muffinssit
Valkosuklaamuffinssien pinta on peitetty herkullisella valkosuklaakuorrutteella ja karamellipopcorneilla.
Leivonta

Muffinssit sopivat niin arkeen kuin juhlaan, makeina tai suolaisina – löydä uusi suosikkireseptisi, jolla onnistut varmasti

Muffinssit tai muffinit ovat uskomattoman monipuolisia leivonnaisia. Raaka-aineita muuttamalla niistä saa arkisia, juhlavia, suolaisia tai makeita. Nappaa reseptit ja vinkit, nämä ohjeet takaavat elämäsi parhaat muffinssit.
Teksti: Hanna Kuusisalo Kuvat: OM-arkisto

Muffinssit onnistuvat ihan jokaiselta leipurilta, ja ne sopivat myös kiireiselle leipurille. Nopeimmillaan uunituoreista muffinsseista pääsee nauttimaan jo puolessa tunnissa.

Lue myös: Parhaat kuppikakkujen kuorrutukset saavat hymyn huulille – näin syntyvät lumiukot, kaktukset ja merenneidot

Helppo taikina valmistuu sekoittamalla

Muffinsseja on hauska leipoa, ja lapsetkin voi ottaa keittiöön mukaan sekoittamaan taikinaa ja lusikoimaan sitä pieniin muffinssivuokiin. Parhaat muffinssit valmistuvat huoneenlämpöisistä raaka-aineista. Nosta siis kaikki tarvittavat tykötarpeet ajoissa lämpiämään. Seuraa ohjetta tarkasti ja mittaa ainekset huolella.

Helpoimmillaan taikina valmistuu sekoittamalla ainekset yhteen. Toisissa ohjeissa neuvotaan vatkaamaan voi tai kananmunat sokerin kanssa kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoittamalla valmistettu taikina kohoaa reilusti uunissa, vatkaamalla valmistetusta taikinasta valmistat tasapintaisia, helposti kuorrutettavia leivonnaisia. 

Tärkeää taikinan valmistuksessa on, ettei sitä vatkata enää jauhojen lisäyksen jälkeen, jottei taikinaan muodostu sitkoa. Lisäksi voimakas sekoittaminen saattaa tuhota taikinaan muodostuneet ilmakuplat, jolloin lopputulos ei ole pehmeä ja kuohkea, vaan toivottua tiiviimpi. Nopea sekoitus esimerkiksi puuhaarukalla riittää. 

Mausteita ja höysteitä vaihtamalla muffinssit taipuvat moniin makuihin ja mielitekoihin. Valitse täytteeksi suklaa, salmiakki tai marjat tai tee leivonnaiset vaihteeksi porkkanakakun makumaailmaa mukaillen.

Muffinssit taipuvat myös suolaisen nälkään. Suolaiset muffinssit maistuvat välipalaksi, lounaskeiton kyljessä tai leppoisalla viikonloppubrunssilla.

muffinssit

Muffinssi maistuu suolaisena tai makeana, raikkaan marjaisena tai tuhdin suklaisena, kuorrutteella tai ilman. Nopein taikina valmistuu yhden kulhon taktiikalla.

Tarkkuutta paistamiseen!

Muffinssit voi paistaa joko tukevissa paperivuoissa tai muffinssipellillä. Metallinen muffinssivuoka on aina öljyttävä tai koloihin on suihkautettava vuokasprayta. Tukevat pahvi- tai foliovuoat ovat kertakäyttövuoista parhaita. Sen sijaan ohuita paperivuokia kannattaa laittaa kaksi päällekäin, sillä riittävän tukeva vuoka estää muffinssien leviämisen paistovaiheessa. 

Muffinssit kohoavat uunissa paistuessaan, joten vuoasta kannattaa täyttää korkeintaan 3/4. Muffinssien paistaminen on tarkkaa puuhaa. Pääsääntöisesti ne kypsyvät noin vartissa, pienet muffinssit luonnollisesti hieman isoja nopeammin. Kypsyyttä kannattaa kuitenkin tarkkailla paiston loppuvaiheessa, sillä jokainen uuni paistaa hieman eri tahtia. 

Tarkista kypsyys tikkutestillä. Kun leivonnaisen keskelle tökättyyn tikkuun ei tartu taikinaa, on se valmis uunista nostettavaksi. Raaka muffinssi lässähtää keskeltä, mutta varmuuden vuoksi leivonnaisia ei kannata pitää uunissa yliaikaa. Muutama minuutti lisää paistoaikaa ja mehevät muffinssit ovat ehkä jo muuttuneet kuiviksi.

Muffinssit eivät säily pehmoisina montaa päivää, vaan niillä kannattaa herkutella heti tuoreeltaan. Tähteelle jäänet leivonnaiset kannattaa pakastaa ja sulattaa sopiva määrä aina tarpeen tullen.

Makeat muffinssit maustuvat marjoilla, salmiakilla tai inkiväärillä

Suosituin muffinssi on makea. Eikä ihme! Kuka voisikaan vastustaa kesäisiä raparperimuffinsseja tai valkosuklaa-vadelmamuffinsseja, sähäköitä salmiakkimuffinsseja tai pehmoisia banaanimuffinsseja? Pääsiäisen aikaan maistuvat mämmi-puolukkamuffinssit ja mustikkasesongin aikaan nopeatekoiset mustikkamuffinssit.

Suolaiset muffinssit sopivat pikkunälkään

Suolaiset muffinssit maistuvat välipalaksi, lounaskeiton kaverina, piknik-eväänä, kahvipöydän suolapalana tai vaikkapa lounaskeiton kyljessä. Valkosipulimuffinssit sopivat sopivat arkisempiin herkkuhetkiin, yrttiset vuohenjuustomuffinssit myös juhlapöydän tarjottavaksi.

Suolaiset muffinssit on myös helppo höystää vähän terveellisemmäksi herkuksi. Vihannesmuffineihin eli vuffineihin raastetaan roppakaupalla porkkanaa, kesäkurpitsaa sekä parsakaalia ja pinta peitetään rapealla siemenkerroksella. Vihannesmuffinssit maistuvat aamu- ja välipalana sekä keiton kylkiäisenä.

Suklaamuffinssit herkkuhimoon

Parhaimmillaan muffinssit taklaavat myös pahimman suklaan mieliteon. Suklaan lisäksi muffinsseihin voi piilottaa myös muita makua antavia raaka-aineita, kuten vadelmia tai chiliä. Punajuuriraaste tekee suklaamuffinsseista erityisen meheviä.

Kuorrutetut muffinssit eli cupcakes kruunaavat kahvipöydän

Kuorrutettuja muffinsseja kutsutaan myös kuppikakuiksi, cupcakes. Kuorrute kannattaa lisätä vasta täysin jäähtyneiden leivonnaisten päälle. Kuuma muffinssi sulattaa kuorrutteen tai imaisee sen sisäänsä, jolloin lopputulos on kaikkea muuta kuin kaunis ja näyttävä.

Kuorruttamiseen sopii esimerkiksi voikreemi, kermavaahto, tuorejuusto tai marenki. Pursotustapoja on lukuisia erilaisia eikä kukaan estä yhdistämästä samaan muffinssiin useamman väristä ja makuista kuorrutetta. Esimerkiksi porkkanamuffinsseissa ihastuttaa porkkanakakusta tuttu tuorejuustokuorrute ja valkosuklaamuffinssien pinta peitetään herkullisella valkosuklaakuorrutteella ja karamellipopcorneilla.

Karkkirakeet, keksimurut, nonparellit, suklaahiput, pähkinärouheet ja muut höysteet antavat kuorrutetuille muffinsseille viime silauksen ja somistavat ne teemaan sopiviksi. Höysteet kannattaa kuitenkin lisätä vasta hetki ennen tarjoilua, jotta ne pysyvät raikkaina ja kauniina. 

Katso myös Kotiliesi.fi: Kuppikakku hurmaa makeanystävät – kuorrutettu muffini on kahvipöydän kaunistus

X