Ruoka

Joulupullan tuoksu luo tunnelman kotiin – ihanimmat pullareseptit joulun odotukseen

Joulupulla on parhaimmillaan vastapaistettuna, joulun mausteilla viimeisteltynä. Kokosimme joulun parhaat pullat ja ihanimmat ideat täytteisiin ja höysteisiin.

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
Om-Arkisto

Joulupulla on parhaimmillaan pehmoinen ja joulun lämpimillä mausteilla höystetty.

Joulupulla on parhaimmillaan vastapaistettuna, joulun mausteilla viimeisteltynä. Kokosimme joulun parhaat pullat ja ihanimmat ideat täytteisiin ja höysteisiin.

Joulupulla tuo kotiin tuoksua ja tunnelmaa. Hyvä joulupulla ei kaipaa seurakseen kuin kupin höyryävän kuumaa glögiä. 

Lue lisää: Täydellinen pullataikina vaatii kolme vaihetta – parhaat vinkit pullataikinan tekoon

Onnistuneet joulupullat ovat ihanan pehmeitä ja kuohkeita. Jouluiset mausteet, herkulliset höysteet ja näyttävät muodot tekevät kotoisasta pullasta yltäkylläisen ja juhlavan leivonnaisen. 

Pullataikinan teossa on kolme vaihetta: alustus, kohotus ja muotoilu. Muotoiluvaiheessa pullataikinasta voi leipoa täyte- tai kierrepullia, pitkoja, kransseja tai vaikka vaikka komean bostonkakun. Lasten kanssa leipoessa taikinasta syntyy hauskoja pullapoikia ja -tyttöjä tai toinen toistaan mielikuvituksellisempia kiemuroita. 

Joulupullan täyte voi olla herkullisen pähkinäinen, kinuskisen makea tai ihanasti piparkakulta maistuva. Kokosimme parhaat joulupullat, valitse näistä suosikkisi.

Pienet joulupullat: täyte- ja tahmapullat 

Appelsiini tuo perinteiseen pullataikinaan joulun alla ihanan säväyksen. Kun piparkakkutaikinasta taiteilee vielä tähdet pullien koristeeksi, on joulupöydän vastustamattomin herkku syntynyt.

Tai tee joulupulla piilottamalla piparitaikina pullataikinan kierteisiin. Piparipullat syntyvät pehmeästä pullataikinasta ja lämpimän mausteisesta piparitäytteestä. 

Jouluisten kierrepullien ohjeella voi leipoa herkullisia vuokapullia, joiden täytteessä ihastuttaa mehevä voi-sokeritäyte, ripaus piparkakkumaustetta, pirteät puolukat sekä mantelimassa. Mantelimassan raastaminen käy kätevästi, kun pidät mantelimassaa hetken pakastimessa ennen raastamista. 

Pistaasipullien tekemisessä ei täytettä säästellä. Pähkinätäytteen voi maustaa joko vaniljalla tai piparkakkumausteella.

Tämä joulupulla on leivottu aikuiseen makuun. Tahmapullien täytteenä on rommikarpalokreemiä. Paistettujen rommitahmapullien pinta on silattu tahmeaksi rommiliemellä.

Kinuskiset pekaanipähkinäpullat ovat oikea sokerihiiren unelma. Itse keitetty makea kinuski sekä rapeana rouskuvat pähkinät tekevät makuelämyksestä täydellisen. 

Näyttävä joulupulla – leivo kranssi tai boston

Manteli-luumupulla saa komean ulkomuodon, kun sen leipoo suureen kakkuvuokaan. Pullan kierteisiin on piilotettu joulutortuista tuttua luumumarmeladia sekä mantelirouhetta. Juhlava viime silaus syntyy tomusokerikuorrutteesta.

Mantelibostonpullassa on korvapuustiin vivahtavia makuja, mutta kaneli-sokeri-voitäytettä täydentää ripaus mantelijauhetta sekä -rouhetta. Kierteelle käärityt täytepullat asetellaan vuokaan vieri viereen, jolloin syntyy näyttävä kakkumainen ulkomuoto. 

Päärynäbostonin mehevyys hemmottelee makunystyröitä. Hedelmäinen joulupulla kätkee sisäänsä samettisen päärynäsoseen, rusinoita, ripauksen kanelia ja inkivääriä sekä rapeana rouskuvaa hasselpähkinärouhetta.

Jos rakastat korvapuusteja, ihastut taatusti myös näyttävään kanelikierteeseen vuoassa. Saat uutta jujua täytteeseen, kun korvaat valkoisen sokerin ruskealla ja kanelin piparkakkumausteella. Tästä kanelikierrepullan reseptistä tulee kaksi pientä vuokapullaa.

Satumainen manteliboston on juuri sitä, mitä nimikin lupaa. Pehmeän pullataikinan uumeniin on sujautetty yltäkylläisesti mantelimassaa, voita, omenamarmeladia, pekaanipähkinöitä, fariinisokeria ja ripaus kanelia. Manteliboston on ihanaa sellaisenaankin, mutta vieläkin herkullisemman saat kuorruttamalla sen kinuskilla. Ainakin tässä tapauksessa enemmän on enemmän.

Jos et ole yltäkylläisen makean herkun ystävä, leivo päärynä-sinihomejuustorulla. Tämä rulla on puoliksi pullaa ja puoliksi leipää. Sokeria ja voita on oikeaa pullaa vähemmän, mutta makeansuolainen täyte tekee tästä leivonnaisesta herkun.

Artikkelia on muokattu 7.12.2023

Katso myös Kotiliesi.fi: Pullapitkon letitys – näin leivot pullakranssin

X