Leivonta

Mansikkakakku ja muut uskomattoman ihanat mansikkajälkiruoat – 6 resepti-ideaa

Ensimmäiset kotimaiset, kesän makeuttamat mansikat syödään tietysti sellaisenaan, mutta seuraavista mansikoista voitkin leipoa mahtavan mansikkakakun tai loihtia muita uskomattoman ihania jälkiruokia. Katso kuusi ihanaa resepti-ideaa!

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
Otavamedia

Mansikat kuuluvat kesään – mitäpä jos tekisit suussasulavan mansikkakakun kääretorttupaloista?

Ensimmäiset kotimaiset, kesän makeuttamat mansikat syödään tietysti sellaisenaan, mutta seuraavista mansikoista voitkin leipoa mahtavan mansikkakakun tai loihtia muita uskomattoman ihania jälkiruokia. Katso kuusi ihanaa resepti-ideaa!

Makeat mansikat ovat yksi kesän kohokohdista. Kokosimme ihanat mansikkareseptit – valitse oma suosikkisi näistä kuudesta jälkiruokaohjeesta!

VinkkiKannattaako mansikat pakastaa rasiassa vai pussissa? 5 hyödyllistä vinkkiä mansikoiden pakastamiseen

Resepti: Mansikka-sitruuna-unikonsiemenpannukakku

Kesäisen pannarin maustaa sitruuna ja unikonsiemenet. Mansikoita lisätään sekä täytteeseen että valmiin pannarin päälle. Makean tuorejuuston kera tarjottuna mansikkapannari sopii niin jälkiruoaksi kuin leppoisan kesäaamun aamiaiseksikin.

Mansikka-sitruuna- unikonsiemenpannukakku
Mansikkapannukakku vie kielen mennessään.

Valmistusaika: 30-60 min |  Vaikeusaste: Helppo | Annosmäärä: 6

Ainekset:

  • 5 dl maitoa
  • 3 kananmunaa
  • 2 rkl sokeria
  • 1 sitruunan raastettu kuori
  • ripaus suolaa
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 200 g mansikoita viipaleina

Tarjoiluun:

  • 200 g maustamatonta tuorejuustoa
  • 3 rkl tomusokeria
  • 1/2-1 sitruunan mehu
  • 200 g mansikoita viipaleina

Valmistusohje:

1. Vispilöi maidon joukkoon kananmunat, sokeri, sitruunankuoriraaste, unikonsiemenet ja suola. Lisää jauhot ja jätä taikina turpoamaan hetkeksi.

2. Voitele valurautainen iso paistinpannu tai keskikokoinen uunivuoka ja kaada taikina siihen. Ripottele päälle mansikkaviipaleet. Paista 200-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia.

3. Sekoita tuorejuuston joukkoon tomusokeri ja sitruunamehu. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa sitruunaa.

4. Tarjoile pannukakku tuorejuuston ja mansikkaviipaleiden kera.

Resepti: Raparperivaahto ja mansikkakastike

Tässä jälkiruoassa mansikan makuparina toimii raparperi. Saat jälkiruoasta hauskannäköisen, kun tarjoilet sen esimerkiksi pienissä lasipurkeissa. Lusikoi purkkeihin vuorotellen raparperivaahtoa ja mansikkakiisseliä. Jos haluat, lisää jälkiruokaan keksimuruja ja koristele annokset suklaarouheella.

raparperivaahto ja mansikkakastike
Raparperi ja mansikka ovat ihana makupari.

Valmistusaika: 30-60 min | Vaikeusaste: Helppo | Annosmäärä: 4

Ainekset:

Raparperihillo:

  • 1 kg raparperia
  • 0.5 dl vettä
  • 500 g hillosokeria

Raparperivaahto:

  • 1.5 dl raparperihilloa
  • 2 rkl sokeria
  • 2 kananmunanvalkuaista

Mansikkakastike:

  • 4 dl mansikoita
  • 1 rkl sokeria
  • 1-2 rkl punaista mehua
  • 1 dl mansikoita koristeeksi
  • (keksimuruja)

Valmistusohje:

Raparperivaahto valmistetaan itse tehdystä raparperihillosta ja tarjoillaan mansikkakastikkeen kanssa.

Raparperihillo:

  1. Pese ja kuori ohueksi raparperit, pilko palasiksi (1/2 cm).
  2. Mittaa vesi ja raparperit kattilaan ja kuumenna.
  3. Lisää hillosokeri sekoittaen ja keitä noin 10 minuuttia välillä sekoittaen.
  4. Anna jäähtyä puolisen tuntia ennen purkittamista ja säilytä viileässä.

Vinkki: Voit valmistaa hillon myös pakastetuista raparperipaloista.

Raparperivaahto ja mansikkakastike:

  1. Soseuta mansikat mehun kanssa kastikkeeksi ja mausta tarvittaessa sokerilla.
  2. Vaahdota valkuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi
  3. Sekoita raparperihilloke vaahtoon juuri ennen tarjoamista, annostele kulhoihin, koristele kastikkeella ja mansikoilla ja tarjoa heti.

Vinkki: Saat jälkiruoasta hauskannäköisen, kun tarjoilet sen esimerkiksi pienissä lasipurkeissa. Jos haluat, lisää jälkiruokaan keksimuruja ja koristele annokset suklaarouheella.

Resepti: Minttusokerilla maustetut mansikat

Tässä todellinen hellepäivän herkku! Sitruuna­granitan kera tarjottavat minttusokerilla maustetut mansikat viilentävät mukavasti kuuman kesäpäivän päätteeksi.

minttusokerilla maustetut mansikat ja sitrusgranita
Mansikat ja sokeri. Nam.

Valmistusaika: Yli 60 min | Vaikeusaste: Keskitaso | Annosmäärä: 4

Ainekset:

  • 1 l mansikoita
  • 1 ruukku vahvaa minttua
  • 1 dl sokeria

granita:

  • 2 dl vettä
  • 1 dl sokeria
  • 2 dl vastapuristettua sitruunamehua (n. 3 sitruunan mehu)
  • 1 sitruunan kuori raastettuna

Valmistusohje:

1. Valmista ensin granita. Mittaa kattilaan vesi, sokeri ja sitrusten mehu. Kiehauta ja keitä niin, että sokeri on sulanut. Sekoita joukkoon raastettu sitruunan kuori. Kaada seos pakastinrasiaan ja nosta pakastimeen.

2. Sekoittele granitaa sen jäätymisen aikana 2–3 kertaa. Granita on valmista aikaisintaan noin 4–5 tunnin kuluttua.

3. Puhdista mansikat ja hienonna minttu. Sekoita minttu sokerin joukkoon. Laita mansikat foliovuokaan ja nosta vuoka grilliin. Anna mansikoiden lämmetä aivan hetkinen.

4. Kääntele mansikoiden joukkoon minttusokeria. Jaa marjat tarjoilukulhoihin ja lusikoi päälle hieman pehmennyttä granitaa. Tarjoile heti.

Resepti: Mansikka-korvapuustibruschetat

Kesäinen versio köyhistä ritareista syntyy grillissä paahdetuista korvapuusteista, makeista mansikoista ja kermavaahdosta.  Nam!

mansikka-korvapuustibruschetta
Paahda grillissä korvapuusteja: lisää makeita mansikoita ja kermavaahtoa.

Valmistusaika: Alle 30 min | Vaikeusaste: Helppo | Annosmäärä: 4

Ainekset:

  • 4 korvapuustia
  • 200 g mansikoita
  • 1 dl kuohukermaa
  • tomusokeria

Valmistusohje:

Kuivakin pulla sopii erinomaisesti kesän herkulliseen mansikka-korvapuusti-bruschettaan.

1. Halkaise korvapuustit. Perkaa ja soseuta mansikat. Säästä muustama koristeeksi. Vaahdota kerma valmiiksi.

2. Grillaa pullat pikaisesti kuumalla grillillä. Täytä mansikkasoseella ja kermavaahdolla. Koristele tomusokerilla.

Resepti: Mansikkaleivokset murotaikinasta

Valmis murotaikina on laiskan ja kiireisen leipurin unelma. Leivosten täytteenä on raikasta sitruunakiisseliä sekä tietysti mansikoita.

Mansikkaleivokset
Valmis murotaikina toimii kiireisen leipurin apuna.

Valmistusaika: 30-60 min | Vaikeusaste: Keskitaso

Ainekset:

  • 1/2 pkt pakastemurotaikinaa

Kiisseli

  • 1 sitruuna
  • 1 dl vettä
  • 1/2 dl sokeria
  • 1 rkl Maizenaa
  • 1 keltuainen
  • nokare voita
  • 1 dl kuohukermaa
  • mansikoita
  • minttua

Valmistusohje:

1. Painele sulanut murotaikina leivosvuokien pohjalle ja reunoille. Kypsennä pohjat 200-asteisessa uunissa vaaleanruskeiksi. Irrota pohjat vuoista vähän jäähtyneinä.

2. Mittaa kiisseliä varten kattilaan sitruunamehu, vesi, sokeri ja Maizena. Keitä kiisseliä minuutti sekoittaen. Lisää keltuainen ja voinokare hyvin sekoittaen. Anna kiisselin jäähtyä.

3. Vatkaa kerma pehmeäksi vaahdoksi ja lisää jäähtyneeseen kiisseliin.

4. Jaa kiisseli leivospohjien päälle. Koristele viipaloiduilla mansikoilla, mintulla ja tomusokerilla.

Resepti: Kääräisty mansikkakakku

Tämä mansikkakakku on kesäisen kahvipöydän katseenvangitsija. Mansikkakakku kootaan persoonallisesti kääretorttuviipaleista, täytetään sitruunarahkalla ja viimeistellään suklaarouheella.

kääräisty mansikkakakku
Kokoa mansikkakakku kääretortuista.

Valmistusaika: Yli 60 min | Vaikeusaste: Keskitaso | Annosmäärä: 8

Ainekset:

Pohja

  • 4 kananmunaa
  • 1 1/2 dl sokeria
  • 1 dl vehnäjauhoja
  • 3/4 dl perunajauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta

Täyte

  • 2 dl mansikkahilloa

Pinnalle

  • 2 prk sitruunarahkaa
  • 1 l tuoreita mansikoita
  • 100 g tummaa suklaata rouhittuna

Koristeluun

  • koivun- tai mintunlehtiä
  • kuivattuja laventelin kukkia

Valmistusohje:

1. Vatkaa kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää seos pienissä erissä nopeasti muna-sokerivaahtoon. Kaada taikina leivinpaperilla peitetylle uunipellille. Paista 200-asteisessa uunissa noin kahdeksan minuuttia tai kunnes taikinalevy on kypsä ja kimmoisa myös keskeltä.

2. Laita pöydälle toinen leivinpaperi ja ripottele sille tasaisesti hienoa sokeria. Kumoa taikinalevy sokeroidun paperin päälle. Anna jäähtyä ja poista pohjaleivinpaperi.

3. Levitä hillo levylle ja kääri levy pitkältä sivulta alkaen paperin avulla napakalle rullalle. Kääri rulla paperiin ja nosta hetkeksi jääkaappiin.

4. Leikkaa jäähtynyt kääretorttu kahdeksaksi tasakokoiseksi palaksi. Nosta neljä palaa kakkuvadille leikkuupinta ylöspäin. Levitä päälle purkki sitruunarahkaa ja ripottele päälle puolitettuja mansikoita sekä suklaarouhetta. Nosta päälle loput torttupalat ja levitä pinnalle toinen purkki sitruunarahkaa. Koristele mansikoilla, suklaarouheella, mintun tai koivunlehdillä ja laventelilla. Tarjoile heti.

Vinkki! Kakkua varten voi kääretortun valmistaa hyvissä ajoin valmiiksi jääkaappiin. Kokoa kakku hetkeä ennen tarjoilua.

X