Leivonta

Ihanasti överi, rennosti naku vai näyttävästi valuva? Kakkujen koristelu tekee juhlan – kokosimme inspiroivat ideat

Kakkujen koristelu tuo leivonnaisiin viime silauksen. Parhaimmillaan koristeet ovat herkkua sekä silmille että suulle ja kertovat syöjälle, mitä kakku pitää sisällään. Tässä erilaisia ideoita kakkujen koristeluun.

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
Om-Arkisto

Onko suosikkikakkusi ihanasti överi vai tyylikkäästi sommiteltu? Kakkujen koristelu antaa viimeisen silauksen juhlaan.

Kakkujen koristelu tuo leivonnaisiin viime silauksen. Parhaimmillaan koristeet ovat herkkua sekä silmille että suulle ja kertovat syöjälle, mitä kakku pitää sisällään. Tässä erilaisia ideoita kakkujen koristeluun.

Kakkujen koristelu on tärkeä osa kakun leipomista. Onnistunut kakku ei ole mitään ilman täydellistä kuorrutusta ja näyttäviä koristeita. Koristeltu kakku näyttää viimeistellyltä ja huolitellulta. Kakun koristelu on parhaimmillaan herkkua sekä silmille että suulle ja kertoo syöjille, mitä leivonnainen pitää sisällään.

Lue myös: 9 x upea täytekakku

Kakkujen koristelu kannattaa tehdä vasta tarjoilupäivänä, sillä kakun kostea pinta voi sulattaa vaivalla tehdyt koristeet. Varsinkin juustokakkujen kiilteen päällä koristeet sulavat helposti.

Kokosimme alle vinkkejä ja ohjeita, joista voit napata kakkujen koristeluun ideoita ja inspiraatiota.

Kakkujen koristelu pursotuksilla

Erilaiset pursotukset ovat perinteinen tapa koristella kakku. Pursotukset kannattaa tehdä vispikermalla, sillä se pitää muotonsa kuohukermaa paremmin. Lisää kestävyyttä kermavaahtoon saat sekoittamalla joukkoon rahkaa tai tuorejuustoa. Myös voikreemistä, marenki-voikreemistä ja italialaisesta marengista valmistuu kestäviä pursotuksia kakun pinnalle.

Lue myös: Kuohukerma vai vispikerma? Leipurimestari kertoo, kumpi kannattaa valita ja miksi

Elintarvikeväreillä vaahdon voi puolestaan värjätä mieleisekseen. Geelimäiset pastavärit ovat helppokäyttöisiä eivätkä löysennä massaa. Lisää väriä muutama tippa kerrallaan huolellisesti sekoittaen.

Yksinkertaisimmillaan pursotukset voi tehdä muovipussilla, josta on leikattu yksi kulma pois. Erilaiset tyllat eli pursotusterät mahdollistavat toinen toistaan upeammat pursotukset, kuten ruusut, punokset, köynnökset ja terälehdet. Tyllan kanssa kakun koristeet taipuvat vaikka mihin! Kuorruta koko kakku suosikkityylilläsi tai yhdistele rohkeasti erilaisia pursotuksia kakun pintaan ja reunoille.

Harva on mestari syntyessään. Treenaa pursotusta etukäteen vaikka leivinpaperin päälle. 

suklaa-mascarponekakku

Kakkujen koristelu: Marjat, hedelmät ja kukkaset

Erilaiset marjat ja hedelmät sekä kukkaset tuovat kakkuihin raikkautta ja näyttävyyttä. Käytä kakun päällä lempimarjojasi tai vinkkaa koristeilla siitä, mitä kakku pitää sisällään. Yhdistele erivärisiä ja -muotoisia marjoja rohkeasti!

Kesällä kakun pinnalle voi koota ronskisti keon kokonaisia tai viipaloituja mansikoita sekä vadelmia ja karhunvatukoita. Pensasmustikat kestävät kakun pinnalla varmemmin ja pysyvät siistimpinä kuin metsämustikat. Herukoita voi lisätä kakun pinnalle kokonaisina terttuina, ja niitä kannattaa pakastaa myös talven varalle.

Mansikoista ja erilaisista hedelmistä voi myös tehdä erilaisia kuvioita ja kukkasia. Halkaise mansikka pitkittäin ja leikkaa paksummasta päästä pieni v:n muotoinen palan pois ja saat soman sydämen. Karambolasta puolestaan saat helposti tähtiä ja mangosta taiteiltua kauniin ruusun. Sitruunaisten kakkujen pinnalle sopivat sitruuna- ja limettiviipaleet. Muista kuitenkin, että kiivi rikkoo liivatteen ja maidon rakenteen ja on siksi hieman huono koriste monien kakkujen pinnalle.

Marja- ja hedelmäkimaran kaveriksi sopivat erilaiset syötävät kukat, kuten orvokit, syreenit, apilat, maitohorsmat ja ketunleivät. Kerää luonnonkukat puhtaalta alueelta, huuhtaise ne siivilässä ja säilytä talouspaperinpalan kanssa tiiviiseen rasiaan suljettuna jääkaapissa koristeluhetkeen asti. 

Jos kukkia ei ole saatavilla, mutta kaipaat marjojen ja hedelmien seuraan lisää raikkautta, voi kaupan yrttihyllyltä napata nipun minttua tai sitruunamelissaa, joiden kauniin vihreät lehdet tuovat kakkuun raikkautta ja väriä.

Kakkujen koristelu: strösselit, makeiset, suklaa ja karkkirakeet

Huikean överikakun saa aikaiseksi kokoamalla kakun pinnalle yltäkylläisesti erilaisia makeisia, suklaapatukoita, suklaamunia, konvehteja ja karkkirakeita. Pääsiäisenä pinnalle asetellaan tietysti suklaamunia, jouluna konvehteja.

Värikkäillä nonparelleilla kakkuun voi tuoda väriä ja iloa. Keksit ja macarons-leivokset ovat jo itsekseen todella näyttäviä. Niiden avulla ihastusaste on taattu.

Nakukakku on rento ja huoleton, valuva kakkukoristelu helposti näyttävä

Hauskassa nakukakussa ei ole ollenkaan kuorrutetta kakun reunoilla, vaan kakusta näkyvät sen kerrokset ja kerrosten väliset täytteet. Reunat voi jättää kokonaan paljaaksi tai kuorrutusta voi levittää puolihuolimattomasti reunoille niin, että täyte kuultaa läpi. 

Nakukakku on erityisesti rennon leipurin mieleen, sillä kuorrutuksen kanssa ei tarvitse kikkailla. Nakukakun päälle sopivat runsaat, näyttävät koristeet rennon ronskisti aseteltuina.

Reunoilta yli valuva kakkukoristelu eli dripped cake on nakukakun tapaan trendikäs keino tuoda kakkuun kuin kakkuun näyttävyyttä. Tällä tavoin koristeltu kakku kuorrutetaan kastikkeella, joka jämähtää herkullisesti reunojen yli valuviksi pisaroiksi. Kastikkeeksi sopii esimerkiksi sulatettu suklaa tai kinuskikastike.

Kakkujen koristelu marsipaani- ja sokerikoristeilla

Marsipaani- ja sokerikoristeiden valmistus vaatii hieman harjoitusta, mutta marsipaanikoristeita voi ostaa myös valmiina. Marsipaanikuorrute viimeistelee esimerkiksi rakastetun kakkuklassikon: prinsessakakun.

Näyttäviä kuorrutuksia syntyy myös sokerimassasta, josta voi loihtia niin kokonaisia fantasiakakkujen kuorrutuksia kuin koristelun kruunaavia yksityiskohtiakin.

kakkujen koristelu
Prinsessakakku on klassikko, jonka pintaa peittää maukas marsipaanikuorrute.

Juustokakkujen koristelu

Juustokakkujen koristelu on oma lajinsa. Erityisesti kiilteen päälle koristelu saattaa vaatia vähän kikkailua, sillä kostea kiille saattaa sulattaa osan koristeista. Jos haluat pelata varman päälle, jätä kiille pois. Hyydytetyn kakun koristelu kannattaa silti ajoittaa viime tippaan. Paistetun juustokakun pinta on usein hyydytettyä kuivempi ja kestää siksi koristeita paremmin.

Kiilteen päälle voi asetella vaikkapa hedelmiä ja marjoja ja jättää karamellit, sokerimassat ja marenkikoristeet muille kakuille. Myös kerma- ja suklaakoristeet sopivat kiilteen päälle, mutta nekin kannattaa lisätä vasta juuri ennen tarjoilua.

Marja_mascarponekakku
Muhkea marja-mascarponekakku on kahvipöydän kuningatar. Lisää näyttävyyttä kakkuun saat koristelemalla sen marjoilla ja macaron-leivoksilla.

Koristeiden asettelu 

Kakkujen koristelu on hauskaa ja mielikuvituksen käyttö on enemmän kuin sallittua. Yhdistele rohkeasti erilaisia koristeita ja tyylejä. Kokonaisuus näyttää usein parhaalta, kun yhdistelet erilaisia elementtejä ja koristeita. Massiivisia mansikoita tai macaron-leivoksia voi täydentää vaikkapa kevyillä yrtinlehdillä tai kukkasilla sekä hienolla strösselillä tai karkkirakeilla. Kokonaisten suklaakarkkien joukkoon voi lisätä vaikka rikottuja keksejä tai marenkeja.

Uskalla asetella koristeita päällekkäin ja kasoihin. Asettele ensin muutama isompi koriste, esimerkiksi mansikka tai suklaamuna merkeiksi ja lähde rakentamaan kokonaisuutta niiden ympärille.

Koristeet voi asetella rennon hallitun huolimattomasti ronskiksi keoksi ja kasaksi kakun keskelle. Trendikäs tapa on asetella koristeet vain toispuoleisesti kakun reunalle. Kakun reunaa mukailevat koristeet saavat lisää näyttävyyttä niin sanottua tyhjää tilaa vasten. Koristelu voi myös valua ripoteltuna kakun reunan yli tarjoilulautaselle asti.

Tai asettele koristeet tasaisesti kakun reunoille, niin leivonnainen saa arvoisensa kruunun. Simppelistä kruunukoristelusta riittää myös herkullisia koristeita joka palaan.

Katso myös Kotiliesi.fi: Kondiittorin vinkit täydelliseen kakun kuorrutukseen: ”Pysyy tyylikkäänä myös lämpimällä!”

X