Leivonta

Reseptien mitat ja muunnokset

Teksti: Marita Suontausta Kuvat: Colourbox

Toisinaan ruuanvalmistusohjeissa totuttujen tilavuusmittojen tilalla näkee painomittoja. Tarkka keittiövaaka on hyvä apuväline, mutta muutamalla neuvolla kotikokki pärjää pitkälle. Näillä vinkeillä ja muunnostaulukolla selvität myös ulkomaisten leivontaohjeiden mittayksiköt.

Mittayksiköt

Hanki pari hyvää desinmittaa ja mittasarjaa, niin leipoessa voit käyttää omaa mittaa kuiville ja kosteille aineille. Mittasarjan lusikoita kannattaa käyttää, sillä ruokailuun käytettävien tee- ja ruokalusikoiden vetoisuus voi vaihdella suuresti.

Huomioi mitatessa, että annetut mitat ovat tasamittoja. Tasoita kuiva-aineiden pinta veitsellä vetäisten, älä ravista. Varmista metallisesta desin mitasta, missä on desilitran raja. Toisissa mitoissa desi on mitta-astia täynnä, osassa mitan sisäpuolella on desilitran määrälle merkkiviiva.

Raaka-aineiden painoja

Painomitat ovat suuntaa-antavia. Tarkista tuotteen paino pakkauksesta. Ota myös huomioon, että jauhojen kosteuspitoisuus voi vaihdella vuodenajan ja säilytyspaikan mukaan, ja se vaikuttaa hiukan painoon.

Jauhot, hiutaleet, leseet, alkiot, suurimot ja rouheet

1 dl painaa
vehnäjauhoja 65-75 g
graham- ja hiivaleipäjauhoja 60 g
sämpyläjauhoja 60-70 g
ruis-, ohra- tai gluteenittomia jauhoja 55 g
tattarijauhoja 70 g
talkkunajauhoja 70 g
tattari-, riisi- ja hirssihiutaleita 55 g
muita puurohiutaleita 40 g
ruis-, ohra- tai vehnäleseitä 20 g
kauraleseitä 60g
vehnänalkioita 35 g
kokonaiset ja rikotut suurimot 85 g
tattari- tai spelttirouhetta 75 g
mannasuurimoita 80 g

 

Tärkkelykset, kaakaojauhe, pähkinät, mantelit, siemenet ja pasta

1 dl painaa
maissi-, ohra- tai perunatärkkelystä 70 g
kaakaojauhetta 40 g
kookoshiutaleita 30 g
manteleita tai pähkinöitä 55 g
mantelilastuja 35 g
pähkinä- tai mantelirouhetta 45 g
pähkinä- tai mantelijauhetta 50 g
auringonkukansiemeniä 100 g
pellavan- tai seesaminsiemeniä 65 g
pastaa, makaronia (kypsentämätöntä) 55 g

 

Sokeri, siirappi, hunaja ja suola

1 dl painaa
sokeria 80 g
fariinisokeria 60 g
tomusokeria 55 g
siirappia tai hunajaa 140 g
suolaa 150 g

 

Margariini, voi, öljy, juustoraaste, maitorahka

1 dl painaa
margariinia, voita tai öljyä 90 g
juustoraastetta 50 g
maitorahkaa 125 g

 

Marjat ja omenat

1 litra painaa
mansikoita n. 500 g
vadelmia n. 500 g
viinimarjoja n. 500 g
lakkoja n. 500 g
karviaisia n. 600 g
puolukoita n. 600 g
mustikoita n. 700 g
kirsikoita n. 750 g
omenakuutioita n. 700 g

 

Muutama muu hyödyllinen mitta

kilogrammat kappaleet tai litrat
1 kg omenoita n. 7 – 8 kpl
1 kg sokeria 1,2 l
100 g sokeria 1,2 dl

 

Mittayksiköt2

Mittalyhenteitä

lyhenne selitys
tl teelusikka
rkl ruokalusikka
dl desilitra, n. 6 rkl, 100 ml
kkp kahvikuppi, n. 1,5 dl
mm maustemitta, 1 ml
l litra
g gramma
kg kilogramma
pkt paketti
tlk tölkki
prk purkki
rs rasia
pss pussi

 

Mittayksiköt3

Ulkomaisia mittoja

mitta selitys
1 teaspoon (ts) 1 tl = 5 ml
1 tablespoon (tbs) 1 rkl = 15 ml
1/2 oz 1 rkl = 15 ml
1 oz 2 rkl = 30 ml
3,5 oz 1 dl = 100 ml
1 oz 25 g
4 oz 100 g
1 US cup (8 oz) 240 ml
2 US cups = 1 pint 480 ml
1 US pint = 16 oz 4,8 dl nestettä, 5,5 dl kuiva-aineita
1 UK cup 2,8 dl
1 UK pint = 20 oz 5,7 dl
1 gallon 3,75 l
1 pauna (lb) 454 g
1 ounce 28,5 g (n. 30 g)
tuuma (inch) 2,54 cm
1 cm 0,39 tuumaa (inch)

 

 

X