Ruoka

Paras omenapiirakka-ohje? Kokosimme herkullisimmat reseptit omenasyksyyn

Kotimaiset omenat saavat syysleipurin jauhopeukalot syyhyämään, onhan mehevän omenapiirakan tuoksu vastustamaton. Kokosimme upean kotimaisen omenan kunniaksi parhaat omenapiirakka-ohjeet. Näistä löydät suosikkisi.

Teksti:
Leena Kalliokoski
Kuvat:
Otavamedia

Leivo omenapiirakka vaihteeksi somaan annoskokoon.

Kotimaiset omenat saavat syysleipurin jauhopeukalot syyhyämään, onhan mehevän omenapiirakan tuoksu vastustamaton. Kokosimme upean kotimaisen omenan kunniaksi 9 hyvää ja kaunista omenaleivonnaisen ohjetta. Poimi oma suosikkisi resepteistämme.

Omenapiirakka-ohje etsinnässä? Eikä syyttä. Uunissa paistuvan omenapiirakan tuoksu on kerrassaan huumaava.

Paras omenapiiras syntyy hapokkaista kotimaisista omenoista. Kotimaisia omenoita ei tarvitse kuoria ja ne maustuvat perinteisesti kanelilla ja sokerilla. Jos kaipaat omenan makuun uusia sävyjä, kokeile esimerkiksi sitruunamehua ja fariinisokeria, erilaisia hilloja tai tilkkaa calvadosta.

Mehevää omenapiirakkaa koko pellillinen

Pellillinen omenapiirakkaa valmistuu vikkelästi valmiista voi-tai lehtitaikinasta.

Pehmeä omena, sokeri, aprikoosihillo ja mausteet ovat selvästi luodut toisilleen. Tällä Teresa Välimäen reseptillä leivot koko pellillisen.

Itse tehtyyn piirakkataikinaan voi sujauttaa omenan täydellisiä makupareja, kookos- tai kaurahiutaleita. Isosta omenapiirakasta riittää tarjottavaa juhlaväellekin.

Uuninpellillä paistettavat omenaneliöt sopivat jälkiruoaksi kun koolla on isompi joukko. Koulun myyjäisten mokkapaloille niistä voi leipoa kilpailijan. Piirakan täyte on sekoitus hapokasta omenaa, makeaa hunajaa, rapsakkaa kauraa ja mantelista makua.

Omenapiirakka-ohje Ranskasta

Galette, ranskalainen avopiirakka hellii tottumatonta leipuria, sillä piirakka näyttää aina hyvältä. Taikinantekokaan ei vaadi suuria ponnistelua, sillä se valmistuu nopeasti nyppimällä tai tehosekoittimessa. Taikinan täytyy kuitenkin antaa levähtää tunnin verran jääkaapissa ennen paistoa. Omenagaletten täytteeseen tarvitaan omenoiden lisäksi vain kardemummaa ja tomu- ja vaniljasokeria.

Ranskalainen omenapiiras hurmaa hienostuneella maullaan. Aikuiseen makuun leivottu piirakka kätkee sisälleen calvadoksella maustettua omenasosetta ja ohuita omenaviipaleita. Pinta viimeistellään kiiltäväksi aprikoosimarmeladilla. Piirakka tarjotaan ranskalaisittain calvadoksella säväytetyn kermavaahdon kera.

Ranskalainen keikauskakku, tarte tatin, on tarinan mukaan syntynyt vahingossa, kuten monet muutkin herkut. Sen syntypaikka on Ranskassa kahden sisaruksen pitämässä hotellissa, Lamotte-Beuvronin kylässä noin 160 km Pariisista etelään. Oli syntytarina mikä tahansa, tarte tatin on mehukas kokeilemisen arvoinen omenatorttu, joka maistuu erinomaiselta vaniljakastikkeen tai -jäätelön kanssa.

Omenapiirakka-ohje kiireiselle leipurille

Kun kotona on omenoita ämpärikaupalla ja aikaa on vähän, kannattaa napata vikkelästi valmistuvan omenapiirakan ohje työn alle.

Helppo omenapiirakka onnistuu keneltä tahansa. Piirakka leivotaan valmiista murotaikinasta. Manteli ja hunaja tuovat piirakkaan täyteläistä ja pehmeää makua.

Murea omenapiirakka leivotaan valmiista kauramurotaikinasta. Yksi paketti taikinaa pohjaksi toinen kanneksi. Piirakan kuoren alle kätketään sitruunamehun ja fariinisokerin maustamat omenat.

Nopean omenapiirakan taikina syntyy vain sekoittamalla ainekset yhdessä kulhossa. Kaneli ja mantelilastut tuovat piirakkaan ihanan maun.

Tämä nopea omenatorttu on helpompi versio klassisesta tarte tatinista. Sen pohja on tehty valmiista lehtitaikinalevystä.

Wiurilan kartanon omenapiirakka saa hienon makunsa hapokkaista omenista. Helppotekoinen piirakka valmistuu noin puolessa tunnissa.

Omenapiirakkaa somasti annoskoossa

Tee vaihteeksi omenapiirakat annoskoossa. Pienet omenapiirakat toimivat silloin, kun väkeä on vähän. Annoskokoinen omenapiirakka hurmaa jälkiruokana, iltateellä tai kahvitarjoiluissa.

Herkulliset omenamenakorit on maustettu eksoottisesti limetinmehulla ja raastetulla inkiväärillä. Nauti pienet omenapiirakat makean mausteisen chai-latten kanssa.

Pienet muffinivuokiin tehdyt omenapiirakat näyttävät koristeellisilta leivoksilta. Ne leivotaan kuitenkin helposti valmiista voitaikinalevyistä.

Ranskalaisen ison omenagaletten sijaan voi leipoa myös annoskokoiset galettet. Mausta omenatäyte sitruunalla, sokerilla, kanelilla ja voinokareilla.

Jalat alta vievä omenapiirakka-ohje

Syksyn unohtumattomin piirakka leivotaan silloin, kun on aikaa nauttia leipomisesta ja piirakan syömisestä.

Keittiömestari, Michelin-kokki Markus Aremon kehittelemä omenafrangipane, on tavallista hienostuneempi omenatorttu, jolle täytteen manteli antaa mukavaa marsipaanin makua.

Pähkinäinen omenatorttu eli pähkinäinen omena-marenkihyve on jälkiruokien kunkku. Rapea, pähkinäinen pohja, mehevä omenahilloke ja pehmeä marenki tekevät piirakasta täydellisen jälkkärin.

Omena-marenkitorttu sopii gluteenittomaan ja vegaaniseenkin ruokavalioon. Säilykekikherneiden liemestä syntyy helposti täydellinen marenki omenapiirakan pinnalle. Voit myös tehdä perinteisen marengin omenapain pinnalle.

Artikkelia on muokattu 27.9.2023 klo 13:30

Katso myös Kotiliesi.fi: Näin syntyy komea omenakukko

X