Leivonta

Mokkapalojen ohje on helppo ja helposti muunneltavissa – tällä reseptillä valmistat klassikkoherkun juuri suuhusi sopivaksi

Mokkapalojen ohje opitaan todenäköisesti jo koulun kotitaloustunnilla. Eikä reseptiä kannata hukata, sillä mokkikset on yksi rakastetuimmista leivonnaisista. Ne käyvät takuuvarmasti kaupaksi niin kahvipöydässä kuin myyjäisissäkin.

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
Om-Arkisto

Mokkapalat on yksi rakastetuimmista leivonnaisista. Muotoa, koristelua ja mausteita vaihtamalla voit valmistaa eri juhlien teemaan sopivat leivonnaiset.

Mokkapalojen ohje opitaan todenäköisesti jo koulun kotitaloustunnilla. Eikä reseptiä kannata hukata, sillä mokkikset on yksi rakastetuimmista leivonnaisista. Ne käyvät takuuvarmasti kaupaksi niin kahvipöydässä kuin myyjäisissäkin.

Mokkapalojen ohje taipuu niin perinteiseksi herkuksi kuin astetta fiinimmäksi tarjottavaksikin. Poimi perinteisten mokkapalojen ohje ja parhaat vinkit siihen, miten klassikkoon saa uutta jujua.

Lue lisää: Mokkapalat ja muut myyjäisten supersuositut hittileivonnaiset

Mokkapalat on yksi kaikkien aikojen suosituimmista leivonnaisista. Eikä ihme! Suklaan ja kahvin koukuttavalla kombolla on oikeastaan mahdotonta iskeä harhaan. Muhkeista mokkiksista tykkäävät niin lapset kuin aikuisetkin.

Mokkapalat voi leipoa hyvissä ajoin valmiiksi. Ne säilyvät jääkaapissa hyvänä muutaman päivän tiiviiseen kannelliseen rasiaan pakattuina. Pakastimeen mokkapalat kannattaa sujauttaa ilman kuorrutetta ja koristaa leivonnaiset vasta sulatuksen jälkeen.

Mokkapalojen ohje perinteiseen tapaan

Perinteisten mokkapalojen ohje sisältää tuiki tavallisia keittiön perusraaka-aineita: kananmunia, sokeria, voita, jauhoja ja maitoa sekä kaakaojauhetta ja vahvaa kahvia.

Kananmunat ja sokeri vatkataan kuohkeaksi vaahdoksi, ja joukkoon lisätään keskenään sekoitetut kuivat aineet. Kun jauhoseos sihdataan vaahtoon siivilän läpi, ei taikinaan synny paakkuja. Taikinaa kannattaa sekoittaa mahdollisimman vähän, jottei siihen muodostu sitkoa. Lopuksi joukkoon lisätään tilkka maitoa sekä sulatettu voi tai margariini. 

Taikina kaadetaan leivinpaperilla vuoratulle uuninpellille ja paistetaan uunin keskitasolla noin 20 minuuttia. Varo paistamasta pohjaa liikaa, jottei se kuivu suotta. Koska uuneissa on eroja, kannattaa pohjan kypsyyttä koittaa kevyesti tikulla tai vaikka sormella painaen jo ennen paistoajan umpeutumista.

Jäähtyneen leivonnaisten pintaa peittää voista, tomusokerista, vahvasta kahvista sekä kaakaojauheesta valmistettu kuorrute. Koristeeksi ripotellaan värikkäitä nonparelleja.

Ohje: Mokkapalat

Mokkapalojen ohje on helppo, mutta parasta on kuitenkin sen monipuolisuus ja vaihdeltavuus. Muotoa, koristelua ja mausteita vaihtamalla voit valmistaa eri juhlien teemaan sopivat mokkikset, jotka varmasti katoavat hetkessä parempiin suihin.

Mokkapalojen ohje: tuunaa taikinaa

Perinteinen mokkapalojen ohje ei sisällä lainkaan suklaata, mutta astetta suklaisemmat mokkapalat saat, kun sulatat taikinaan suosikkisuklaatasi. Esimerkiksi mintun makuiset mokkapalat saat sulattamalla taikinaan Pätkis-suklaamakeisia ja lisäämällä myös kuorrutteeseen pari tippaa piparminttuaromia.

Myös taikinan mausteiden kanssa voi leikitellä. Mausta taikina vaihteeksi aprikoosihillolla tai joulun aikaan vaikka piparkakkumausteella. Vaaleat mokkapalat valmistuvat, kun korvaa taikinan kaakaojauheen perunajauhoilla. Gluteenittomaksi ohje puolestaan taipuu vaihtamalla vehnäjauhot gluteenittomaan jauhoseokseen.

Kuorrutus- ja koristeluvinkkejä 

Perinteinen mokkapalojen ohje saa uutta tuulta myös koristeiden avulla. Vaihda nonparellit erilaisiin karamelleihin, pähkinä- tai suklaarouheeseen, kuivattuihin hedelmiin ja marjoihin, vaahtokarkkeihin tai vaikkapa popcorneihin. Pääsiäisen aikaan höysteeksi sopivat esimerkiksi värikkäät karkkirakeet sekä pienen pienet suklaamunat.

Myös kuorrutteen kanssa voi leikitellä. Juhlaversioon kuorrutteesta voi tehdä astetta jämäkämpää ja pursottaa siitä tyllan avulla upeita kiehkuroita ja ruusukkeita koristeeksi. 

Jämäkän kuorrutteen voi notkistaa tilkalla kahvia, ja juokseva tahna puolestaan jämäköityy ripauksella tomusokeria. Levitä kuorrute aina täysin jäähtyneen pohjan päälle, sillä lämmin pohja sulattaa kuorrutteen.

Katso myös Kotilieden ohje: Klassikkoruoka: Tuulomantorttu

X