

Munakas on pikaruokaa

Sienimunakas on kiireisen syysillan pelastus. Sieniksi käyvät sekä metsäsienet että herkkusienet. Voit käyttää sienten lisäksi munakkaan täytteeksi sitä mitä kaapista löytyy, pinaattia, purjoa, edelliseltä päivältä ylijääneitä keitettyjä perunoita. Huikeimmillaan se on kantarelli-sipuliseoksella täytettynä ja rucola-ripauksella terästettynä.

sieni-perunauunimunakas

Resepti: sieni-perunamunakas 

Munakasta treenin jälkeen

Tässä Teresa Välimäen reseptissä perusmunakas saa lisäpotkua proteiinipitoisesta raejuustosta tai mifusta sekä kurpitsansiemenistä. Proteiinimunakas tarjoillaan avokado- ja tomaattiviipaleiden sekä rucolan kanssa.

proteiinimunakas

Resepti: proteiinimunakas 

Papu meni munakkaaseen

Papumunakaspannu on nälkäisen pelastus, mutta vaatii kokkaajalta hieman ennakointia. Pakastesoijapavut pitää nimittäin muistaa ottaa sulamaan noin neljä tuntia ennen munakkaan valmistusta. Munakas saa mehevyyttä yrteillä maustetusta tuorejuustosta, fetasta ja aurinkokuivatuista tomaateista.

papumunakaspannu

Resepti: papumunakaspannu

Espanjalaista munakasta

Jos edelliseltä aterialta jäi keitettyjä perunoita yli, pyöräytä niistä perunamunakas: tortilla de patatas.

Espanjalaisessa munakkaassa on lähes aina perunaa, yrttejä tai joitain kasviksia, kuten pinaattia, sipulia tai kesäkurpitsaa.

Perunoita paistetaan ensin pannulla, joukkoon lisätään sipulit ja sitten munakasmassa. Munamassa saa hyytyä hiljalleen pannulla samaan aikaan, kun valutat lastalla hyytymätöntä massaa pannun reunojen kautta pannun pohjalle. Kun perunamunakas on hyytynyt pohjasta, pannun päälle laitetaan iso vati ja munakas kiepautetaan ylösalaisin vadille ja kaadetaan takaisin pannulle. Näin se hyytyy molemmin puolin. Leikkaa perunamunakas paloiksi ja tarjoa kuumana tai kylmänä.

perunamunakas

Resepti: perunamunakas – tortilla de patatas 

Rehevää maalaismunakasta

Tämän munakkaan nimi voisi hyvin olla hävikistä herkuksi -munakas. Tähänkin munakkaaseen käytetään sitä, mitä kulloinkin kaapista löytyy. Hanna Gullichsenin maalaisomeletin alkuperäisreseptissä on chorizo- tai lammasmakkaraa, mutta sen voi hyvin korvata vaikkapa savukinkulla. Makkaroiden lisäksi Hannan munakkaasta löytyy perunoita ja paprikaa.

Resepti: Hanna Gullichsenin maalaisomeletti

Munakas mikrossa

Pakastepinaatti maustaa nopeasti valmistuvan mikromunakkaan. Sulata ensin pinaatti, sekoita sitten kananmunat ja pinaatti keskenään, mausta suolalla. Voitele mikronkestävä kuppi öljyllä ja kaada munaseos kuppiin. Kypsennä vähän kerrallaan ja tarkkaile munakkaan kohoamista, ettei munakasmassa kuohahda kupista yli. Tarjoa munakas raikkaan tomaattisalsan kanssa.

pinaatti-mikromunakas

Resepti: pinaatti-mikromunakas 

Munakas kiertyy rullalle

Munakaskiekot tehdään pannulla paistetusta munakkaasta kiirepäivän lounaaksi. Valmis munakas täytetään työlaudalla esimerkiksi wasabi-tuorejuustolla, kylmäsavulohella, kurkkutangoilla sekä salaatinlehdillä, kääräistään rullalle, leikataan paksuiksi viipaleiksi. Pakkaa munakasviipaleet eväsrasiaan, ripottele päälle seesaminsiemeniä ja maistuva työlounas on valmis.

munakaskiekot

Resepti: munakaskiekot 

Munakkaita muffinipellillä

Muffinin muotoon paistettu annos-omeletti on loistava rennon ja kiireettömän sunnuntain aamiainen tai tarjottava vieraille.

Lohta ja piparjuurta

Muffinivuoan syleilyssä kypsyvä munakas täytetään savulohella ja kevätsipulilla. Tarjoa pienet lohimunakkaat paksusta jogurtista ja piparjuuritahnasta tehdyn sitruunalla raikastetun kastikkeen kanssa. Lohimunakkaat ovat mainioita alkupaloja, brunssitarjottavia tai noutopöydän herkkuja.

pienet lohimunakkaat ja piparjuurikastiketta

Resepti: pienet lohimunakkaat ja piparjuurikastike

Mustikoita ja punahomejuustoa

Tämän munakkaan juju piilee mustikoiden ja punahomejuuston lyömättömässä yhdistelmässä. Käytä munakkaaseen babypinaattia. Pinaatti pyöräytetään vikkelästi öljyssä. Sen jälkeen kananmunat ja ranskankerma sekoitetaan ja munaseos maustetaan suolalla, pippurilla sekä pehmenneellä pinaatilla.  Punahomejuusto ja mustikat lisätään voidellun muffinivuoan pohjalle ja munaseos kaadetaan päälle. Pikkumunakkaita paistetaan noin vartin verran 200-uunissa ja herkkuaamiainen on valmis.

mufletit

Resepti: mustikkainen mufeletti

Trendikästä kulhoruokaa munakkaasta

Tässä ruokatoimittaja Suvi Rüsterin japanilaistyyppisessä reseptissä munakasmassa tehdään kananmunista, mirinistä sekä soijasta. Munakasmassasta paistetaan ohuita lettuja, jotka tarjoillaan trendikkäästi kulhosta riisin, lohen, kurkun ja soijapapujen kanssa.

japanilainen munasalaattikulho

Resepti: japanilainen munasalaattikulho

Katso lisää kananmunavinkkejä:

Näin syntyy mehevä munakas
Täydellinen muna
Cheddarjuustofrittata

 

 

 

 

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi