Leivonta

Näin syntyy täydellinen marenki

Poimi kokeneen ruokatoimittajan, Taina Salovaaran onnistuneen marengin resepti ja parhaat vinkit & ohjeet herkullisiin marenkikakkuihin ja jälkiruokiin.

Teksti:
Taina Salovaara, Leena Kalliokoski
Kuvat:
Otavamedia

Poimi kokeneen ruokatoimittajan, Taina Salovaaran onnistuneen marengin resepti ja parhaat vinkit & ohjeet herkullisiin marenkikakkuihin ja jälkiruokiin.

Marenki hurmaa jälkiruoka- ja kahvipöydässä. Opettele nyt marenginteon salat. Perusohjetta muuntelemalla loihdit hurmaavia herkkuja pieniin ja suuriin herkutteluhetkiin.

Marenki on jälkiruokien aatelia. Se suorastaan sulaa suussa ja jättää suloisen jälkimaun. Marenki näyttää niin hurmaavalta, että sitä voi ahmia myös silmillään.

Tarvitse marengin tekoon vain kolme raaka-ainetta:

  • kanamunia (kananmunien valkuaiset)
  • sokeria
  • etikkaa

Marengin perusohje

8–12 marenkipalleroa

4 valkuaista 2 dl sokeria 3 tippaa etikkaa (elintarvikeväriä)

Varmista, että vatkauskulho ja sähkövatkaimen terät ovat kuivia ja puhtaita. Erottele kananmunien valkuaiset keltuaisista niin, ettei keltuaista pääse lainkaan valkuaisten sekaan. Lisää muutamia tippoja etikkaa valkuaisten sekaan.

Vatkaa valkuaiset niin että, vaahto pysyy ylösalaisin käännetyssä kulhossa. Lisää sokeri vähitellen samalla vatkaten. Marenkimassa on valmista, kun se on kiiltävää ja kuohkeaa. Värjää marenki halutessasi nestemäisellä elintarvikevärillä. Jos käytät jauheväriä, sekoita se tilkkaan vettä.

Lusikoi seos kevyesti öljytylle, uunipellin päälle levitetylle leivinpaperille saman kokoisiksi palleroiksi. Kuivata marenkeja ensin tunti 110-asteisessa uunissa, laske lämpö 100-asteeseen ja jatka kuivattamista, kunnes marengit ovat kevyitä ja täysin kuivia.

Marenki muuntuu hetkessä pieneksi jälkiruoaksi

Marengista syntyy herkullisia leivoksenomaisia jälkiruokia, joilla aterian voi päättää juhlavasti. Pienet marengit on helppo muotoilla sesongin tai teeman mukaisiksi suupaloiksi.

Suklaapavlovat saavat tässä ohjeessa pääsiäismunan muodon.

Erilaiset marenkimaljat valmistuvat kakkua kätevämmin ja ne voi höystää kauden marjoilla tai hedelmillä.

Ranskalainen jälkiruokaherkku Île flottante on  klassiko, joka syntyy kookosvaniljakastikkeesta, marengista ja kookoskaramellista.

.

Marenki hunnuttaa piirakat

Marengista syntyy piirakalle kuin piirakalle herkullinen huntu. Kolmen marjan marenkipiiras tuo kesäpäivän tunnelmat kahvipöytään.

Marenki ja sitruuna on lyömätön yhdistelmä suussa sulavaa makeutta ja kirpeää raikkautta. Kokeile sitruspiirakkaa, se vie kielen.

Kesäinen karviaispaistos saa makeutta ja näköä marengista. Samalla ohjeella voit tehdä keväisen raparperipiirakan.

Kakku saa juhlavuutta marengista

Marenkikakkujen rakastetuimpia versioita lienevät erilaiset britakakut, joissa marenki levitetään levykakkupohjan päälle ja paistetaan sitten uunissa. Useimmiten britakakut täytetään ja höystetään marjoilla, mutta esimerkiksi talvella tai pääsiäisen aikaan kannattaa kokeilla erilaisia hedelmiä, kuten mangoa, ananaskirsikoita tai passio-hedelmää.

Pavlova on marenkikakkujen klassikko. Se sopii kaikkiin juhliin täytteitä ja koristeita muuntelemalla.

Marenki tuo kääretorttuun rapeutta

Marenkihuntu tai -täyte tuo kääretorttuun juhlavuutta ja suussa sulavaa, makealta maistuvaa rapeutta.

Pistaasi-vadelmakääretorttu on saanut inspiraation kahvipöydän klassikosta, britakakusta.

Cappuccino-kermavaahdolla täytetty mokka-marenkikääretorttu on todellinen kahvikissan unelma.

Marja-marenkirullassa maistuu kesäpäivän kepeys, mansikat ja vadelma.

Artikkelia on muokattu ja siihen on lisätty linkkejä 14.4.2022

Katso myös: Marenkia italialaisittain – nappaa ammattilaisen vinkit videolta

 

X