Leivonta

Mokkapalat x 5 – näillä ohjeilla valmistat parhaat perinteiset suklaaneliöt ja modernit mokkapalat uusin ideoin

Mokkapalat, mokkaruudut, mokkikset, rakkaudenpalat, suklaaneliöt ja masaliinat… Rakkaalla leivonnaisella on monta nimeä ja vähintään yhtä monta maukasta muunnosta. Poimi perinteisten mokkapalojen ohje ja parhaat vinkit siihen, miten klassikkoon saa uutta jujua.

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
Om-Arkisto

Perinteinen tomusokeri-voikuorrute on näissä mokkapaloissa vaihtunut samettiseen kiisseliin.

Mokkapalat, mokkaruudut, mokkikset, rakkaudenpalat, suklaaneliöt ja masaliinat… Rakkaalla leivonnaisella on monta nimeä ja vähintään yhtä monta maukasta muunnosta. Poimi perinteisten mokkapalojen ohje ja parhaat vinkit siihen, miten klassikkoon saa uutta jujua.

Mitä olisivat koulujen myyjäiset tai junnupelikentän laidalla olevat kahvilat ilman mokkapaloja? Muhkeat mokkapalat ovat myös juhlien buffetpöydän lyömätön vetonaula. Suklaan ja kahvin koukuttavalla kombolla on vaikea, oikeastaan mahdotonta iskeä harhaan. Muhkeista mokkiksista tykkäävät niin lapset kuin aikuisetkin.

Maun lisäksi mokkapaloissa hurmaa helppous. Leivonnainen kypsennetään uuninpellillä, joten niitä valmistuu kerralla isompikin satsi. Pellillinen herkkuleivonnaisia on näppärä leikellä sopivan kokoisiksi paloiksi ja asetella tarjolle myynti- tai noutopöytään.

Perinteiset mokkapalat

Perinteisissä mokkapaloissa on kaakaolla höystetty kakkupohja ja päällä voista, tomusokerista, vahvasta kahvista sekä kaakaojauheesta valmistettu kuorrute. Jos seos on liian jähmeää, voit notkistaa sen tilkalla kahvia. Juokseva tahna puolestaan jämäköityy ripauksella tomusokeria. Levitä kuorrute aina täysin jäähtyneen pohjan päälle, sillä lämmin pohja sulattaa kuorrutteen.

mokkapalat
Kukapa ei mokkapaloista tykkäisi? Nonparellien sijaan koristeina voi käyttää myös kuivattuja tai tuoreita marjoja tai kookoslastuja.

Valmistusaika: 30-60 min | Vaikeustaso: Helppo | Annosmäärä: 30

Mokkapalat:

150 g voita
4 kananmunaa
2 dl sokeria
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
½ dl kaakaojauhetta
1 dl maitoa

Kuorrutus:

½ dl vahvaa kahvia
50 g sulatettua voita
4 dl tomusokeria
2 rkl kaakaojauhetta

Pinnalle:

nonparelleja

Valmistusohje:

1. Sulata ja jäähdytä voi tai margariini. Peitä uunipelti leivinpaperilla ja kuumenna uuni 200 asteeseen. Sekoita kuivat aineet eli vehnäjauhot, kaakaojauhe ja leivinjauhe keskenään kulhossa.

2. Vatkaa huoneenlämpöiset kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää jauhoseos siivilän läpi seuloen munavaahtoon.

3. Sekoita lopuksi taikinaan maito ja hieman jäähtynyt voisula. Kaada taikina uunipannulle ja kypsennä 200 asteessa noin 20 minuuttia. Anna kakkulevyn jäähtyä hyvin. Sekoita kuorrutus ja levitä seos kakun päälle. Ripota pinnalle koristerakeita ja leikkaa levy neliöiksi.

Mokkapalat twistillä

Perinteisellä ohjeella leivottuihin mokkiksiin saa vaihtelua koristelemalla ne värikkäiden nonparellien sijaan erilaisilla karamelleilla, pähkinä- tai suklaarouheella, kuivatuilla hedelmillä tai marjoilla, vaahtokarkeilla tai vaikkapa popcorneilla.

Uutta jujua ikisuosikkiin saa myös kuorruttamalla ne astetta fiinimmin samettisella mokkakiisselillä tai maustamalla taikinan aprikoosihillolla tai piparkakkumausteella.

Fiinit mokkapalat

Fiinit mokkapalat eroavat perinteisestä versiosta siten, että ne saavat kaveriksi astetta hienomman mokkakastikkeen.

fiinit mokkapalat
Perinteinen tomusokeri-voikuorrute on näissä mokkapaloissa vaihtunut samettiseen kiisseliin.

Valmistusaika: 30-60 min | Vaikeustaso: Keskitaso

Pohja:

200 g voita
4 munaa
3 dl sokeria
5 dl vehnäjauhoja
3 rkl kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
2 dl maitoa

Mokkakiisseli:

2 dl kermaa
½ dl hyvin vahvaa kahvia
1 dl sokeria
2 tl perunajauhoja
2 keltuaista
2 tl vaniljasokeria
150 g huoneenlämpöistä voita

Valmistusohje

1. Sulata rasva ja anna jäähtyä. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi ne munavaahtoon vuorotellen maidon kanssa. Lisää lopuksi taikinaan voisula.

2. Levitä taikina leivinpaperin päälle uunipellille. Jos haluat korkeampia mokkapaloja, käytä pienempää reunallista uunivuokaa. Paista pohjaa 200-asteisessa uunissa 15 minuuttia (koko pellillinen), 20–25 minuuttia (uunivuoka).

3. Tee kiisseli pohjan jäähtyessä. Mittaa kerma, kahvi, sokeri, keltuaiset ja perunajauhot kattilaan. Kuumenna hitaasti sekoitellen, kunnes kiisseli sakenee. Älä keitä. Lisää vaniljasokeri ja anna kiisselin jäähtyä välillä sitä sekoitellen. Lisää pehmeä rasva pieninä nokareina sähkövatkaimella vatkaten. Jatka vatkaamista, kunnes kuorrutus on vaaleaa ja
kuohkeaa.

4. Leikkaa kakkulevy paloiksi ja päällystä mokkakiisselillä. Voit myös pursottaa kiisselin palojen päälle raidoiksi.

Aprikoosi-mokkapalat

Kokeile myös mokkapalojen raikkaan hedelmäistä versiota: mausta taikina aprikoosihillolla tai -marmeladilla.

aprikoosi-mokkapalat
Raikas aprikoosi ja suussa sulava suklaa ovat ihania yhdessä! Makupari toimii täydellisesti myös mokkapaloissa.

Valmistusaika: 30-60 min | Vaikeustaso: Keskitaso

Pohja:

200 g voita tai margariinia
3 kananmunaa
4 dl sokeria
4 dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
½ dl tummaa kaakaojauhetta
1 dl kuohukermaa
2 dl aprikoosihilloa- tai marmeladia

Kuorrutus:

6 dl tomusokeria
½ dl tummaa kaakaojauhetta
1 dl vahvaa kahvia
100 g voita sulatettuna

Pinnalle:

nonparelleja

Valmistusohje

1. Sulata voi ja anna jäähtyä. Vatkaa munat ja sokeri tukevaksi vaahdoksi. Sekoita jauhojen joukkoon leivinjauhe ja kaakaojauhe. Sekoita jäähtynyt voi muna-sokerivaahtoon ja lisää sitten kuivat aineet ja kerma sekä aprikoosihillo. Sekoita taikina tasaiseksi ja kaada se leivinpaperilla vuorattuun uunipannuun. Paista 180 asteessa noin 30 minuuttia. Jäähdytä.

2. Sekoita kulhossa tomusokeri ja kaakaojauhe. Lisää kahvi ja voisula ja sekoita tasaiseksi.

3. Levitä kuorrutus kakun päälle ja ripottele pinnalle nonparelleja.

4. Leikkaa neliöiksi ja tarjoa hyvän kahvin kera.

Gluteenittomat mokkapalat

Lemppari sopii myös gluteenittomaan ruokavalioon, kun vaihdat vehnäjauhot gluteenittomaan jauhoseokseen.

gluteenittomat mokkapalat
Mokkapaloja on mahdotonta vastustaa. Onneksi ikisuosikki on helppo tehdä myös gluteenittomana.

Valmistusaika: 30-60 min | Vaikeustaso: Keskitaso

Taikina:

4 munaa
2 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
3 ½ dl gluteenitonta jauhoseosta
1 dl tummaa kaakaojauhetta (esim. Van Houten)
2 tl leivinjauhetta
1 ½ dl sulatettua rasvaa
1 ½ dl maitoa

Kuorrutus:

300 g kaakaotomusokeria
1 rkl vaniljasokeria
½ dl kahvia
½ dl sulatettua rasvaa

Pinnalle:

nonparelleja tai karkkeja

Valmistusohje

1. Vatkaa munat ja sokerit vaahdoksi.

2. Sekoita keskenään jauhoseos, kaakaojauhe sekä leivinjauhe ja lisää ne siivilän läpi vaahdon joukkoon. Lisää sulatettu rasva sekä maito ja sekoita kaikki aineet varovasti nostelemalla tasaiseksi taikinaksi.

3. Levitä taikina tasaiseksi kerrokseksi leivinpaperin päälle uunipannuun. Paista 175 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.

4. Sekoita kaikki kuorrutusaineet keskenään. Levitä kuorrutus pohjalevyn päälle ja ripottele heti pinnalle nonparelleja tai karkkeja. Anna jäähtyä ja leikkaa levy terävällä veitsellä pieniksi neliöiksi.

Pehmeät piparkakkupalat

Mokkapalojen jouluisen version pohjassa maistuu piparkakku. Valitse kuorrute makusi mukaan, vaihtoehtoina ovat valkosuklaa-vadelma ja piparminttu.

pehmeät piparkakkupalat

Valmistusaika: Alle 30 min | Vaikeustaso: Helppo | Annosmäärä: 4

Taikina:

200 g voita tai margariinia
2 rkl piparkakkumaustetta
4 kananmunaa
2 ½ dl sokeria
4 ½ dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
1 ½ dl maitoa

Valkosuklaa-vadelmakuorrute:

300 g valkosuklaata
1 dl kermaa
2 dl tomusokeria
kuivattua vadelmarouhetta
(tuoreita vadelmia)

Piparminttukuorrute:

75 g voita
6 dl tomusokeria
½ dl maitoa
n. ½ tl piparminttuaromia
punaista elintarvikeväriä
rouhittuja piparminttukarkkeja

Valmistusohje

1. Sulata voi piparkakkumausteen kanssa. Anna jäähtyä.

2. Vaahdota munat ja sokeri. Sekoita kuivat aineet keskenään. Siivilöi seos munavaahtoon vuorotellen rasvan ja maidon kanssa.

3. Taittele pellille leivinpaperista 25 x 35 cm:n kokoinen paistovuoka. Kiinnitä kulmat pystyyn cocktailtikuilla tai nuppineuloilla. Levitä taikina paperin päälle.

4. Paista pohjaa 200-asteisessa uunissa noin 18 minuuttia.

5. Valitse haluamasi kuorrutus. Voit käyttää molempia kuorrutteita. Puolita siinä tapauksessa kuorruteannokset sekä valmis pohja.

6. Valkosuklaa-vadelmakuorrute: Rouhi suklaa. Kiehauta kerma ja lisää se suklaan joukkoon. Sekoita, kunnes suklaa sulaa. Lisää tomusokeri ja levitä kuorrutus pohjan päälle. Ripottele päälle vadelmarouhe. Leikkaa levy paloiksi, kun kuorrute on jähmettynyt. Koristele halutessasi tuoreilla vadelmilla.

7. Piparminttukuorrute: Sulata voi. Sekoita joukkoon tomusokeri ja maito. Lisää piparminttuaromi vähitellen samalla maistellen. Lisää väriaine viimeiseksi ja sekoita vain sen verran, että kuorrutteeseen jää raitoja sinne tänne. Levitä kuorrute pohjan päälle ja ripottele pinnalle karkeasti rouhittuja piparminttukarkkeja.

X