Leivonta

Liivate hyydyttää kakut ja jälkiruoat – näillä vinkeillä onnistut!

Liivate hyydyttää monet kakut ja jälkiruoat tarjoilukuntoon, mutta sen käyttö saattaa aiheuttaa hikikarpaloita otsalle. Älä turhaan pelkää liivatteen käyttöä, vaan nappaa tästä vinkit, joilla onnistut.

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
Om-Arkisto

Liivate on leipurin paras kaveri, kun leivonnaisiin on saatava aikaan hyytelömäinen rakenne.

Liivate hyydyttää monet kakut ja jälkiruoat tarjoilukuntoon, mutta sen käyttö saattaa aiheuttaa hikikarpaloita otsalle. Älä turhaan pelkää liivatteen käyttöä, vaan nappaa tästä vinkit, joilla onnistut.

Liivate on leipurin paras kaveri, kun tarkoituksena on saada leivonnaisiin hyytelömäinen rakenne. Hyydytetty juustokakku, pannacotta ja erilaiset hyytelöt valmistuvat kaikki liivatteen avulla suussa sulavan pehmeiksi.

Lue lisää: Suklaiset juustokakut ovat vastustamattomia – nautiskelijan luotto-ohjeet

Mitä liivate on? 

Liivate eli elintarvikegelatiini on eläinkunnan proteiineihin kuuluvaa kollageenia. Yleensä se valmistetaan sian nahasta tai sian tai naudan luuytimistä, suolista ja jänteistä pitkään keittämällä.

Liivatetta on saatavilla sekä liivatelehtinä että -jauheena. Liivatelehdet ovat resepteissä yleisempiä ja niiden käyttö usein helpompaa, sillä jauhe on herkkä kokkaroitumaan ja täytteeseen saattaa jäädä pieniä liivateklimppejä.

Mihin liivatetta käytetään? 

Leivonnassa liivatetta tarvitaan erityisesti hyydytettyjen juustokakkujen valmistuksessa. Sen avulla saat kakkuihin herkullisen pehmoisen täytteen ja kauniin kiilteen. Lisäksi liivatteen avulla syntyvät esimerkiksi suussa sulavat pannacottat sekä erilaiset hyytelöt. 

Nappaa tästä ohjeet herkullisiin leivonnaisiin, joille liivate antaa pehmeän koostumuksen. 

Kuinka paljon liivatetta tarvitaan?

Liivatteen määrää ei kannata ryhtyä arvailemaan, vaan reseptiä tai liivatepakkauksen kyljessä olevaa ohjetta kannattaa aina noudattaa. Liian pieni määrä liivatetta ei riitä hyydyttämään leivonnaista. Liian suuri määrä puolestaan saa aikaan ikävän, kumimaisen koostumuksen. 

Onnistunut liivatehyytelö on juuri sopivan kiinteä: kauniisti leikkautuva, mutta suutuntumaltaan pehmeä ja kuohkea.

Tarvittava liivatteen määrä riippuu leivonnaisen muista raaka-aineista. Rakenteeltaan pehmeän leikattavaan hyytelöön, kuten juustokakkuihin liivatetta tarvitaan pääsääntöisesti 1 liivatelehti desilitraa nestettä kohti. 

Jos hyydytettävät aineet ovat nestettä paksumpia ja kiinteämpiä, esimerkiksi rahkaa, tuorejuustoa, paksua jogurttia tai vaikkapa kermavaahtoa, liivatetta tarvitaan puolet vähemmän eli puolikas liivate desilitraan hyydytettävää ainetta.

Myös lusikoitaviin, hyytelömäisiin jälkiruokiin riittää puolikas liivatelehti desilitraan nestettä. 

Liivatteen hyydyttävää tehoa heikentävät erilaiset happamat marjat ja hedelmät, kuten sitrukset. Siksi niitä sisältäviin leivonnaisiin liivatetta on käytettävä suhteessa enemmän. 

Myös jotkin tuoreet hedelmät, kuten kiivi, ananas, viikuna ja mango sisältävät liivatteen toimintaa estävää ja proteiinia hajottavaa entyymiä. Siksi nämä hedelmät kannattaa lisätä liivatetta sisältäviin leivonnaisiin joko säilykkeinä tai huolellisesti kuumennettuina. 

Miten liivatetta käytetään?

Liivatteen hyydyttävä ominaisuus perustuu siihen, että se liukenee kuumaan nesteeseen ja jähmettyy jäätyessään. Siksi liivate sulatetaan ensin kuumaan nestetilkkaan, sekoitetaan sitten hyydytettävään massaan ja nostetaan lopuksi jääkaappiin jähmettymään. 

  1. Liota liivatelehtiä ensin kylmässä vedessä kymmenisen minuuttia tai vaikka kauemminkin. Kylmässä vedessä liivatelehdet turpoavat, mutta eivät hajoa tai liukene, joten voit mainiosti laittaa liivatteet likoamaan leivonnan alkuvaiheessa. Varaa neljälle liivatelehdelle kahdesta kolmeen litraa vettä. Lisää lehdet veteen yksitellen, jotta ne eivät tartu toisiinsa. 
  2. Mittaa toiseen kulhoon pari ruokalusikallista leivonnaisen makuun sopivaa nestettä, kuten vettä, maitoa tai sitruunamehua. Kuumenna nestetilkka mikrossa tai kattilassa kiehuvan kuumaksi.
  3. Puristele liotetuista liivatelehdistä enin vesi pois, lisää ne kiehuvan kuuman nesteen joukkoon ja sekoita huolellisesti niin, ettei seokseen jää paakkuja. Älä kuitenkaan keitä seosta, johon olet lisännyt liivatteet! 
  4. Anna seoksen jäähtyä hieman ja lisää se sitten ohuena nauhana hyydytettävän massan joukkoon samalla koko ajan huolellisesti sekoittaen. Kaavi liivatekulho esimerkiksi taikinakaapijan avulla puhtaaksi, jotta kaikki liivate tulee varmasti käytettyä. Varmista myös, että liivate on sekoittunut tasaisesti hyydytettävään massaan. 
  5. Jos käytät kermavaahtoa, lisää se seokseen viimeiseksi, jotta se säilyy kuohkeana. 
  6. Nosta leivonnainen tai jälkiruoka jääkaappiin jähmettymään muutamaksi tunniksi tai vaikka yön yli. 

Liivatetta sisältävät leivonnaiset voi yleensä pakastaa rakenteen juurikaan kärsimättä. Varaa sulatukseen riittävästi aikaa, ja tee se jääkaapissa tasaisen lopputuloksen aikaansaamiseksi. 

Millä liivatteen voi korvata?

Eläinperäisenä valmisteena liivate ei sovellu vegaaniseen ruokavalioon. Vegaanisten herkkujen hyydyttämiseen on käytettävä merilevästä valmistettua agar-agaria tai Vegegeliä, joka sisältää agar agaria ja johanneksenleipäpuujauhetta. 

Myös hyytelösokeri sopii liivatteen korvaajaksi esimerkiksi marjahyytelöiden ja kakkukiilteen valmistuksessa. Siinä hyytelöittävänä aineena toimii sokerin sisältämä pektiini. Maitopohjaisia hyytelöitä valmistettaessa puolestaan on käytettävä johanneksenleipäpuujauhetta ja karrageenia sisältävää hyytelösokeri muttia. 

vegaaninen juustokakku
Vegaaninen juustokakku hyydytetään liivatteen sijaan Vegegeelillä.

Ohje: Vegaaninen juustokakku

Lue myös Kotilieden artikkeli: Hyydykekakku valmistuu ilman uunia – katso parhaat makeat ja suolaiset juhlapöydän suosikit!

X