Leivonta

Nämä ovat kotileipurien viisi yleisintä virhettä – leipurimestari kertoo, miten ne vältetään

Oletko ihmetellyt, miksi pullistasi tulee muotopuolia tai miksi kananmunat pitäisi sekoittaa taikinaan yksitellen? Leipurimestari listasi tyypilliset syyt, miksi kotileipurin tuotos epäonnistuu.

Teksti:
Viivi Aaltovesi
Kuvat:
Istock

Reseptin huolellinen seuraaminen kannattaa.

Oletko ihmetellyt, miksi pullistasi tulee muotopuolia tai miksi kananmunat pitäisi sekoittaa taikinaan yksitellen? Leipurimestari listasi tyypilliset syyt, miksi kotileipurin tuotos epäonnistuu.

Leivonta on tunnetusti tarkkaa puuhaa, mutta aina kotikeittiössä ei malta olla tarkkana. Kysyimme makean leivonnan ammattilaiselta, leipurimestari Susanne Aallolta, millaisia virheitä kotikokit tyypillisesti tekevät. Muutamalla yksinkertaisella muutoksella voi nimittäin välttää tulevia leivontapettymyksiä.

Virhe 1: raaka-aineiden lämpötila on väärä

– Varmaan kaikista yleisin virhe on se, että raaka-aineet käytetään väärän lämpöisinä, Aalto sanoo.

Tyypillinen lämpötilamokan kohde on voi tai muu rasva, jota ei lämmitetä riittävästi tai lämmitetään liikaa. Esimerkiksi viineritaikinaan väärän lämpöisenä kaulittu rasva voi aiheuttaa sen, ettei viinereistä tule lehteviä. Jääkaappikylmästä tai kokonaan sulatetusta rasvasta taas ei saa vatkattua kuohkean vaaleaa vaahtoa, joka tekee kahvikakusta murean.

Näin voin tai muun rasvan kanssa tulisi menetellä:

  • Rasvan notkistus tarkoittaa, että rasva tehdään kädenlämpöiseksi ja helpommin käsiteltäväksi. Se onnistuu sekoittamalla huoneenlämpöistä rasvaa.
  • Jos rasva käsketään käyttää huoneenlämpöisenä, se pitäisi muistaa ottaa tuntia tai paria ennen leivontaa huoneenlämpöön. Äkillisen leivontahimon iskiessä jääkaappikylmää rasvaa voi koettaa lämmittää mikrossa pienellä teholla. Silloin on syytä olla erittäin tarkkana, ettei rasva lämpene liikaa.
  • Jos rasva laitetaan taikinaan sulatettuna, sen voi huoletta sulattaa mikrossa.

Lämpötiloihin liittyen Aalto muistuttaa vielä, että suklaata tulee sulattaa varovasti, ettei polttaisi sitä pilalle, ja kananmunat kannattaa käyttää huoneenlämpöisinä.

– Esimerkiksi kakkupohja onnistuu kyllä kylmistäkin kananmunista, mutta muna-sokerivaahdon vatkaamiseen menee enemmän aikaa.

Virhe 2: taikina sekoitetaan väärin

Leipurimestari Aallon mukaan toinen yleinen kotileipurimoka on kakkutaikinan vimmattu sekoittaminen.

– Jos jauhot lisätään niin, että sekoitetaan taikinaa tosi pitkään tai rajusti yleiskoneella tai vispilällä, taikina sitkistyy. Kakut voivat jäädä tiiviiksi ja mataliksi.

Jauhojen lisäämisen jälkeen taikina pitäisi sekoittaa varovasti nuolijalla. Ison taikinan voi sekoittaa nuolijan sijaan myös puhtaalla kädellä. Lusikka sen sijaan ei Aallon mukaan ole ihanteellinen väline tähän työvaiheeseen:

– Lusikalla on hankala saada reunoja tasaisesti sekoitettua. Nuolija tai käsi ottaa kaiken mukaan myös reunoilta.

Kakkutaikinaa sekoitetaan
Lusikka ei ole ihanteellinen väline kakkutaikinan sekoitukseen.

Virhe 3: pullataikinaa ei malteta vaivata

– Kaikki kotileipurit eivät huomaa ajatella, että pullataikinan sitko ei muodostu kolmessa minuutissa, vaan siinä menee kymmenen minuuttia ja tulee hiki, Aalto sanoo.

Hien ja minuuttien lisäksi – tai niitä paremmin – taikinan sitkon riittävyyttä voi mitata venyttämällä taikinanpalaa käsien välissä. Jos taikina jää venytettäessä kalvomaiseksi, siinä on riittävän hyvä sitko. Jos taas taikina repeää, se kaipaa vielä lisää vaivaamista.

Liian vähällä vaivaamisella pullat saattavat levitä tai niistä voi tulla muotopuolia. Jos pullataikinan kanssa hikijumppaaminen ei onnistu tai houkuttele, taikinakone on hyvä vaihtoehto. Sillä sopivan sitkon saa varmasti.

Virhe 4: kananmunat lisätään liian nopeasti

Kahvikakkujen teossa tyypillinen lipsahdus on kananmunien lisääminen taikinaan liian nopeassa tahdissa.

– Vaatii oman aikansa, että kananmuna kerkeää emulgoitumaan rasva-sokerivaahtoon. Monessa ohjeessa kananmunat käsketäänkin valuttamaan taikinaan pikkuhiljaa. On hyvä muistisääntö, että laittaa kananmunat yksitellen.

Jos kaikki kananmunat sekoittaa taikinaan kerralla, taikina saattaa juoksettua.

– Juoksettuneesta kakkutaikinastakin saa paistettua kakun, mutta sen rakenne voi olla epätasainen tai kuiva, tai kakku voi jäädä matalaksi.

Jos juoksettuminen on ehtinyt jo tapahtua, tilannetta voi Aallon mukaan korjata sekoittamalla taikinaan muutaman ruokalusikallisen vehnäjauhoja. Liikaa sekoittelua on kuitenkin syytä välttää.

Lue Kotiliedestä: Kananmunien määrä ratkaisee, kuinka monelle juhlijalle kakusta riittää

Virhe 5: reseptin lukeminen unohtuu

Susanne Aalto vinkkaa, että onnistuneen lopputuloksen takaamiseksi kotileipurinkin kannattaa valita tarkka resepti, lukea se loppuun asti jo ennen leipomista ja noudattaa sitä huolellisesti.

– Leivonta ei ole samanlaista kuin ruoanlaitto, jossa voi arvioida määriä suurin piirtein. On parempi käyttää reseptiä, jossa raaka-aineiden määrät on tarkasti ilmoitettu.

Esimerkiksi pullaohjeissa on vaihtelua sen suhteen, ilmoitetaanko jauhojen määrä tarkalleen vai suuntaa-antavasti. Jos resepti ei ole tarkka, tulee pullataikinaan helposti laitettua liikaa tai liian vähän jauhoja.

Leipomossa työskentelevä Aalto kertoo, että ammattilaiset eivät jätä leipomusten onnistumista tuurin varaan. Useissa leipomoissa kaikkeen on tarkat reseptit, ja kaikki raaka-aineet mitataan grammoina.

X