Ruoka

Jouluinen juustokakku kruunaa aterian – 10 ihanaa ideaa joulunajan jälkkäriksi tai kahvipöytään

Jouluiset juustokakut sopivat juhla-aterian jälkiruoaksi tai joulun ajan kahvipöydän tarjottaviksi. Onko suosikkisi karpaloiden kirpakoittama, kinuskin kesyttämä vai suussa sulavan suklainen?

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
Otavamedia

Jouluinen juustokakku voi olla raikkaan marjainen, pipareilla koristettu tai vaikka jäädytetty.

Jouluiset juustokakut sopivat juhla-aterian jälkiruoaksi tai joulun ajan kahvipöydän tarjottaviksi. Onko suosikkisi karpaloiden kirpakoittama, kinuskin kesyttämä vai suussa sulavan suklainen?

Jouluiset juustokakut tuovat aterialle ja kahvipöytään ripauksen juhlan tuntua. Katso suussa sulavat ohjeet ja leivo oma suosikkisi!

Lue myös: Ihan itse leivoin – joulukakut helposta vaativaan

Joulu on helppo tuoda juustokakkuun, kun käytät pohjana rapeita pipareita ja maustat täytteen tai kiilteen joulun suosikkimauilla. Lisää mausteeksi kanelia, inkivääriä ja kardemummaa, kruunaa makuelämys pipareilla tai punaisilla marjoilla tai silaa kakku herkuksi makealla kinuskilla. Vai onko valintasi sittenkin överin suklainen ja ihanan täyteläinen suklaajuustokakku? 

Jouluisten juustokakkujen makuvaihtoehdot ovat lähes rajattomat, ja jokainen löytää varmasti oman suosikkinsa joulupöytään. Koska joulujuhlia ja -pöytiä on erilaisia, jokainen niistä ansaitsee omannäköisensä kruunun.

Pue juustokakut juhlaan näyttävillä koristeilla

Anna juhlan näkyä maun lisäksi myös juustokakun koristelussa ja pue kakku sesonkiin sopivaksi erilaisten koristeiden avulla. Näyttävyyttä ja juhlan tuntua jouluiset juustokakut saavat niin kakun kiilteen, päälle asetettavien koristeiden kuin kauniin marmoroinninkin avulla.

Kakun pinnalle voi asetella jouluun sopivia marjoja tai hedelmiä. Karpalot, puolukat, smaragdinhohtoiset granaattiomenan siemenet sekä esimerkiksi persimonit sopivat loistavasti joulun väri- ja makumaailmaan. 

Glögijuustokakun koristeena on karpaloita.

Resepti: Glögijuustokakku

Piparkakut sekä erilaiset makeiset, kuten piparminttutangot sekä tietysti suklaa muodossa tai toisessa pukevat nekin juustokakun jouluiseen juhla-asuun. Kokoa kakun pinnalle komea keko suklaakonvehteja tai pyöräytä koristeeksi kiehkuroita sulatetusta suklaasta. 

Kakun koristeeksi voi asetella myös muutaman kanelitangon tai tähtianiksen. Kokonaiset rosmariininoksat ovat nekin kauniita koristeita ja muistuttavat hauskasti kuusenhavuja.

Marengista tai kermavaahdosta syntyy helposti lumikinoksia, joiden lomaan voi loihtia vaikka kokonaisen joulun taikamaailman. 

Jouluiset juustokakut maistuvat suklaalta

Monelle meistä joulu ei tunnu oikealta ilman kunnon suklaaövereitä. Kinderjuustokakku on pääsiäisen hitti, joka on helppo pukea myös joulusesonkiin sopivaksi kokoamalla kakun pinnalle suklaamunien sijaan komea keko suklaakonvehteja. Kolmen suklaan kombo ei taatusti jätä suklaanystäviä kylmäksi.  

Suklaajuustokakku on pitelemättömän herkullinen suklaaunelma, jossa suklaata on niin pohjassa kuin manteliliköörin säväyttämässä täytteessäkin. Kakku paistetaan uunissa ja on parhaimmillaan seuraavana päivänä levättyään yön jääkaapissa. Ennen tarjoilua koristeeksi voi lohkoa viikunoita.

Valkosuklaajuustokakku on hienostunut ja varsin elegantti vaihtoehto perinteiselle suklaajuustokakulle. Joulun tuntua kakkuun saat vaihtamalla pohjan digestive-keksit piparkakkuihin. 

Jouluiset juustokakut saavat raikkautta marjoista ja hedelmistä

Karpalot, kirsikat ja esimerkiksi mustaherukat raikastavat tuhdin täyteläisen juustokakun ja tuovat leivonnaiseen ihanaa kepeyttä, jota kaipaa erityisesti raskaan jouluaterian päätteeksi. 

Kirpsakka karpalo sopii erityisen hyvin makean valkosuklaan makupariksi. Valkosuklaa-karpalokakun pohja tehdään piparkakuista ja pintaa peittää raikas marjakiille. 

Jouluinen kirsikka-juustokakku on sinulle, joka kaipaat juustokakkuun hieman uutta jujua. Kääretorttutaikinasta leivottu kuohkea pohja on juuri sopivan pehmeä hienostuneelle juustotortulle. Kakku puetaan jouluasuun ripauksella kardemummaa ja päälle murustetuilla piparkakuilla. Kirsikkahillon voi hyvin vaihtaa aprikoosi-, viikuna- tai vaikka lakkahilloon. 

Persimoni-kinuskijuustokakku maistuu ihanasti joululle. Kakun pohja tehdään piparkakuista, täyte maustetaan ripauksella kanelia ja päälle levitetään soseutettua persimonia. Tämä paistettu juustokakku on hyydytetyn kakun tapaan parasta leivontaa seuraavana päivänä yön yli rauhassa levänneenä.

Jouluiset juustokakut voidaan laittaa myös uunin sijasta pakastimeen. Jäädytetty juustokakku on joulun jälkkäripöydän vetonaula, joka vangitsee katseet ja hellii vaativampiakin herkkusuita. Kakussa hyvää on paitsi maku, myös se, että siitä saa ronskeilla otteilla helposti näyttävän: kokoa päälle komea keko lakkoja ja kaada päälle makeaa kinuskikastiketta. Ilahduttavaa on myös se, että kakun voi tehdä hyvissä ajoin pakastimeen odottamaan juhlapäivää. Nosta kakku pakastimesta huoneenlämpöön noin 30 minuuttia ennen tarjoamista, jolloin se on parhaimmillaan. 

Vegaaninen juustokakku on raikkaan marjaisa ja loistava tarjottava erityisesti silloin, jos kakun haluaa leipoa ilman gluteenia tai eläinperäisiä raaka-aineita. Hurmaava kakku maistuu viehkeästi mustaherukoille, ja se on hyydytetty kasvipohjaisella hyytelöimisaineella. Pohjan voi tehdä gluteenittomista vegekekseistä tai esimerkiksi vegaanisista piparkakuista, jos kakun ei tarvitse olla gluteeniton.

Artikkelia on muokattu 8.12.2023

Lue myös Kotiliesi.fi: Joulukakku kruunaa juhlahetken – kokosimme Kotilieden ihanimmat kakkuohjeet!

X