Leivonta

Omenapiirakka joka makuun – 7 herkullista ohjetta

Hyvänä omenavuonna omenoita tulee niin paljon, että moni tuskailee, mitä niistä kaikista oikein tekisi. Omenapiirakka tai -kakku on aina hyvä ratkaisu. Tässä seitsemän toinen toistaan herkullisempaa ohjetta.
6.8.2018 Teksti: Hanna Kuusisalo Kuvat: Otavamedia

Helppo, rustiikkinen, tyrmäävä vai kenties gluteeniton ja vegaaninen? Millaista omenapiirakkaa tai -kakkua ikinä etsitkään, näiden ohjeiden joukosta löydät suosikkisi. Kokosimme yhteen syksyn parhaimmat omena-ohjeet.

Parhaat omenapiirakat ja -kakut

 

Resepti: Omenagalettet

Ranskalaiselta avopiirakalta eli galettelta mallia ottaneet pienet omenapiirakat hurmaavat rustiikkisella ulkomuodollaan ja yllättävät hienostuneella maullaan. Omenainen täyte maustetaan kanelilla ja viimeistellään voinokareilla.

omenagalette

Rustiikkiset omenagalettet lainaavat muotonsa ranskalaiselta avopiirakalta.

Valmistusaika: Yli 60 min |  Vaikeusaste: Keskitaso | Annosmäärä: 4

Ainekset

  • 150 g voita
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 2 rkl sokeria
  • 1 1/2 tl vaniljasokeria
  • ripaus suolaa
  • 3/4 dl kylmää vettä
  • 4 keskikokoista kirpeää omenaa
  • 1 rkl sitruunamehua
  • 2 rkl sokeria
  • ripaus kanelia
  • muutama voinokare

Valmistusohje

1. Nypi voi, vehnäjauhot, sokerit ja suola keskenään murumaiseksi seokseksi. Voit hyvin käyttää taikinan valmistukseen monitoimikonetta. Lisää kylmä vesi, sekoita nopeasti taikina tasaiseksi. Älä vaivaa, ettei taikina sitkisty. Jaa taikina neljään osaan, pyöritä palloiksi ja litistä. Pane levyt jääkaappiin lepäämään noin tunniksi.

2. Kuori ja viipaloi omenat. Pane viipaleet kulhoon, puserra päälle vähän sitruunamehua. Mausta sokerilla.

3. Kauli taikinalevyt jauhoja apuna käyttäen halkaisijaltaan noin 18 cm:n kokoisiksi pohjiksi. Nosta pohjat uunipellille leivinpaperin päälle. Levitä omenaviipaleet levyille. Jätä pohjan reunoihin käännösvara. Käännä ja painele reunat rennosti omenoiden päälle. Mausta omenat kanelilla ja pane jokaisen galetten pinnalle pari voinokaretta.

4. Paista galetteja 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Tarjoa lämpiminä vaniljajäätelön kanssa.

Resepti: Helppo omenapiirakka

Kun taikinan poimii valmiina kaupan pakastealtaasta, on aikaa panostaa täytteeseen. Mantelimassa ja -rouhe tekevät arkisesta piirakasta vähän juhlavamman.

helppo omenapiirakka

Mantelimassa ja -rouhe tekevät arkisesta piirakasta vähän juhlavamman.

Valmistusaika: 30-60 min |  Vaikeusaste: Helppo 

Ainekset

  • 1 paketti valmista murotaikinaa
  • noin 6 omenaa
  • 75 g mantelimassaa
  • kourallinen manteleita
  • 25 g sulatettua voita
  • 1–2 rkl juoksevaa hunajaa tai sokeria

Valmistusohje

1. Sulata murotaikina ja painele se matalareunaisen piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.

2. Raasta mantelimassa piirakkapohjan päälle, lisää pinnalle rouhitut mantelit ja kuoritut, lohkotut omenat. Sivele omenat voisulalla ja makeuta hunajalla tai sokerilla. Paista omenapiirakkaa 200-asteisessa uunissa puolisen tuntia tai kunnes pohja on kypsää ja omenalohkot pehmenneet.

3. Tarjoa omenapiirakka haaleana vaniljajäätelön tai -kastikkeen kanssa.

Resepti: Pähkinäinen omena-marenkihyve

Tästä ei omena­torttu enää parane. Rapea, pähkinäinen pohja, mehevä omenahilloke ja pehmeä marenki tekevät maku­elämyksestä huikean.

pähkinäinen omena-marenkihyve

Herkullinen omenapiirakka hunnutetaan pehmeällä marengilla.

Valmistusaika: 30-60 min |  Vaikeusaste: Keskitaso | Annosmäärä: 6

Ainekset

Täyte:

  • 4 omenaa
  • 1 dl sokeria
  • 2 rkl vettä
  • 1/2 tl vaniljajauhetta

Pohja:

  • 100 g manteleita ja pähkinöitä
  • 2 dl kaurahiutaleita
  • 1 dl sokeria
  • 50 g voita sulatettuna
  • 2 keltuaista

Pinnalle:

  • 2 valkuaista
  • ripaus suolaa
  • 1 dl sokeria

Valmistusohje

1. Valmista ensin täyte. Kuutioi omenat ja laita ne kattilaan. Lisää tilkka vettä, sokeri ja vanilja. Kiehauta ja hauduta miedolla lämmöllä välillä sekoitellen 15–20 minuuttia. Nosta kattila liedeltä.

2. Rouhi mantelit ja pähkinät monitoimikoneessa tai veitsellä. Sekoita kulhossa niiden joukkoon kaurahiutaleet, sokeri, voisula ja keltuaiset. Painele seos leivinpaperilla vuoratun piirakkavuoan (halkaisija 20–22 cm) pohjalle ja hieman reunoille. Kaada päälle omenatäyte. Paista piirakkaa 200-asteisessa uunissa 20 minuuttia.

3. Vaahdota valkuaiset kiinteäksi vaahdoksi. Lisää vaahdottamisen loppuvaiheessa ripaus suolaa ja sokeria. Vatkaa kunnes vaahto on tasaista ja kiiltävää. Ota piirakkavuoka uunista ja levitä marenki täytteen päälle kauniiksi kerrokseksi. Jatka paistamista vielä noin viisi minuuttia. Tarkkaile marenkia, ettei se pala vaan saa kauniin vaaleanruskean sävyn.

4. Tarjoile hyve hieman jäähtyneenä sellaisenaan tai vähän sulaneen jäätelön kera.

Resepti: Mehevä omenakeikauskakku

Kun omenakakussa on karamellisoituneita, kanelilla maustettuja omenoita ja manteleilla mehevöitetty taikina, ei juuri muuta osaa enää kaivata. Tai ehkä hitusen rommia tai vaniljasiirappia kostutukseen, mikä tekee mehevästä omenakeikauskausta vieläkin mehevämmän. Piparimuruilla koristeltuna kakku taipuu myös joulusesonkiin sopivaksi.

mehevä omenakeikauskakku

Karamellisoituneet omenat ovat keikauskakun juju.

Valmistusaika: Yli 60 min |  Vaikeusaste: Keskitaso | Annosmäärä: 8

Ainekset

Vuokaan:

  • 2 pienehköä omenaa
  • 1 tl kanelia
  • 2 rkl ruokosokeria
  • muutama nokare voita

Taikina:

  • 225 g pehmeää voita
  • 2.8 dl ruokosokeria
  • 3 kananmunaa
  • 3.5 dl vehnäjauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 100 g manteleita rouhittuna
  • 2-3 pienehköä omenaa raastettuna
  • 2 tl raastettua sitruunan kuorta
  • 1 tl kanelia

Pinnalle:

  • tomusokeria
  • piparkakkuja

Valmistusohje

1. Voitele korkeareunainen piirakkavuoka, jonka halkaisija on noin 20 cm. Leikkaa omenat viipaleiksi ja asettele ne limittäin vuoan pohjalle. Ripottele pinnalle kaneli ja ruokosokeri. Lisää vielä muutama nokare voita.

2. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi ja lisää kananmunat yksitellen. Lisää myös vehnäjauhot, joiden joukkoon on sekoitettu leivinjauhe. Kääntele lopuksi joukkoon mantelit, omenaraaste, kaneli ja sitruunan raastettu kuori.

3. Lusikoi tasainen taikina vuokaan omenaviipaleiden päälle. Paista 180-asteisessa uunissa noin 60 minuuttia. Kokeile kypsyyttä tikulla. Kun tikkuun ei tartu enää taikinaa, kakku on kypsä. Jos kakun pinta alkaa tummua, peitä vuoka foliolla.

4. Ota kypsä kakku uunista ja jäähdytä. Kumoa kakku vadille ja koristele tomusokerilla ja piparkakuilla.

Resepti: Omenainen kinuskikakku

Jos olet kovasti makean perään, ei omenaisella kinuskikakulla voi iskeä harhaan. Omenaraasteella mehevöitetty kakkutaikina kuorrutetaan itse tehdyllä kinuskikastikkeella, joten lopputulos taltuttaa kovimmankin sokerihampaan kolotuksen.

Omena-kinuskikakku

Omena-kinuskikakusta on vaikea pitää sormiaan irti.

Valmistusaika: Yli 60 min |  Vaikeusaste: Keskitaso

Ainekset

  • 3 keskikoista melko hapanta omenaa
  • 125 g voita tai margariinia
  • 2 dl sokeria
  • 2 munaa
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 2 tl vaniljasokeria
  • ½–1 tl kardemummaa tai kanelia

Kostutukseen

  • 1.5 dl omenamehua

Kinuski

  • 2 dl kuohukermaa
  • 100 g voita
  • 1.5 dl fariinisokeria
  • 1 tl vaniljasokeria

Koristeeksi

  • pähkinöitä ja rusinoita

Valmistusohje

1. Voitele ja korppujauhota halkaisijaltaan 22–24 cm:n kokoinen kakkuvuoka. Kuumenna uuni 175- asteiseksi.

2. Kuori ja raasta omenat tai leikkaa ne pieniksi kuutioiksi. Vatkaa voi ja sokeri keskenään. Lisää munat yksi kerrallaan hyvin vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää omenaraaste tai -kuutiot kuivien aineiden joukkoon ja kääntele seos taikinaan. Kypsennä kakkua uunin keskitasolla noin 45 minuuttia. Peitä kakun pinta leivinpaperilla kypsennyksen loppuvaiheessa.

3. Anna kakun jäähtyä hetki ja irrota se vuoasta. Huuhtaise vuoka puhtaaksi ja pane kakku takaisin vuokaan. Pistele kakkuun sinne tänne reikiä ja valuta päälle omenamehu. Anna kakun kostua foliolla peitettynä jonkin aikaa ennen kuorruttamista.

4. Mittaa kuorrutusta varten kattilaan kerma, sokeri ja paloiteltu voi. Keitä seosta hiljalleen 10–15 minuuttia tai kunnes se sakenee. Kaada kuorrutus kakun pinnalle ja koristele pähkinä-rusinaseoksella.

Resepti: Pellillinen omenapiirakkaa

Tällä ohjeella valmistat omenapiirakkaa koko kompanjalle. Lehtevän omenapiirakan maku piristyy aprikoosihillolla ja ripauksella kardemummaa.

omenapiirakka, koko pellillinen

Pellillinen omenapiirakkaa valmistuu helposti valmiista lehtitaikinasta.

Valmistusaika: 30-60 min |  Vaikeusaste: Helppo | Annosmäärä: 12

Ainekset

  • 1 iso lehti- tai voitaikinalevy
  • 2 dl aprikoosihilloa
  • 6-8 omenaa viipaleina
  • 3 rkl fariini- tai muscovadosokeria
  • 2 tl kardemummaa

Viimeistelyyn:

  • 1 dl aprikoosihilloa
  • 2 rkl sitruunamehua
  • ripaus tomusokeria

Valmistusohje

1. Sulata taikina ja kauli sitä leivinpaperin päällä hieman isommaksi molempiin suuntiin. Liu’uta taikina papereineen uunipellille. Levitä taikinalle 2 desiä aprikoosihilloa. Levitä päälle omenaviipaleet vieriviereen. Ripottele viipaleille sokeri ja kardemumma.

2. Paista 180-asteisessa uunissa 25–30 minuuttia.

3. Mittaa pieneen kattilaan 1 desi aprikoosihilloa ja sitruunamehu. Kuumenna, mutta älä keitä. Ota piirakka uunista ja sivele vielä kuuman piirakan pinta aprikoosihillolla.

4. Jäähdytä ja ripottele pinnalle tomusokeria. Leikkaa paloiksi ja tarjoile.

Resepti: Omena-marenkitorttu

Entä, jos haluaa nauttia omenapiirakkansa sekä gluteenittomana että vegaanisena? Ratkaisu on gluteenittomasta jauhoseoksesta leivottu pohja ja säilykekikherneiden liemestä eli aqua fabasta piiraan päälle valmistettu marenki. Tästä tykkää ihan jokainen!

omena-marenkipiirakka

Tämä omenapiirakka sopii niin gluteenittomaan kuin vegaaniseenkin ruokavalioon.

Valmistusaika: 30-60 min |  Vaikeusaste: Helppo | Annosmäärä: 6

Ainekset

Taikina

  • 100 g vegaanista leivontamargariinia
  • 1 dl sokeria
  • 1/4 tl suolaa
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 3 dl hienoa gluteenitonta jauhoseosta
  • 1/2 dl perunajauhoja
  • 1/2 dl vettä

Täyte

  • 800 g kotimaisia omenoita
  • 1/2 dl vettä
  • 1/2 sitruunan mehu
  • 1/2-3/4 dl sokeria (omenoiden happamuuden mukaan)
  • 1 tl kanelia

Vegaanimarenki

  • 1 dl kikhernetölkin lientä
  • 1 dl hienoasokeria

Tavallinen marenki

  • 2 valkuaista
  • 1/2 dl hienosokeria

Valmistusohje

1. Peitä irtopohjaisen, halkaisijaltaan 22–23 cm:n kokoisen kakkuvuoan pohja leivinpaperilla. Sekoita pohjataikinaa varten margariini ja sokeri toisiinsa. Lisää kuivat aineet ja sen verran vettä, että taikinasta tulee sopivan pehmeää. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Pane pohja jääkaappiin siksi aikaa, kun valmistelet täytteen.

2. Kuori ja viipaloi omenat. Pane omenat, vesi, sitruunamehu ja sokeri kattilaan. Hauduta omenat juuri ja juuri pehmeiksi. Mausta kanelilla. Kaada omenat piirakkapohjan päälle. Paista 200-asteisen uunin alaosassa noin 30 minuuttia.

3. Valmista vegaanimarenki. Valuta kikherneet liemestään, kaada liemi kulhoon. Vatkaa lientä sähkövatkaimella noin 3 minuuttia. Lisää sokeri vähän kerrallaan ja vatkaa vielä toiset noin 3 minuuttia. Voit myös halutessasi valmistaa tavallisen marengin. Erottele valkuaiset puhtaaseen kulhoon. Vatkaa ne hyväksi vaahdoksi. Lisää sokeri vähitellen samalla vatkaten. Jatka vatkaamista, kunnes marenki on kiiltävää ja paksua.

4. Pursota tai lusikoi marenki omenatortun pinnalle. Pane torttu uuniin ylätasolle 5–7 minuutiksi tai kunnes marenki on saanut sopivasti väriä.

Lue lisää: Omenapiirakka x 9