joulukakku
Joulukakku voi olla näyttävä täytekakku, mehevä kahvikakku, suosittu juustokakku tai moderni marenkikakku.
Leivonta

Ihan itse leivoin – joulukakut helposta vaativaan

Joulukakku päättää aattoaterian maukkaasti, ihastuttaa kahvipöydän keskipisteenä ja on myös joulun toivottu ruokalahja. Kokosimme joulun upeimmat, maukkaimmat ja mehevimmät kakut joka tilanteeseen, makuun ja mielitekoon.
Teksti: Hanna Kuusisalo Kuvat: OM-arkisto

Joulukakku maistuu pähkinöiltä, kuivahedelmiltä, kirpsakoilta karpaloilta, makealta kinuskilta, tuhdilta suklaalta tai konjakilta. Se voi olla näyttävä täytekakku, mehevä kahvikakku, suosittu juustokakku tai moderni marenkikakku.

Lue lisää: Leivo nämä helpot ja kekseliäät herkut jouluksi: kaneli-suklaapusut, kirsikka-juustokakku ja muut ihanuudet

Piparkakut ja tortut kuuluvat jouluun, mutta onneksi pyhäpäiviä on monta ja herkkuhetkiä lukuisia, jotta pöytään voi leipoa myös kakun tai kaksikin. Marssitimme estradille joulun parhaat kakut mehevistä kahvikakuista näyttäviin täytekakkuihin ja suussa sulaviin juustokakkuihin. Valitse suosikkisi!

Joulukakku: Kahvikakku on klassikko 

Kahvikakku on mainio tarjottava kuumien juomien, kuten glögin, kahvin tai teen kanssa. Kahvikakut säilyvät hyvin ja siksi niitä voi leipoa ajoissa ennen tarjoilua ja joulukiireitä itselle tai lahjaksi. Folioon käärittynä ne säilyvät pitkään hyvänä ja vain paranevat tekeytyessään. Kahvikakut voi mainiosti myös pakastaa. 

Joulun aikaan kahvikakut maustetaan kuivahedelmillä ja pähkinöillä, terästetään konjakilla tai mehevöitetään taatelilla. Kakun pinnalle lisättävä kuorrute tekee kahvikakusta paitsi näyttävän näköisen, myös suussa sulavan herkullisen.

Maustekakku on klassikko, joka tuo joulun tuoksun keittiöön. Muuntautumiskykyisen maustekakun voi maustaa monin tavoin ja kuorruttaa unelmaksi. Esimerkiksi tässä ohjeessa maustekakku saa modernin säväyksen suklaasta.

Myös suosittu taatelikakku muuntuu mausteita tuunaamalla moneen. Hillottu inkivääri ja paahtokinuskikuorrute antavat tälle taatelikakulle uudenlaisen makuvivahteen.

Kun leivot taatelikakun aikuisten kahvipöytään, lisää taateleiden makupariksi konjakilla terästettyjä luumuja. Gluteenittomista jauhoista leivottuna tämä luumu-taatelikakku sopii moneen ruokavalioon. 

Tai kokeile taateleiden kaverina omenoita. Terästetty taateli-omenakakku on joulukakkujen parhaimmistoa. Reilu loraus alkoholia syventää kakun makua, ja omena antaa sille sopivasti raikkautta. Muista käyttää kirpeitä kotimaisia omenoita valmistuksessa. 

Viikunakakku on joulukakkujen klassikko ja mikä parasta, se vain paranee vanhetessaan. Kakku sopii myös jouluiseksi leivonnaislahjaksi.

Espressokakku on kahvikissan unelma, jonka jouluinen makuvivahde syntyy kuivahedelmistä. Espressokakussa on myös mukana kaakaota, mantelirouhetta ja tilkka konjakkia tai kahvilikööriä. 

Mokkakakussa suklaan ja kahvin maut yhdistyvät hienostuneesti toisiinsa. Pehmeä tuorejuustokuorrutus viimeistelee nautinnon ja näyttävän ulkomuodon.

Ihania makuja ja tuoksuja täynnä oleva hedelmäkakku saa kuivahedelmien lisäksi saa puhtia pähkinöistä. Tämä moderni kahvikakku saa näyttävän kruunun makeasta konjakki-kinuskikuorrutteesta. 

Jos jauhopeukalosi on keskellä lämmentä, karpalokakku on valintasi. Ohje on superhelppo, sillä ainekset vain sekoitetaan keskenään. Jouluinen säväys syntyy paitsi kuivatuista karpaloista, myös ripauksesta lämpimiä mausteista: neilikkaa, inkivääriä ja kardemummaa.

Joulukakku voi olla myös näyttävä täytekakku tai suussa sulava marenkikakku

Tämä joulukakku tehdään suklaata säästämättä. Suklaisen juhlakakun pohjat voit leipoa ajoissa pakastimeen, kakun täyttää jo päivää ennen tarjoamista ja kuorruttaa juuri ennen h-hetkeä. 

Myös suklaa-kinuskikakku on joulukakku, joka sulattaa suklaan ystävän sydämen. Suussa sulavan suklaakakun täytteenä on banaania sekä vadelmia ja kuorrutuksena pehmeää suklaakinuskia.

Suklaa-mascarpone- eli ballerinakakku vaatii leipojaltaan vähän enemmän taitoa ja aikaa, mutta vaivannäkö palkitaan huikealla makuelämyksellä ja näyttävällä ulkomuodolla. Suklaasta, mustaherukoista ja pehmeästä mascarponejuustosta syntyy tämän joulukakun suussa sulava makumaailma.

Pokekakun idea on kakkuun tökittyihin reikiin valutettu täyte. Tässä suklaakakkupohjalla varustetussa pokekakussa on täytteenä karpalokinuskia. 

Myös lumikuningattaren karpalo-kinuskikakussa ihastuttaa kirpsakan karpalon ja makean kinuskin vastustamaton yhdistelmä. Lumivalkoinen kuorrute syntyy valkoisesta sokerimassasta.

Perinteisen sokerikakkupohjan sijaan täytekakun voi koota myös rapeista marenkilevyistä. Puolalaisen luumu-marenkikakun täytteenä on jouluista luumumarmeladia ja pinnalla rouhittuja saksanpähkinöitä. 

Suklaan ystävä lisää marenkikerrosten väliin pehmeää maitosuklaamoussea ja höystää myös marengin tummalla suklaalla. Tuoreet viikunat raikastavat marenki-suklaakakun makeaa ja tuhdin suklaista makumaailmaa. 

Perinteistä pavlovaa jouluisella kosketuksella. Tämä kuvaa hyvin suklaa-taateli-marenkikakkua, jossa suklaan kaakaomaisuus yhdistyy taateleiden makeuteen. 

Myös keksikakku on hauskaa vaihtelua perinteiselle täytekakuille. Piparkakkukeksikerrosten välissä vuorottelevat makea kinuski ja karpaloilla piristetty täyteläinen kerma-tuorejuustoseos. Voit tehdä leipoa keksit alusta alkaen itse tai oikasta kaupan valmistaikinalla.

Joulukakku: Suussa sulavat juustokakut

Miksei joulukakku voisi olla myös pehmeän täyteläinen juustokakku? Tuo suosikkiin joulun makumaailma luumumarmeladin, suklaan tai piparkakkujen voimin. 

Luumurahkakakku yhdistää joulun kaikki suosikkimaut: piparkakut, luumumarlemadin, viikunat sekä suklaan. Sulatetulla suklaalla, viikunoilla ja pipareilla koristeltuna se sopii hienosti vaikkapa joulupöydän jälkiruoaksi.

Jouluinen kirsikka-juustokakku vie kielen. Kääretorttutaikinasta leivottu kuohkea pohja on juuri sopivan pehmeä hienostuneelle juustotortulle. Kakku puetaan jouluasuun ripauksella kardemummaa ja päälle murustetuilla piparkakuilla. Kirsikkahillon voi hyvin vaihtaa aprikoosi-, viikuna-, lakka- tai vaikka mustikkahilloon. 

Maitosuklaa-karpalokakku on pumpulin pehmeä, näyttävän näköinen, mutta yllättävän helppotekoinen luomus. Kakku syntyy hyydyttämällä ilman uunia.

Jos rakasta suklaata ja juustokakkuja on tuhdin täyteläinen suklaajuustokakku valintasi joulun ajan herkkuleivonnaiseksi. Suklaajuustokakku on täyteläisen makuinen jälkiruoka tai kahvipöydän ihanin joulukakku, jossa suklaata on niin kakkupohjassa kuin tuorejuuston pehmentämässä täytteessä. Mantelilikööri silaa kakun joulun makuun ja aikuisten suun mukaiseksi. 

Karpalojuustokakku maistuu ihanasti joululle ja on yhtä aikaa kermaisen täyteläinen ja makean kirpsakka. Kakun pohja tehdään hauskasti perinteisten juustokakkupohjien sijaan piparkakkutaikinasta. Näyttävä marmorointi kakun pinnalle syntyy soseutetuista karpaloista.

Klassinen amerikkalainen juustokakku sopii tilanteeseen kuin tilanteeseen – myös joulun ajan kahvipöytään. Amerikkalainen juustokakku saa tässä ohjeessa runsaan ja mehevän täytteen, jota raikastaa sitruunan raastettu kuori.

Hedelmien ja juuresten mehevöittämät joulukakut

Porkkanakakku on ikisuosikki, jonka lämpimän mausteinen makumaailma on kuin tehty joulun aikaan sopivaksi. Tämä porkkanakakku saa herkullisen loppusilauksen ja kauniin ulkomuodon paahdetusta ananaksesta. 

Omenakeikauskakku muuttuu uskomattoman meheväksi, jos kostutat sitä hieman rommilla tai vaikkapa vaniljasiirapilla. Koristele kanelinen omenakeikauskakku jouluisaksi pipareilla.

Suklaa-punajuurikakku on kahvipöydän komistus. Punajuurisose tekee suklaakakusta uskomattoman kostean ja syvän värisen. Tee kakkupohja jo edellisenä päivänä ja kuorruta ennen tarjoamista. Kakku säilyy kuorrutettuna jääkaapissa pari kolme päivää.

Katso myös Kotiliesi.fi: Taatelikakku hurmaa mehevyydellään – katso Kotilieden hittireseptit!

X