
Pellillä tehty raparperipiirakka maistuu kesältä ja onnistuu mökilläkin – nappaa helppo ohje talteen
Raparperipiirakka pellillä on kahvipöydän takuuvarma hitti, joka saa veden herahtamaan kielelle. Kesän viettelevimmät peltipiirakat tulevat tässä. Kutsu ystävät koolle, kohta jo herkutellaan!
Raparperipiirakka on kevään odotetuin leivonnainen. Pellillä paistettuna siitä riittää koko joukolle herkkusuita.
Raparperipiirakka pellillä on kahvipöydän takuuvarma hitti, joka saa veden herahtamaan kielelle. Kesän viettelevimmät peltipiirakat tulevat tässä. Kutsu ystävät koolle, kohta jo herkutellaan!
Raparperipiirakka on alkukesän odotettu suosikkileivonnainen ja pellillä paistettuna siitä riittää isollekin joukolle herkkusuita. Nautitpa sitten oman pihasi sadosta tai kauppareissulla mukaan poimituista varsista, tässä ohjeet pellillä paistettaviin piirakoihin, joilla otat parhaan ilon irti makoisasta sesongista.
Raparperi on kesän ensimmäisiä satoa antavia kasveja. Sen syötävät lehtiruodit ovat mehukkaimmillaan touko-kesäkuussa, mutta satokausi jatkuu koko kesän aina elo-syyskuulle asti.
Hyvän raparperin lehtiruoti on napakka, mehevä ja hienosyinen. Mehukkaimpia ovat nuoret ja ohuehkot, noin sormenpaksuiset varret. Jos lehtiruotien antaa kasvaa kovin paksuiksi, ne muuttuvat puiseviksi. Sen sijaan varren väri ei kerro mausta, vaan se voi vaihdella punaisesta vihreään.
Nuoret raparperinvarret voi pilkkoa piirakoihin ja muihin leivonnaisiin sellaisenaan, paksummat on syytä kuoria ohuelti. Esikypsennystä ei tarvita, vaan kevyesti huuhdellut varren palaset paistuvat piirakan päällä meheviksi sellaisenaan.
Jos et käytä raparperia heti, voi varret säilöä +2–+5 asteen lämpötilassa kelmuun käärittynä tai muovipussiin pakattuna. Muovikäärö on hyvä rei’ittää. Isomman sadon voi säilöä myöhempää käyttöä varten myös pakastamalla.
Raparperipiirakka pellillä on alkukesän takuuvarma hitti
Kun punavihreät raparperinvarret puskevat esiin kasvimaan perukoilta, roihahtaa raparperirakkaus takuuvarmasti. Kerralla kannattaakin leipoa iso satsi, kaikki katoaa takuuvarmasti viimeistä murusta myöten. Uunipelti onkin mitä mainioin piirakkavuoka. Vuoraa se vain leivinpaperilla, ja piirakka on helppo leikata ja irrottaa tarjolle kauniiksi annospaloiksi.
Pellillinen raparperipiirakkaa käy mainiosti alkukesän vierastarjottavaksi tai vaikkapa omaan herkutteluun. Pehmeän jäätelön tai vaniljakastikkeen kanssa tarjoiltuna se takaa suussa sulavan kahvitteluhetken.
Perinteinen raparperipiirakka pellillä
Perinteinen raparperipiirakka valmistuu aineksista, jotka lähes takuuvarmasti löytyvät jo valmiiksi keittiön kaapeistasi. Helppotekoinen leivonnainen syntyy vaivatta vaikka mökkikeittiössä, kunhan käytössäsi on sähkövatkain muna-sokerivaahdon vatkaamiseen.
Älä anna lyhyen raaka-ainelistan ja helppouden hämätä. Piirakka on suussasulavan mehevä, ja pinnalle yhdessä raparperien varsien kera karamellisoitunut sokeri saa makunystyrät onnesta sykkyrälle.
Ohje: Raparperipiirakka
Raparperi-granolamurupiirakka yhdistää rapean pinnan ja pehmeän täytteen
Myös tämä granolalla höystetty raparperipiirakka leivotaan suoraan pellillä. Sen pohjana on murea murotaikina, sisällä samettinen vaniljakreemi ja pinnalla herkullisen rapsakaksi paahtuva granolamurukerros.
Parasta on se, että maukasta piirakkaa on helppo leipoa tarjolle vaikka kevätjuhlien noutopöytään. Vetäise mutkia hieman suoremmiksi ja nappaa ostosreissulla mukaasi pari pakettia valmista murotaikinaa, pussillinen paistonkestävää vaniljakreemijauhetta sekä paketillinen rapsakkaa granolaa. Näin pellillinen raparperipiirakkaa on jo puoliksi tehty, sinun tehtäväksesi jää ainesten yhdistäminen ja paistaminen.
Valmiin piirakan voi leikata tarjolle valmiina annospaloina. Anna leivonnaisen jäähtyä kunnolla, mielellään vaikka seuraavaan päivään, ja leikkaa se sitten terävällä veitsellä annospaloiksi. Tämä piirakka ei välttämättä kaipaa edes vaniljakastiketta, vaan on maukas ja mehevä herkku vaikka sellaisenaan.
Ohje: Raparperi-granolamurupiirakka
Pellillinen kardemummalla maustettua raparperipiirakkaa
Kardemummalla maustettu raparperipiirakka leivotaan ohjeen mukaan piirakkavuokaan, mutta tuplaamalla ainekset saat herkkua koko pellin verran. Kardemumma on raparperin veikeä makupari, ja rapsakka murukerros tekee leivonnaisesta koukuttavan hyvän.
Isolle uunipellille leivottuna paistoaika on hieman vuokaan valmistettua pidempi, joten kypsyys kannattaa varmistaa esimerkiksi tökkäämällä tikku leivonnaisen keskelle. Jos taikinaa ei tartu tikkuun, on herkku valmis uunista nostettavaksi. Vaniljakastike tai pallo jäätelöä toimii piirakan kyytipoikana täydellisesti.
Ohje: Raparperipiirakka kardemummalla
Raparperipannukakku: helppo arkiherkku
Aivan kuten raparperipiirakka, myös pannukakku valmistuu pellillä vaivatta isolle joukolle herkkusuita. Jos siis perinteinen raparperipiirakka ei ole juttusi tai kaipaat tarjolle jotain astetta arkisempaa, leivo kahvipöytään maukas raparperipannukakku. Se ei vaadi juuri vaivaa eikä viitseliäisyyttä, mutta herkullinen lopputulos ihastuttaa.
Taikina valmistuu kuin perinteinen pannukakkutaikina jauhoista, kananmunista, maidosta sekä ripauksesta sokeria ja suolaa. Raparperinpalat ripotellaan uuninpellille levitetyn taikinan päälle. Ripaus fariinisokeria antaa leivonnaiselle vastustamattoman karamellimaisen vivahteen.
Ohje: Raparperipannukakku
-
Earl grey -raparperipiirakka
- 30-60 min
- 6
- Helppo
-
Vanilja-raparperipiirakka
- 30-60 min
- 10
- Helppo
-
Raparperi-toscapiirakka
- 30-60 min
- 10
- Keskitaso
-
Helppo raparperipiirakka
- yli 60 min
- Helppo
-
Kesäinen raparperikakku
- 30-60 min
- Keskitaso
-
Raparperimarenkikakku
- yli 60 min
- 9
- Keskitaso
Katso myös Kotiliesi.fi: Raparperi – rakastetuimmat reseptit juomista jälkkäreihin ja hilloista leivonnaisiin
Kommentit
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous