Leivonta

Gluteenittomat leivonnaiset

Teksti:
Anna.fi

Kokosimme gluteenittomat versiot useista eri suosikkileivonnaisista. Tekee mielesi sitten suolaista tai makeaa, näillä ohjeilla onnistut.

Gluteeniton ruokavalio ei sisällä lainkaan tai sisältää korkeintaan hyvin vähän gluteenia. Gluteenittomalla ruokavaliolla hoidetaan keliakiaa, ja viime aikoina sen suosio on kasvanut myös ei-keliaakikkojen parissa.

Gluteenittomassa leivonnassa voi käyttää gluteenittomia jauhoja, tai korvata perinteisistä viljoista tehdyt jauhot esimerkiksi peruna-, maissi-, tai tattarijauholla.

Ikisuosikki pulla syntyy myös gluteenittomana, kun käytät leipomiseen gluteenitonta jauhoseosta. Tämä ohje on lisäksi munaton ja maidoton. Nämä pullat ovatkin erinomainen tarjottava, jos vierailla on useita erikoisruokavalioita.

Pullien tapaan myös nämä pikkumunkit ovat gluteenittomia, maidottomia ja munattomia. Munkit voi koristella perinteiseen tapaan sokerilla tai mielikuvitusta käyttäen tomusokerikuorrutuksella ja erilaisilla strösseleillä.

Mokkapalat ovat yksi suomalaisten suosikkileivonnaisista, joiden valmistus opitaan jo koulun kotitaloustunneilla. Gluteenittoman version resepti on yhtä helppo kuin alkuperäinenkin; vaihda vain vehnäjauhot gluteenittomaan jauhoseokseen.

Juhlapöydän täytekakku syntyy gluteenittomana versiona, kun perineiset vehnä- ja perunajauhot korvataan täysjyväriisijauholla ja mantelijauholla. Kakku kruunataan upeilla punaisilla karpaloilla.

Suolaisen nälän taltuttamiseen toimii oivasti gluteeniton kasvispiirakka, jonka taikina saa mehevyytensä perunasoseesta. Täytteeksi pilkotaan kotimaisia juureksia.

Minipizzat maistuvat kaikenikäisille, ja täytteitä voi vaihdella oman maun mukaan. Taikinaan tulevan kaurahiutaleen tulee olla puhdasta kauraa, muuten herkimmille keliaakikoille saattaa tulla oireita.

Ihanat, tuoreet sämpylät ovat monien herkku, ja ne on helppo valmistaa myös gluteenittomina. Tässä ohjeessa vehnäjauhot on korvattu riisi- ja quinoajauholla sekä pähkinämurskalla. Gluteenittomista jauhoista puuttuvaa sitkoa taikinaan saadaan psylliumin-siemenvalmistetta käyttämällä. 

Tämän kääretortun täytteessä valloittaa vadelmat, mustikat ja pirteä sitruunarahka. Herkkusuun iloksi loput täytteestä levitetään tortun päälle.

Hieman kokeneempi leipoja voi ottaa työn alle kauniit mansikkaleivokset, jotka ovat varmasti vaivan arvoisia. Reseptissä on käytetty osaksi vehnäjauhoja, mutta käännös gluteenittomaan käy helposti korvaamalla vehnäjauhot perunajauhoilla tai gluteenittomalla jauhoseoksella.

Johanna Nikama

Kuvat: Suvi Laine, Jorma Marstio, Kari Hautala, Ari Heinonen, Colourbox

X