Leivonta

Makea piirakka on takuuvarma tarjottava – parhaat ohjeet eri sesonkeihin ja juhliin

Makea piirakka sopii arkeen sekä juhlaan ja kuuluu kiistatta suomalaiseen ruokavuoteen. Leivo pellillinen omenapiirakkaa, herkuttele kevään ensimmäisellä raparperipiirakalla ja laita suu makeaksi tuhdilla suklaapiiraalla. Kokosimme piirakkaohjeet joka tilanteeseen, mielitekoon ja sesonkiin.

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
Om-Arkisto

Makea piirakka voi saada täytteekseen yllättäviäkin yhdistelmiä, kuten tässä nektariinia ja mustapippuria.

Makea piirakka sopii arkeen sekä juhlaan ja kuuluu kiistatta suomalaiseen ruokavuoteen. Leivo pellillinen omenapiirakkaa, herkuttele kevään ensimmäisellä raparperipiirakalla ja laita suu makeaksi tuhdilla suklaapiiraalla. Kokosimme piirakkaohjeet joka tilanteeseen, mielitekoon ja sesonkiin.

Makea piirakka on täydellinen leivonnainen, sillä siihen voi käyttää herkkuja maun, sesongin ja kaapin sisällön mukaan. Sujauta täytteeseen marjoja, erilaisia hedelmiä tai vaikkapa suklaata tai pähkinöitä. Ja kukapa voisi vastustaa makeaa marenkipiirakkaa tai kinuskia sisälleen kätkevää banaanipiirasta?

Lue myös: Mehevään marjapiirakkaan saa vaihtelua täytteillä – kokeile marjojen pariksi kookosta, tuorejuustoa, marenkia tai rahkaa

Taikina on piirakan perusta 

Yksinkertainen murotaikina toimii makeassa piirakassa aina, mutta pohjan voi valmistaa monella muullakin tavalla. Lehti- ja voitaikinat ovat maukkaita ja meheviä pohjia erityisesti erilaisille peltipiirakoille tai pienille annospiirakoille.

Kevyempi valinta on pullataikina, joka kannattaa pitää mielessä esimerikiksi mustikkapiirakkaa tehdessä. Parhaimmillaan pohjaa taas ei tarvitse paistaa, vaan se valmistetaan juustokakun pohjan tavoin kekseistä ja voisulasta. Tiesitkö, että makea piirakkapohja onnistuu myös gluteenittomana tai vegaanisena?

Kiireinen tai laiska leipuri oikaisee kaupan valmistaikinalla. Sen käyttö on helppoa, kunhan muistat ottaa taikinan ajoissa sulamaan. Halutessasi voit leikitellä piirakan ulkonäöllä tai tehdä piirakan vaikka kokonaan ilman piirakkavuokaa. Ja kun syöjiä on paljon, tehdään herkkua tietenkin kerralla koko pellillinen. Makeaa piirakkaa leipoessa vain mielikuvitus on rajana! 

Makea piirakka tunnetaan täytteistään

Piirakkaan voi leipoa melkein mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, suklaata tai kinuskia. Täytettä mehevöittämään sopivat myös erilaiset maustetut rahkat ja tuorejuustot.

Miltä kuulostaisi unelmanpehmeä suklaamoussetorttu, järisyttävän hyvä omena-kinuspiirakka tai sitruunan raikastama crème brûlée -piirakka? Entä mustikkapiirakka, jonka pehmeä pullapohja vie makumatkalle mummolaan? Kokosimme yhteen ihanimmat makeat piirakkaohjeet. Ota sinäkin nämä testiin!

Makea piirakka: marjapiirakka on klassikko 

Makeat marjapiirakat kuuluvat olennaisesti suomalaiseen ruokavuoteen. Kesän ensimmäinen mustikkapiirakka on herkkua, joka maistuu aina yhtä ihanalta. Hieman myöhemmin kesällä herkutellaan rahkan täytelöittämällä vadelmapiirakalla ja kookoksen säväyttämällä herukkapiirakalla. Syksyllä ja talvella on puolukoiden ja karpaloiden vuoro.

Muitakin marjoja kannattaa hyödyntää sesongin mukaan ja talvella leipoa makea piirakka vaikka pakastemarjoista. Pakastemarjojen joukkoon kannattaa sekoittaa 1–2 rkl perunajauhoja. Tuoreet marjat eivät perunajauhoja kaipaa.

Juhlavieraat ihastuvat taatusti kolmen marjan marenkipiirakkaan. Laiska leipuri puolestaan hullantuu rapeasta mansikkatortusta, joka leivotaan valmiista lehtitaikinasta. 

Makea piirakka saa makua hedelmistä

Marjojen ohella myös erilaiset hedelmät tuovat makeisiin piirakoihin makua ja raikkautta. Loppukesästä pyöräytetään tietysti omenapiirakkaa, syksyllä luumupiirakkaa ja keväällä raparperipiirakkaa sekä raikkaan sitruunaisia herkkuja. 

Älä unohda muitakaan sesongin makeita hedelmiä. Nektariinit ovat kesällä erityisen meheviä ja maukkaita. Sujauta hedelmä piirakkaan ja säväytä täyte mustapippurilla tai mehevöitä se tuorejuustolla. 

Persimonigalette leivotaan rennosti ilman piirakkavuokaa. Kyseessä on rapeakuorinen, rosmariinilla ja kanelilla maustettu makea piirakka, joka on täydellinen kahvin tai glögin seuralainen. Tämä helppo ja nopea voitaikinaleivonnainen maistuu parhaimmalta leivontapäivänä hieman jäähtyneenä.

Sitruuna-marenkipiirakka on klassikko, joka päivittyy astetta herkullisemmaksi, kun mukaan sujauttaa passiohedelmää. Raikkaan tortun pinta aateloidaan italialaisella marengilla.

Makea piirakka suklaalla tai kinuskilla 

Herkulliselta maistuvat myös täyteläisemmät makeat piirakat, kuten tuhti suklaatorttu tai vaivattomasti valmistuva suklaamoussepiirakka. 

Suklaa-suolakinuskitartaletit ovat hienostuneita tarjottavia, joissa makeaakin makeampi suklaakinuski saa särmää suolaripauksesta. Tee herkut pieniin vuokiin tai leivo ohjeella yksi iso ja näyttävä tartaletti. 

Amerikkalaisen pekaanipiirakan inspiroimassa piirakassa maistuvat piparkakkumausteessa keitelty taateli ja tumma suklaa. Taateli-suklaapiiras maistuu parhaimmalta, kun maut saavat tekeytyä viileässä seuraavaan päivään. Piirakan voi hyvin myös valmistaa etukäteen pakastimeen ja nostaa tarjolle varttia ennen tarjoilua, jolloin täyte on sulanut mutta vielä ihanan viileä.

Ja kukapa voisi vastustaa makean kinuskista piirakkaa? Lisää kinuskin makupariksi karamellisoitua omenaa, raikkaita marjoja tai makoisaa banaania.

Makeat piirakat pähkinöillä höystettynä 

Pähkinät tuovat makeisiin piirakoihin makua ja rousketta. Pekaanipähkinäpiirakka on amerikkalainen klassikko. Simppeli piiraspohja saa täytteekseen voista, sokerista, siirapista ja pekaanipähkinöistä sekoitetun täytteen. Paahteisen pähkinäinen pekaanipiirakka maistuu vaikkapa kanelilla maustetun vaniljajäätelön ja vaahterasiirapin kanssa.

Aprikoosi-mantelitortun juju on lehtevälle piirakkapohjalle levitetty mantelimassa. Säilykeaprikooseista makua ja raikkautta saava makea piirakka on parhaimmillaan suoraan uunista tulleena ja vain hieman jäähtyneenä.

Pienten pähkinäpiiraiden leipuri pääsee vähällä, sillä taikina poimitaan suoraan kaupan pakastealtaasta. Eikä täytteenkään kanssa tarvitse paljoa kikkailla. Sekoita voisulan joukkoon pähkinärouhetta, sokeria, siirappia sekä pari kananmunaa ja kaada seos esipaistettujen piirakkapohjien päälle.

Toscapiirakka on pähkinäisten piirakoiden klassikko, jonka voi vaihteeksi raikastaa vaikkapa mustikoilla tai raparperilla. Molemmat maistuvat parhaalta hieman lämpimänä kermavaahdon, vaniljakastikkeen tai pehmeän vaniljajäätelön kanssa.

Makeat piirakat pääsiäiseen, jouluun tai gluteenittomaan ruokavalioon

Makea piirakka voi olla myös syksyinen kurpitsapiirakka tai gluteeniton kaura-vaniljapiirakka. Suussa sulavan hillopiirakan puolestaan voi kantaa joulupöytään pipareilla höystettynä ja Runebergin päivän aikaan marengilla hunnutettuna.

Makea piirakka sopii erinomaisesti myös pääsiäisen kahvipöytään. Maistusiko sitruunalla raikastettu crème brûlée -piirakka, kookoksella säväytetty limettitorttu tai pellillinen rahkamurupiirakkaa? 

Katso myös Kotiliesi.fi: Piirakka hurmaa aina – kokosimme Kotilieden kautta aikojen parhaat makeat ja suolaiset piirakkaohjeet

X