Leivonta

Raakakakku - helppo, herkullinen ja trendikäs

Teksti:
Anna.fi

Kypsentämätön raakaruoka kiinnostaa suomalaisia. Vaikkei raakaravinnosta aiokaan elämäntapaa, voi raakaruoan periaatteilla koota kesän juhlapöytään helpon ja maukkaan raakakakun. Poimi vinkit tästä.

suklainen marja-raakakakku

Suklainen marja-raakakku

Raakakakku on hyvä tarjottava myös suurimmalle osalle erityisruokavalioita noudattavia, sillä ne ovat  gluteenittomia, maidottomia ja vegaaneille sopivia.  Kypsentämättömässä ruoassa säilyvät ne ravintoaineet ja vitamiinit, jotka kuumuus kypsennettäessä saattaa tuhota.

– Raakakakussa monet tehoaineet jäävät terveellisempään ja paremmin imeytyvään muotoon. Toisaalta raakakakun valmistamisessa vältytään transrasvoilta ja hapettuneilta rasvahapoilta, koska hyvät öljyt eivät altistu paistamisen korkeille lämpötiloille, ravintoasiantuntija Jaakko Halmetoja CocoVilta kertoo.

Tehosekoitin tarvitaan

Hankkimalla muutaman perusraaka-aineen sukeltaa helposti raakakakkujen maailmaan. Vaikka raakakakun voi leipoa verrattain alkeellisissa – vaikkapa uunittomissa – oloissa, valmistamiseen tarvitaan tehosekoitin tai sauvasekoitin, jotta kakkupohjasta saa tasaisen.

Tuhti kakku syntyy käyttämällä pohjaan pähkinöitä, jotka korvaavat viljatuotteet.

– Mantelit ovat pähkinöitä miedompia ja pähkinälle yliherkätkin kestävät niitä yleensä paremmin. Lisäksi ne ovat ravinnetiheitä ja usein turvallisempi valinta kuin pähkinät, joiden laatu vaihtelee, sanoo Halmetoja.

Kylmässä jähmettyvä kookosöljy tai kaakaovoi korvaa raakakakussa voin pitäen pohjan kasassa. Chia-siemenillä, psylliumilla tai irlanninsammaleella kakkuun saa kuohkeutta.

Raakakakuissa makeuttajat korvataan kokonaisilla lähteillä eli valkosokerin sijaan käytetään luomuhunajaa, taateleita ja palmusokeria. Kakun täytteeksi sopivat hyvin sesongin mukaan vaikkapa kotimaiset marjat, kuten mansikka tai vadelma.

Osa raakakakkureseptien aineista on korvattavissa, mutta esimerkiksi nestettä imevä psyllium-kuitu on oikeanlaisen koostumuksen tuojana niin olennainen, ettei sitä kannata lähteä korvaamaan kuivatavarakaapista entuudestaan löytyvillä jauhoilla.

– Esimerkiksi makeuttajana toimiva lucuma taas on korvattavissa vaikkapa kookosjauholla. Tosin kakku saattaa vaatia enemmän makeutusta muilla raaka-aineilla.

Helppoa raakakakku – mango-juustokakku

Jo yksi raakakakkupala riittää

Raaka-aineilla on tarkoitus saada kakulle miellyttävä koostumus. Täyteläisyyttä kakkuun tuovat pohjaan käytetyt pähkinät.

– Raakakakut, joihin on käytetty paljon pähkinöitä, ovat todella tuhteja. Moni yllättyy kuinka täyttävä raakakakku voi olla.

Yksi pala siis usein riittää. Onneksi raakakakku säilyy hyvin.

– Kylmässä raakakakku säilyy varmasti kuukausiakin, mutta koska se otetaan huoneenlämpöön sulamaan ja tarjoiltavaksi, kannattaa se nauttia muutaman päivän kuluessa, Halmetoja neuvoo.

Lähde: Desk.fi
Kuvat: Sari Reivo ja Outi Rinne

X