Leivonta

Hanna Sumarin huikeat leivontareseptit – leivo mustikkapiirakka, mehevä banaanikakku ja muut kotileipurin unelmat

Toimittaja Hanna Sumarin kesäleipomuksissa juhlivat tuoreet marjat ja kasvikset. Hanna leipoo sekä omaksi ilokseen että työssään, ja parhaat reseptioivallukset pääsevät Hannan blogiin.

Teksti:
Taina Salovaara
Kuvat:
Sampo Korhonen, Kristiina Kurronen/Otavamedia

Onnistunut pavlova on pinnalta rapea ja sisältä pehmeä. Se säilyy viikonkin hyvänä kuivassa paikassa. Pohjan voi myös pakastaa.

Toimittaja Hanna Sumarin kesäleipomuksissa juhlivat tuoreet marjat ja kasvikset. Hanna leipoo sekä omaksi ilokseen että työssään, ja parhaat reseptioivallukset pääsevät Hannan blogiin.

Leipominen on yksinkertaisesti ihanaa, vastaa Hanna Sumari kysymykseen miksi leivot.

– Ruokaa tehdessä ajatukset voivat välillä harhaillakin, mutta leipomiseen pitää keskittyä sataprosenttisesti. Se tekee hyvää mielelle. Pidän myös haasteista, ja niitä leipomisessa todellakin riittää.

Inspiraatiota leipomuksiinsa Hanna hakee kuvista ja kiinnostavista makuyhdistelmistä. Viimeisin hurmaavaksi osoittautunut kokeilu olivat laventelilla maustetut, simpukan muotoiset madeleine-leivokset. Maailmalla ja kotimaassa kierrellessään Hanna käy aina maistelemassa paikallisten konditorioiden ja kahviloiden antimia.

– Juhannuksena ostin saarenmaalaisesta leipomosta maisteltavaksi ja inspiraation lähteekseni kaksitoista erilaista leivonnaista. Virolaiset ovat kekseliäitä leipojia. Piirakkataikinatkin höystetään maukkaiksi esimerkiksi juureksilla ja juustolla.

Leipomiseen liittyy myös yksi Hannan suurista unelmista.

– Olisin ikionnellinen, jos joku kondiittori ottaisi minut muutamaksi viikoksi oppiinsa kuuntelu- ja katseluoppilaakseen.

Katso Hanna Sumarin kesäkeittiön suosikit: marjainen pavlova, bataattipohjainen kasvispiiras, banaanikakku ja muropohjainen mustikkapiirakka.

Resepti: Marjainen pavlova

Marjainen pavlova
Onnistunut pavlova on pinnalta rapea ja sisältä pehmeä. Se säilyy viikonkin hyvänä kuivassa paikassa. Pohjan voi myös pakastaa.

Ainekset:

  • 6 munanvalkuaista
  • 3 dl sokeria
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 2 tl maissitärkkelystä
  • 2 tl sitruunamehua tai valkoviinietikkaa

Päälle:

  • 5 dl kuohukermaa
  • 1–2 rkl sokeria
  • 1–2 tl vaniljasokeria
  • noin 1 l marjoja

Valmistusohje:

1. Erottele keltuaiset valkuaisista. Ole tarkkana, ettei pisaraakaan keltuaista pääse valkuaisten joukkoon, sillä silloin marenki ei onnistu.

2. Sekoita vaniljasokeri ja maissitärkkelys desiin sokeria. Pane uuni kuumenemaan 125 asteeseen. Peitä uunipelti leivinpaperilla ja piirrä siihen tarjoiluastian kokoinen ympyrä tai suorakaide.

3. Pane valkuaiset täysin kuivaan ja puhtaaseen (metalliseen) kulhoon. Vatkaa valkuaisia sähkövatkaimella ja lisää joukkoon vähitellen sokeri ja sokeri-maizenaseos samalla vatkaten. Kun vaahto on satiininkiiltävää ja tiivistä, lisää joukkoon sitruunamehu tai etikka.

4. Levitä valkuaisvaahto leivinpaperille siten, että reunat jäävät korkeammaksi kuin keskusta. Kuivata marenkia 120-asteisessa uunissa 1,5tuntia. Älä avaa luukkua kuivattamisen aikana. Sammuta uuni paistoajan jälkeen ja jätä marenki uuniin vaikka koko yöksi.

5. Täytä jäähtynyt pavlova juuri ennen tarjoamista kermavaahdolla ja lisää päälle reilusti kauden marjoja.

8 annosta.

Resepti: Bataattipohjainen kasvispiiras

Bataattipohjainen kasvispiiras
Gluteeniton, bataattipohjainen kasvispiiras on herkkua sekä lämpimänä että kylmänä. Anna vastapaistetun piirakan levätä vähintään 15 minuuttia ennen tarjoamista, jolloin sen leikkaaminen paloiksi on helpompaa.

Ainekset:

  • 2 keskikokoista bataattia
  • 1 rkl oliiviöljyä

Täyte:

  • 1 kesäkurpitsa
  • 1 tl suolaa
  • 200 g Sainte Maure -vuohenjuustoa
  • 5 kirsikkatomaattia
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 2 dl ruokakermaa
  • 1 1/2 dl ranskankermaa
  • 1 dl raastettua parmesaania
  • 4 munaa
  • suolaa, mustapippuria

Valmistusohje:

1. Kuori bataatit ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi mandoliinilla. Vuoraa irtopohjainen kakkuvuoka leivinpaperilla. Levitä tasainen kerros bataattiviipaleita vuoan pohjalle ja reunoille. Reunoille tulevat viipaleet kannattaa laittaa hieman pohjaviipaleiden alle. Voitele bataatit öljyllä. Tee foliosta rutistamalla pitkä pötkylä ja tue sillä vuoan reunaa vasten olevat bataattiviipaleet. Esipaista pohjaa 200-asteisessa uunissa 20 minuuttia.

2. Raasta kesäkurpitsa mandoliinilla karkeaksi raasteeksi. Lisää suola ja pane raaste hikoilemaan siivilään 20 minuutiksi. Purista neste pois.

3. Riko kananmunien rakenne kulhossa. Lisää joukkoon kermat, puolet vuohenjuustosta paloina, raastettu valkosipuli, parmesaani ja kesäkurpitsaraaste. Mausta seos pippurilla ja suolalla. Poista folio vuoasta ja kaada täyte vuokaan. Pane pinnalle puolitetut tomaatit ja loput vuohenjuustosta viipaleina. Paista 200-asteisessa uunissa 30 minuuttia tai kunnes täyte on hyytynyt. Täytettä saattaa paiston aikana valua bataattien ja leivinpaperin väliin, mutta se ei haittaa.

6 annosta.

Resepti: Banaanikakku

Banaanikakku
Jos kotoa löytyy pari kolme ylikypsää banaania, upota ne tähän mehevän mausteiseen kakkuun. Banaanikakku on parasta, kun se on saanut tekeytyä päivän pari folion sisällä. Mustikkapiirakan ihana maku on peräisin pähkinänruskeaksi paahdetusta, sulatetusta voista. Piirakka ei Hannan mielestä kaipaa seurakseen jäätelöä eikä vaniljakastiketta.

Ainekset:

  • 3 munaa
  • 1 1/2 dl kidesokeria
  • 1 1/2 dl muscovado- tai fariinisokeria
  • 1 dl turkkilaista jogurttia tai kermaviiliä
  • 150 g sulatettua voita
  • 4 1/2 dl vehnäjauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 2 tl kanelia
  • 1 tl kardemummaa
  • 2 dl pekaanipähkinöitä
  • 2–3 hyvin kypsää banaania

Valmistusohje:

1. Vatkaa munat ja sokerit vaahdoksi. Lisää jäähtynyt voisula ja jogurtti. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne vaahtoon varovaisesti sekoittaen.

2. Murskaa banaanit haarukalla ja lisää taikinaan. Hienonna pähkinät ja sekoita ne taikinaan viimeiseksi.

3. Voitele ja korppujauhota kakkuvuoka. Kaada taikina vuokaan. Paista kakkua 175-asteisen uunin keskiosassa noin tunti.

Resepti: Muropohjainen mustikkapiirakka

1 iso tai 6 pientä piirakkaa

Ainekset:

  • 100 g voita
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl sokeria
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 muna
  • noin 6 dl mustikoita
  • (1 rkl perunajauhoja)
  • 2 rkl sokeria

Valmistusohje:

1. Kuumenna voita kattilassa keskilämmöllä ja pyöräyttele kattilaa lempeästi voin sulaessa ja vaahdotessa. Ole tarkkana, ettei voi pääse kärähtämään, se tapahtuu yhtäkkiä. Nosta kattila pois levyltä, kun voi on kullanruskeaa ja siitä erottuu pähkinäinen tuoksu.

2. Kaada voi kulhoon jäähtymään ja jätä kattilan pohjalle kertyneet hippuset kattilaan. Sekoita keskenään jauhot, sokeri ja leivinjauhe. Lisää seokseen voisula ja sekoita aineksista murumainen taikina. Ota 1 dl taikinaa erilleen ja lisää jäljelle jääneeseen taikinaan 1 kananmuna. Painele taikina piirakkavuoan tai -vuokien pohjalle ja reunoille. Lisää päälle mustikat. (Sekoita mustikoihin perunajauhoja, jos ne ovat vetisiä.)

3. Lisää erilleen otettuun taikinaan 2 rkl sokeria ja ripottele muruseos mustikoiden päälle. Paista piirakkaa 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.

Lisää reseptejä osoitteessa anna.fi/ruoka

X