Leivonta

Näin leivotaan parasta pullaa! - katso kuvalliset ohjeet

Teksti:
Anna.fi

Pullalla on erityinen paikka suomalaisten sydämissä. Tässä ohjeet täydellisiin pikkupulliin, voisilmäpulliin, korvapuusteihin ja pullapitkoon.

Peruspullataikina syntyy maidosta (mielellään punaista maitoa), rasvasta, vehnäjauhoista, hiivasta ja mausteista. Halutessaan taikinaan voi lisätä kananmunan.

Pullataikinaan voi käyttää kuiva-tai tuorehiivaa. Katso ohjeet hiivan käyttöön hiivapaketista, sillä pullan onnistuminen riippuu pitkälti hiivan toimivuudesta.

Pidä huoli, että taikinan ainekset ovat huoneenlämpöisiä, sillä kylmä rasva tai kananmuna hidastavat hiivan toimintaa.

Pullasta voi nauttia vaikka olisikin allerginen tai erityisruokavaliolla. Maitoallergiset voivat käyttää pullan nesteenä vettä tai omenamehua ja rasvana margariinia tai öljyä.

Laktoositon pulla syntyy laktoosittomasta maidosta ja margariinista, vähälaktoosinen vähälaktoosisilla tuotteilla.

Munalle allergiset voivat hyvin jättää taikinasta pois kananmunan ja voidella pullat esimerkiksi voisulalla.

Myös gluteenitonta pullaa on mahdollista tehdä. Tämä pullarespti on maidoton, munaton ja gluteeniton.

Korvapuustit

Korvapuusteja varten hyvin kohonnut taikina kaulitaan levyksi. Muista lisätä taikinan ja pöydän väliin reilusti vehnäjauhoja, jotta taikina ei tartu kaulittaessa pöytään kiinni.

Kun taikinalevy on valmis levitä sille kerros rasvaa, kanelia ja sokeria. Kääri levy pitkän sivun alareunalta aloittaen tiukaksi rullaksi. Käännä sauma pöytää vasten.

Leikkaa rullasta terävällä veitsellä kolmion muotoisia paloja paloja. Nosta palat pystyyn niin, että kapea puoli tulee ylöspäin. Paina peukaloilla pullan päältä taikina pohjaan asti. Näin pullaan syntyy ”korvat”.

Kohota pullat pellillä leivinpaperin päällä, liinalla peitettyinä noin 30 minuuttia – tunti. Voitele pullat munalla ja koristele halutessasi raesokerilla.

Pikkupullat ja voisilmäpullat

Pikkupullia saat, kun pyörittelet pullataikinan tangoksi, paloittelet tangon ja pyörittelet palat kuperan käden alla pöytää vasten pulliksi. Mieluisa pullan koko löytyy kokeilemalla.

Jos taikina tarttuu käsiin, voit pyyhkäistä kämmeniin juoksevaa rasvaa tai vehnäjauhoja. Nostata pullat, voitele ja lisää halutessasi raesokeria tai hienoa sokeria pullien päälle ennen uuniin menoa.

Voisilmäpullat syntyvät pitkälti pikkupullien lailla. Voisilmä syntyy kun teet kohonneen ja voidellun pullan päälle sormella kolon, johon laitat nokareen voita ja sokeria. Vinkki: Vaniljasokeri antaa voislimäpullille ihanan säväyksen!

Pullapitko

Pullapitkoa varten pyörittele taikina kolmeksi samanlevyiseksi ja mittaiseksi tangoksi. Liitä tangot yläpäästä yhteen ja aloita letitys nostamalla reunoilla olevia tankoja vuorotellen keskelle. 

Lopussa liitä päät yhteen, anna pitkon kohota liinan alla, voitele ja koristele raesokerilla ennen uunia. 

 

Taina Salovaara & Johanna Nikama
Kuvat: Kuvapalvelu/Otavamedia

X