Hanna Sumarin huikeat leivontareseptit – leivo mustikkapiirakka, mehevä banaanikakku ja muut kotileipurin unelmat
Toimittaja Hanna Sumarin kesäleipomuksissa juhlivat tuoreet marjat ja kasvikset. Hanna leipoo sekä omaksi ilokseen että työssään, ja parhaat reseptioivallukset pääsevät Hannan blogiin.
Toimittaja Hanna Sumarin kesäleipomuksissa juhlivat tuoreet marjat ja kasvikset. Hanna leipoo sekä omaksi ilokseen että työssään, ja parhaat reseptioivallukset pääsevät Hannan blogiin.
Leipominen on yksinkertaisesti ihanaa, vastaa Hanna Sumari kysymykseen miksi leivot.
– Ruokaa tehdessä ajatukset voivat välillä harhaillakin, mutta leipomiseen pitää keskittyä sataprosenttisesti. Se tekee hyvää mielelle. Pidän myös haasteista, ja niitä leipomisessa todellakin riittää.
Inspiraatiota leipomuksiinsa Hanna hakee kuvista ja kiinnostavista makuyhdistelmistä. Viimeisin hurmaavaksi osoittautunut kokeilu olivat laventelilla maustetut, simpukan muotoiset madeleine-leivokset. Maailmalla ja kotimaassa kierrellessään Hanna käy aina maistelemassa paikallisten konditorioiden ja kahviloiden antimia.
– Juhannuksena ostin saarenmaalaisesta leipomosta maisteltavaksi ja inspiraation lähteekseni kaksitoista erilaista leivonnaista. Virolaiset ovat kekseliäitä leipojia. Piirakkataikinatkin höystetään maukkaiksi esimerkiksi juureksilla ja juustolla.
Leipomiseen liittyy myös yksi Hannan suurista unelmista.
– Olisin ikionnellinen, jos joku kondiittori ottaisi minut muutamaksi viikoksi oppiinsa kuuntelu- ja katseluoppilaakseen.
Katso Hanna Sumarin kesäkeittiön suosikit: marjainen pavlova, bataattipohjainen kasvispiiras, banaanikakku ja muropohjainen mustikkapiirakka.
Resepti: Marjainen pavlova
Ainekset:
- 6 munanvalkuaista
- 3 dl sokeria
- 1 tl vaniljasokeria
- 2 tl maissitärkkelystä
- 2 tl sitruunamehua tai valkoviinietikkaa
Päälle:
- 5 dl kuohukermaa
- 1–2 rkl sokeria
- 1–2 tl vaniljasokeria
- noin 1 l marjoja
Valmistusohje:
1. Erottele keltuaiset valkuaisista. Ole tarkkana, ettei pisaraakaan keltuaista pääse valkuaisten joukkoon, sillä silloin marenki ei onnistu.
2. Sekoita vaniljasokeri ja maissitärkkelys desiin sokeria. Pane uuni kuumenemaan 125 asteeseen. Peitä uunipelti leivinpaperilla ja piirrä siihen tarjoiluastian kokoinen ympyrä tai suorakaide.
3. Pane valkuaiset täysin kuivaan ja puhtaaseen (metalliseen) kulhoon. Vatkaa valkuaisia sähkövatkaimella ja lisää joukkoon vähitellen sokeri ja sokeri-maizenaseos samalla vatkaten. Kun vaahto on satiininkiiltävää ja tiivistä, lisää joukkoon sitruunamehu tai etikka.
4. Levitä valkuaisvaahto leivinpaperille siten, että reunat jäävät korkeammaksi kuin keskusta. Kuivata marenkia 120-asteisessa uunissa 1,5tuntia. Älä avaa luukkua kuivattamisen aikana. Sammuta uuni paistoajan jälkeen ja jätä marenki uuniin vaikka koko yöksi.
5. Täytä jäähtynyt pavlova juuri ennen tarjoamista kermavaahdolla ja lisää päälle reilusti kauden marjoja.
8 annosta.
Resepti: Bataattipohjainen kasvispiiras
Ainekset:
- 2 keskikokoista bataattia
- 1 rkl oliiviöljyä
Täyte:
- 1 kesäkurpitsa
- 1 tl suolaa
- 200 g Sainte Maure -vuohenjuustoa
- 5 kirsikkatomaattia
- 1 valkosipulinkynsi
- 2 dl ruokakermaa
- 1 1/2 dl ranskankermaa
- 1 dl raastettua parmesaania
- 4 munaa
- suolaa, mustapippuria
Valmistusohje:
1. Kuori bataatit ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi mandoliinilla. Vuoraa irtopohjainen kakkuvuoka leivinpaperilla. Levitä tasainen kerros bataattiviipaleita vuoan pohjalle ja reunoille. Reunoille tulevat viipaleet kannattaa laittaa hieman pohjaviipaleiden alle. Voitele bataatit öljyllä. Tee foliosta rutistamalla pitkä pötkylä ja tue sillä vuoan reunaa vasten olevat bataattiviipaleet. Esipaista pohjaa 200-asteisessa uunissa 20 minuuttia.
2. Raasta kesäkurpitsa mandoliinilla karkeaksi raasteeksi. Lisää suola ja pane raaste hikoilemaan siivilään 20 minuutiksi. Purista neste pois.
3. Riko kananmunien rakenne kulhossa. Lisää joukkoon kermat, puolet vuohenjuustosta paloina, raastettu valkosipuli, parmesaani ja kesäkurpitsaraaste. Mausta seos pippurilla ja suolalla. Poista folio vuoasta ja kaada täyte vuokaan. Pane pinnalle puolitetut tomaatit ja loput vuohenjuustosta viipaleina. Paista 200-asteisessa uunissa 30 minuuttia tai kunnes täyte on hyytynyt. Täytettä saattaa paiston aikana valua bataattien ja leivinpaperin väliin, mutta se ei haittaa.
6 annosta.
Resepti: Banaanikakku
Ainekset:
- 3 munaa
- 1 1/2 dl kidesokeria
- 1 1/2 dl muscovado- tai fariinisokeria
- 1 dl turkkilaista jogurttia tai kermaviiliä
- 150 g sulatettua voita
- 4 1/2 dl vehnäjauhoja
- 2 tl leivinjauhetta
- 2 tl vaniljasokeria
- 2 tl kanelia
- 1 tl kardemummaa
- 2 dl pekaanipähkinöitä
- 2–3 hyvin kypsää banaania
Valmistusohje:
1. Vatkaa munat ja sokerit vaahdoksi. Lisää jäähtynyt voisula ja jogurtti. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne vaahtoon varovaisesti sekoittaen.
2. Murskaa banaanit haarukalla ja lisää taikinaan. Hienonna pähkinät ja sekoita ne taikinaan viimeiseksi.
3. Voitele ja korppujauhota kakkuvuoka. Kaada taikina vuokaan. Paista kakkua 175-asteisen uunin keskiosassa noin tunti.
Resepti: Muropohjainen mustikkapiirakka
1 iso tai 6 pientä piirakkaa
Ainekset:
- 100 g voita
- 3 dl vehnäjauhoja
- 1 dl sokeria
- 1 tl leivinjauhetta
- 1 muna
- noin 6 dl mustikoita
- (1 rkl perunajauhoja)
- 2 rkl sokeria
Valmistusohje:
1. Kuumenna voita kattilassa keskilämmöllä ja pyöräyttele kattilaa lempeästi voin sulaessa ja vaahdotessa. Ole tarkkana, ettei voi pääse kärähtämään, se tapahtuu yhtäkkiä. Nosta kattila pois levyltä, kun voi on kullanruskeaa ja siitä erottuu pähkinäinen tuoksu.
2. Kaada voi kulhoon jäähtymään ja jätä kattilan pohjalle kertyneet hippuset kattilaan. Sekoita keskenään jauhot, sokeri ja leivinjauhe. Lisää seokseen voisula ja sekoita aineksista murumainen taikina. Ota 1 dl taikinaa erilleen ja lisää jäljelle jääneeseen taikinaan 1 kananmuna. Painele taikina piirakkavuoan tai -vuokien pohjalle ja reunoille. Lisää päälle mustikat. (Sekoita mustikoihin perunajauhoja, jos ne ovat vetisiä.)
3. Lisää erilleen otettuun taikinaan 2 rkl sokeria ja ripottele muruseos mustikoiden päälle. Paista piirakkaa 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.
Kommentit
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous