Leivonta

Leivo ihania herkkuja kotimaisesta viljasta: kaurainen savulohipiiras, ohrasämpylät ja puolukka-omenakukko

Näissä leivonnaisissa on rouhea viljan maku. Gluteeniton tattari sopii rieskoihin, ja maukas piirakkapohja syntyy kaurajauhoista. Rapeat ohrasämpylät on leivottu pataleivän tapaan. Ruistaikinakuori kätkee sisäänsä omena-puolukkatäytteen.

Teksti:
Taina Salovaara
Kuvat:
Mirva Kakko

Puolukka-omenakukko maistuu parhaalta haaleaksi jäähtyneenä.

Näissä leivonnaisissa on rouhea viljan maku. Gluteeniton tattari sopii rieskoihin, ja maukas piirakkapohja syntyy kaurajauhoista. Rapeat ohrasämpylät on leivottu pataleivän tapaan. Ruistaikinakuori kätkee sisäänsä omena-puolukkatäytteen.

Puolukka-omenakukko

6 annosta

Valmistusaika 40 minuuttia + taikinan lepoaika 30 min

Taikina

150 g margariinia tai voita (huoneenlämpöistä)

2 dl fariinisokeria

1 muna

4 dl ruisjauhoja

1 tl leivinjauhetta

Täyte

600 g kotimaisia omenoita

200 g puolukoita

1 dl fariinisokeria

1 tl kanelia

Koristeeksi

tomusokeria

1. Vatkaa pehmeä rasva ja fariinisokeri kuohkeaksi. Lisää muna ja toisiinsa sekoitetut kuivat aineet. Anna taikinan levätä viileässä 30 minuuttia.

2. Kuori omenat ja leikkaa ne pieniksi paloiksi. Laita omenapalat ja puolukat yhteen isoon tai neljään pieneen uunivuokaan. Ripottele päälle sokeri ja kaneli.

3. Kauli tai taputtele taikina jauhoja apuna käyttäen vuoan/vuokien kokoiseksi levyksi. Nosta kansi täytteen päälle ja pistele taikina haarukalla.

4. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla noin 30 minuuttia. Tupsauta pinnalle tarjoiluvaiheessa tomusokeria.

Terveellinen savulohipiiras
Tässä on herkullinen ja hyvin helppotekoinen piirakka illanistujaisiin. Piirakan tavallista maukkaampi pohja on tehty kaurajauhoista, palsternakasta ja cheddarjuustosta.

Kaurainen savulohipiiras

4 annosta

Valmistusaika 30 minuuttia

Taikina

1 dl raastettua palsternakkaa

50 g margariinia tai voita

3 dl kaurajauhoa (tarvittaessa gluteenitonta)

3/4 tl suolaa

1 dl cheddarjuustoraastetta

1/2 dl vettä

Täyte

2 dl ranskankermaa

1/4 tl suolaa

1 dl raastettua palsternakkaa

1 dl cheddarjuustoraastetta

Päälle

300 g lämminsavulohta

1/3 kurkku kuutiona

2 rkl kapriksia

2 rkl sitruunamehua

raastettua sitruunan kuorta

tilliä

mustapippuria

1. Kuori palsternakka ja raasta se raastimen hienolla terällä. Palsternakkaa tulee sekä pohjataikinaan että täytteeseen.

2. Sulata rasva. Mittaa jauhot ja suola kulhoon, lisää sekaan palsternakka- ja juustoraasteet sekä vähän jäähtynyt rasva. Lisää taikinaan vesi, sekoita tasaiseksi. Anna taikinan levätä kylmässä parikymmentä minuuttia.

3. Säädä uuni kuumenemaan 200-asteiseksi. Kauli taikina leivinpaperin päällä halkaisijaltaan noin 30 cm:n kokoiseksi pohjaksi. Vedä pohja papereineen uunipellin päälle. Mausta ranskankerma suolalla ja levitä se pohjan päälle. Lisää palsternakka ja juustoraaste pinnalle. Paista uunin keskitasolla 25–30 minuuttia.

4. Lisää kuuman pohjan päälle paloiteltu lohi, sitruunamehulla maustettuja kurkkukuutioita, kapriksia, raastettua sitruunan kuorta ja tilliä. Rouhaise pinnalle mustapippuria.

Paras perunarieskaresepti
Rapeat peruna-tattaririeskat ovat parhaimmillaan juuri leivottuina. Ylimääräiset rieskat voi hyvin pakastaa ja lämmittää kuumassa uunissa ennen tarjoilua.

Tattari-perunarieskat

10 kpl

Valmistusaika 30 minuuttia

Gluteeniton

6 dl tattarihiutaleita

1 pss (2 dl) perunahiutaleita (esim. Mielihyvä)

1 tl suolaa

1 tl ruokasoodaa

50 g margariinia

n. 5 dl piimää tai jogurttia

(siemeniä)

1. Mittaa tattari- ja perunahiutaleet, suola ja sooda kulhoon. Sekoita. Sulata margariini ja lisää taikinaan.

2. Lisää sen verran piimää tai jogurttia, että taikinasta tulee napakka, mutta ei kova. Anna taikinan turvota 15 minuuttia. Laita uuni lämpenemään 225-asteiseksi.

3. Jaa taikina 10 osaan. Kauli palat leivinpaperin päällä pyöreiksi rieskoiksi. Halutessasi voit lisätä rieskojen pinnalle siemeniä. Painele ne kaulimella kiinni rieskojen pintaa.

4. Vedä rieskat paperin päällä pellille. Pistele rieskat haarukalla. Paista uunin keskitasolla noin 7 minuuttia, kunnes rieskat ovat kauniin ruskeita.

 

Ihanat ohrasämpylät
Pataleivän tapaan foliolla peitetyssä muffinivuoassa leivotut sämpylät ovat ihanan rapeakuorisia. Illalla sekoitettu taikina on aamulla valmis paistettavaksi.

Ohrasämpylät pataleivän tapaan

9 isoa tai 12 pientä sämpylää

Valmistusaika 35 minuuttia + taikinan käyminen 12–24 h

4 dl vehnäjauhoja

3 dl ohrajauhoja

1 dl ohrahiutaleita

1 1/2 tl suolaa

1/2 tl kuivahiivaa

4 dl vettä

öljyä

1. Sekoita kulhossa keskenään kuivat aineet.

2. Lisää noin 42-asteinen vesi kuiviin aineisiin nopeasti sekoittaen. Älä vaivaa taikinaa. Peitä kulho tiiviisti kelmulla.

3. Anna taikinan käydä huoneenlämmössä 12–24 tuntia.

4. Kumoa taikina jauhotetulle leivinalustalle, muotoile palloksi, mutta älä vaivaa. Anna taikinan levätä uunin kuumenemisen ajan, noin 15 minuuttia.

5. Säädä uuni kuumenemaan 225-asteiseksi. Pane muffinipelti uuniin kuumenemaan. Sipaise kuuman pellin kolot öljyllä. Jaa taikina koloihin. Peitä vuoka kevyesti foliolla ja pane uuniin.

6. Paista sämpylöitä uunin keskitasolla 25-30 minuuttia. Poista folio paistamisen lopulla, jolloin sämpylöiden pinta ruskistuu.

Lisää ihania leivontaohjeita:

Punajuuripiirakka 

Yrtti-valkosipulisämpylät

Yrttinen bostonleipä

X