Leivonta

Neuvoja liivatteen käyttöön

Teksti: Anna.fi

Liivatteen käyttö koetaan vaikeaksi, mutta se on todella helppoa. Lue Marita Suontaustan vinkit liivatteen käyttöön ja kokeile itse.

Hyydytetty mansikkakakku, Tommi Tuomi
Hyydytetty mansikkakakku

Hyytelö, mousse, juustokakku ilman uunia… kaikissa näissä hyydyttäjänä on yleensä liivatetta.  Liivatteen käyttö koetaan vaikeaksi, mutta se on todella helppoa. Ei tarvitse kuin pehmittää, sulattaa ja sekoittaa hyvin.  Liivatelehtien käyttö on helpompaa kuin liivatejauheen. Ainakin minun mielestäni.

Liivatelehdet

Varaa 1,5 liivatelehteä hyydytettävää nestedesilitraa kohti, kun haluat leikattavan tai kumottavan hyytelön. Lusikoitavalle hyytelölle riittää 1 liivatelehti nestedesilitraa kohti.

Liivate vedessä

 • Laita kulhoon noin 5 dl kylmää vettä ja upota liivatteet veteen.
 • Anna liivatelehtien pehmetä vedessä 5-10 minuuttia.
 • Kuumenna pienessä kattilassa liedellä  tai mikroaaltouunin kestävässä kulhossa mikrossa noin 0,5 dl vettä tai hyytelön makuun sopivaa nestettä höyryävän kuumaksi.

Liivatteen puristus

 • Nosta pehmenneet liivatelehdet vedestä ja purista kevyesti enin vesi pois.
 • Tipauta pehmeät liivatelehdet kuumaan nesteeseen ja sekoita tasaiseksi. Jos liivatteet eivät sula kunnolla, kuumenna liivate-nesteseosta varovasti uudelleen.

Vinkki: Älä purista liivatteita juuri lainkaan vaan nosta ne mikronkestävään kulhoon ja kuumenna täydellä teholla 10 sekunnin erissä välillä kulhoon kurkaten, kunnes liivatteet ovat sulaneet.

 • Valuta liivateliemi ohuena nauhana koko ajan sekoittaen muiden hyydytettävien ainesten sekaan.
 • Anna hyytyä jääkaapissa muutama tunti tai vaikka yön yli. 

Liivate valmis

Liivatejauhe

1 tl liivatejauhetta korvaa yhden liivatelehden yleensä, mutta tarkista liivatejauhepakkauksesta korvaavuus.  Paras lopputulos syntyy, kun sekoitat tarvittavan määrän jauhetta kylmään nestetilkkaan (noin 1 dl) pienessä kattilassa. Anna jauheen turvota noin 5 minuuttia. Kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes jauhe on sulanut nesteeseen. Älä keitä!  Anna jäähtyä muutama minuutti ja valuta ohuena nauhana muiden hyytelöitävien ainesten sekaan.

Agar agar

Liivatelehdet ja -jauhe valmistetaan eläinperäisestä aineksesta (yleensä siannahasta), joten kasvissyöjille se ei käy.  Agar-agar on levästä valmistettua hyytelöimisainetta, jota voivat käyttää niin kasvissyöjät kuin sianlihasta kieltäytyjätkin.  Agar-agaria saa apteekeista, itämaisia elintarvikkeita myyvistä liikkeistä ja hyvin varustelluista marketeista leivontatarvikehyllyltä jauhemaisena tai hiutalemaisena tuotteena.

Jauhemainen Agar agar

 • Annostus: Lusikoitavat hyytelöt 2 tl (10 ml)/ 1 litra nestettä
 • Leikattavat hyytelöt (juustokakut tai vastaavat) 3-4 tl / 1 litra hyydytettävää seosta

Mittaa agar agar jauhe nesteeseen ja kuumenna kiehuvaksi. Ota pois liedeltä ja sekoita, kunnes jauhe on liuennut kunnolla. Käytä kuumennettavaa nestettä reilummin kuin liivatteella. Kaada seos heti  ohuena nauhana koko ajan voimakkaasti sekoittaen muiden hyydytettävien ainesten sekaan ja anna hyytyä jääkaapissa muutamasta tunnista vuorokauteen.

Hiutalemainen Agar agar

 • Lusikoitavat hyytelöt 2 rkl (30 ml) / 1 litra nestettä
 • Leikattavat hyytelöt (juustokakut tai vastaavat) 3-4 rkl / 1 litra hyydytettävää seosta

Sekoita agar agar hiutaleet nesteeseen sopivan kokoisessa kattilassa ja anna hiutaleiden liota 10 minuuttia. Kuumenna seos kiehuvaksi ja keitä hiljalleen sekoitellen reilu 5 minuuttia eli kunnes hiutaleet ovat liuenneet nesteeseen. Kaada seos heti  ohuena nauhana koko ajan voimakkaasti sekoittaen muiden hyydytettävien ainesten sekaan ja anna hyytyä jääkaapissa muutamasta tunnista vuorokauteen.

Vinkki: Markkinoilla on myös muita kasvissyöjille sopivia hyytelöimisainetta kuten esimerkiksi Vegegel ja Vegeset. Katso käyttöohje pakkauksesta ja seuraa niitä.

Kokeile näitä reseptejä. Tarvitset niissä kaikissa liivatetta.

Mansikka-juustokakku

Mansikka-juustokakku

Mansikka-jogurttihyytelö

Mansikka-jogurttihyytelö

Hyydytetty mansikka-rahkakakku, Suvi Laine

Mansikka-rahkakakku

Hyydytetty mansikkakakku; Tommi Tuomi

Hyydytetty mansikkakku

Marjamaljat proseccolla

Marjamaljat proseccolla

Marjatorttu, Kristiina Kurronen

Marjatorttu

 

Teksti: Marita Suontausta
Kuvat: SKOY, Marita Suontausta

X