Leivonta

Kahvi maustaa sekä leivonnaiset että ihanat drinkit: mokkachurrot, jauhoton suklaa-espressokakku ja kolme muuta helppoa ohjetta

Tummapaahtoinen kahvi ja espresso maistuvat myös trendikkäissä drinkeissä. Tee jauhoton suklaa-espressokakku, mokkachurroja ja kahvi-kaakaodippi tai mokkakinuskijäätelöä. Illan kruunaa espressomartini tai Grand Marnier -kahvi.

Teksti:
Taina Salovaara
Kuvat:
Kristiina Kurronen

Näiden espanjalaisten churrojen mausteena on ripaus kahvijauhetta, ja kaakaodipissäkin maistuu kahvi.

Tummapaahtoinen kahvi ja espresso maistuvat myös trendikkäissä drinkeissä. Tee jauhoton suklaa-espressokakku, mokkachurroja ja kahvi-kaakaodippi tai mokkakinuskijäätelöä. Illan kruunaa espressomartini tai Grand Marnier -kahvi.

Mokkachurrot ja kahvi-kaakaodippi

n. 20 kpl

Valmistusaika 1 tunti

Raaka-aineet:

2 1/2 dl vehnäjauhoja

1 rkl sokeria

2 tl vaniljasokeria

1/2 tl suolaa

2 dl vettä

100 g voita

3 tl pikakahvijauhetta

3 munaa

kaneli-sokeriseosta

Paistamiseen

1 l rypsiöljyä

Kastike

1 dl vahvaa kahvia

1 dl sokeria

1 dl kaakaojauhetta

2 tl vaniljasokeria

1–2 rkl kahvilikööriä tai konjakkia

Valmistusohje:

1. Sekoita vehnäjauhoihin sokeri, vaniljasokeri ja suola.

2. Kuumenna vesi kiehuvaksi kattilassa. Sulata voi kiehuvaan veteen, lisää kahvijauhe. Kaada vehnäjauhoseos nesteeseen voimakkaasti vatkaten. Nosta kattila pois liedeltä ja vatkaa edelleen, kunnes taikinasta muodostuu pallo. Anna jäähtyä hetki.

3. Lisää munat yksitellen ja vatkaa sähkövatkaimella, kunnes taikina on tasaista. Laita taikina pursotinpussiin, jossa on tähtitylla.

4. Kuumenna öljy 180-asteiseksi pienessä, paksupohjaisessa kattilassa. Pursota taikinasta noin 10 cm:n pituisia tankoja suoraan öljyyn. Katkaise tangot saksilla. Paista churroja noin 2 minuuttia molemmilta puolilta ja nosta valumaan talouspaperin päälle. Kääntele churrot mahdollisimman kuumina sokeri-kaneliseoksessa.

5. Mittaa kahvi, sokeri ja kaakaojauhe kattilaan. Keitä hiljalleen, kunnes seos sakenee. Mausta vaniljasokerilla ja alkoholilla. Tarjoa dippinä.

mokkakinuskijäätelö
Pähkinäkinuski kruunaa helppotekoisen kahvijäätelön, jonka valmistukseen et tarvitse jäätelökonetta.

Mokka-kinuskijäätelö

4 1/2 dl kuohukermaa 3 tl pikakahvijauhetta

1 prk (397 g) makeutettua kondensoitua maitoa

Kinuski

1 1/2 dl pähkinöitä

1 1/2 dl kermaa

1 dl fariinisokeria

1 tl pikakahvijauhetta

Valmistusohje:

1. Lämmitä mikrossa 1/2 dl kermaa ja liuota siihen pikakahvijauhe. Vatkaa 4 dl kermaa vaahdoksi. Lisää kondensoitu maito ja kahvi-kermaseos.

2. Kaada jäätelömassa vuokaan ja pane jääkaappiin.

3. Valmista kinuski. Paahda pähkinät paistinpannulla keskilämmöllä vaaleanruskeiksi. Rouhi pähkinät karkeasti.

4. Mittaa kerma, fariinisokeri ja kahvijauhe kattilaan. Keitä seosta hiljalleen, kunnes se sakenee kinuskiksi. Lisää sekaan pähkinät. Anna kinuskin jäähtyä haaleaksi. Valuta kinuski jäätelömassan päälle.

5. Pakasta jäätelö vähintään 4 tunniksi.

Grand Marnier -kahvi
Tarjoa tummapaahtoisesta kahvista tehty appelsiinikahvi jälkiruokadrinkkinä suklaapalasen kanssa.

Grand Marnier -kahvi

2 annosta

Valmistusaika 10 minuuttia

Raaka-aineet:

8 cl Grand Marnier -likööriä

3 dl kahvijuomaa (tummapaahtoisesta kahvista)

1 dl löysää kermavaahtoa

raastettua appelsiininkuorta

Valmistusohje:

1. Kuumenna kupit kiehuvalla vedellä. Kaada vesi pois ja lisää likööri ja kuuma kahvi. Sekoita.

2. Lusikoi päälle löysää kermavaahtoa ja viimeistele juomat raastetulla appelsiininkuorella.

jauhoton suklaa-espressokakku
Suklaa-espressokakkuun ei käytetä lainkaan jauhoja. Täyteläisen kakun seuraksi sopii pehmeä vaniljajäätelö ja kupillinen espressoa.

Jauhoton suklaa-espressokakku

6 palaa

Valmistusaika 30 minuuttia

Raaka-aineet:

170 g tummaa suklaata (70 %)

125 g voita

1 3/4 dl sokeria

1/4 tl sormisuolaa

3 tl pikaespressojauhetta

1 tl vaniljasokeria

3 isoa tai 4 pientä munaa

1 dl kaakaojauhetta

Kuorrute

25 g voita

1 tl espressojauhetta

2 dl tomusokeria

1 rkl kaakaojauhetta

Valmistusohje:

1. Laita uuni kuumenemaan 190-asteiseksi. Peitä halkaisijaltaan noin 20 cm:n kokoisen irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Voitele vuoan reunat.

2. Paloittele suklaa ja voi mikronkestävään kulhoon. Kuumenna 1 minuutti kerrallaan täydellä teholla välillä sekoittaen, kunnes seos on täysin sulanut.

3. Lisää sokeri, suola, espressojauhe ja vaniljasokeri voi-suklaaseokseen. Lisää sitten munat hyvin vatkaten. Siivilöi lopuksi kaakaojauhe taikinaan ja sekoita tasaiseksi.

4. Kaada taikina vuokaan ja kypsennä uunin keskitasolla noin 20 minuuttia. Anna kakun jäähtyä haaleaksi ja irrota se vuoasta.

5. Valmista kuorrute. Sulata voi, lisää espressojauhe, tomusokeri ja kaakaojauhe. Valuta kuorrutteesta raidat kakun päälle. Koristele halutessasi sokerikuulilla tai kahvipavuilla.

 

espressomartini
Hienostunut espressomartini valmistetaan ravistamalla jäiden kanssa kuumasta espressosta.

Espressomartini

1 annos

Raaka-aineet:

2 cl kahvilikööriä

2 cl vodkaa

4 cl kuumaa espressoa

jäitä

Valmistusohje:

1. Mittaa likööri, vodka ja kuuma espresso kannelliseen hillopurkkiin tai shakeriin. Lisää reilusti jääpaloja.

2. Ravista voimakkaasti, kunnes juoma on jääkylmä. Siivilöi lasiin ja lisää koristeeksi kahvipapuja.

Kahvista voi tehdä myös muita herkkuja kuten pähkinäisen smoothien, suklaa-mokkatorttua tai espresso-suklaapitkoa.

X