Haluatko vähentää sokeria? Näin korvaat sokerin leivonnassa
Sokeriton leivonta houkuttelee, mutta aivan yksinkertaista se ei ole, sillä sokeri vaikuttaa makeuden lisäksi myös leivonnaisten koostumukseen. Poimi vinkit, joilla voit korvata sokerin leivonnassa muilla makeutusaineilla.
Sokeriton leivonta houkuttelee, mutta aivan yksinkertaista se ei ole, sillä sokeri vaikuttaa makeuden lisäksi myös leivonnaisten koostumukseen. Poimi vinkit, joilla voit korvata sokerin leivonnassa muilla makeutusaineilla.
Sokeriton leivonta kiinnostaa erityisesti terveydestään ja hyvinvoinnistaan huolehtivia sekä painoaan tarkkailevia. Halutessaan valkoisen sokerin voi korvata leivonnassa ja ruoanlaitossa monella muulla makeutusvaihtoehdolla.
Mutta voiko sokerin korvata tai sen määrää vähentää leivonnassa ilman, että leivonnaisten rakenne tai maku kärsivät?
Lue lisää: Vältätkö turhaan sokeria? Lue kolme syytä, miksi se ei olekaan ruokavalion pahis
Mihin sokeria leivonnassa tarvitaan?
Sokerin ainoa tehtävä leivonnassa ei ole makeuttaminen. Nimittäin sokeri vaikuttaa myös leivonnaisten rakenteeseen. Sokeri tekee sokerikakuista ja muffineista kuohkeita pidättämällä tuotteisiin tehokkaasti ilmaa, eikä sokerivaahto onnistu ilman sakkaroosia. Hiivataikinaleivonnaisissa sokeri puolestaan toimii hiivan energianlähteenä, mikä saa taikinan kohoamaan ja tekee leivonnaisista kuohkeita ja pehmoisia.
Sokeri tekee monista elintarvikkeista myös houkuttelevan värisiä. Tämä johtuu karamellisoitumisesta eli Maillardin reaktiosta, joka antaa esimerkiksi leivälle, lämpimille jälkiruoille ja kakuille ruskean värin ja vaikuttaa samalla myös niiden makuun.
Sokeria ei siis voi suin päin vähentää leivonnassa rakenteen ja maun kärsimättä. Sokeriton leivonta vaatii omat niksinsä. Mutta heille, jotka haluavat vältellä sokeria, löytyy muita makeutusvaihtoehtoja.
On kuitenkin hyvä muistaa, että valkoisen sokerin korvaaminen muulla makeutusaineella ei välttämättä tee leivonnaisesta sen terveellisempää. Esimerkiksi runsaasti fruktoosia sisältävä hedelmäsokeri saattaa suurina määrinä olla jopa sokeria haitallisempaa.
Jos kokeilet itsellesi tuntematonta makeutusainetta, testaa sen käyttöä ensin tutulla leivonnaisella. Näin saat parhaiten selville, miten se käyttäytyy leivottaessa.
Makeuta leivonnaiset hunajalla
Hunaja voi olla hyvä vaihtoehto silloin, jos haluaa leivonnassa vältellä nimen omaan valkoisen sokerin käyttöä. Hunaja sopii mainiosti useisiin leivonnaisiin. Sokerin voi korvata leivonnassa hunajalla joko kokonaan tai osittain. Vaahdotettavissa taikinoissa noin puolet sokerimäärästä voi vaihtaa hunajaan, ja monissa pikkuleipätaikinoissa vaikka kaiken sokerin.
Hunaja on valkoista sokeria makeampaa, joten sitä tarvitaan vähemmän. ¾ desilitraa hunajaa vastaa yhtä desilitraa sokeria. Jos leivonnaiseen ei halua hunajaista makua, kannattaa hunajaa käyttää kohtuudella.
Hunaja on kosteaa, joten alkujaan sokeria sisältäneen reseptin nestemäärää kannattaa vähentää. Laske myös paistolämpötilaa 5–10 asteen verran ja pidennä kypsymisaikaa.
Parhaimmillaan hunaja on esimerkiksi kahvikakuissa, joihin se tuo niin makua kuin mehevyyttäkin.
Ohje: Gluteeniton sitruuna-hunajakakku
Sokerittomat leivonnaiset: karppisokeri, stevia ja muut makeutusjauheet
Stevia, karppisokeri sekä monet makeutusjauheet ovat vähäkalorisia vaihtoehtoja sokerille. Sokeriton leivonta onnistuu niiden avulla, kun muistaa muutaman niksin.
Karppisokeri valmistetaan käsittelemällä glukoosia, jolloin siitä syntyy sokerialkoholeihin kuuluvaa erytriolia. Erytrioli ei imeydy elimistössä, joten se ei myöskään sisällä energiaa, mutta saattaa tästä syystä aiheuttaa erityisesti herkkävatsaisille vatsanväänteitä. Erytriolia voi käyttää leivonnaisissa erityisesti makeutusaineena.
Stevialla voi korvata osan tavallisesta sokerista. Stevia on koostumukseltaan erilaista kuin sokeri. Siksi se esimerkiksi muna-sokerivaahtoa tehdessä vatkaankin valkuaisen sijaan keltuaisen kanssa. Valkuainen vaahdotetaan erikseen ja lisätään taikinaan.
Makeutusjauheiden tarkemmat käyttöohjeet löytyvät aina pakkauksesta. Niihin kannattaa tutustua huolella ennen leivonnan aloittamista.
Ohjeet:
Sokerittomat leivonnaiset banaanilla ja muilla hedelmillä
Jos sokeriton leivonta kiinnostaa, makeutta leivonnaisiin saa luonnollisesti myös tuoreista ja kuivatuista hedelmistä, kuten aprikoosista, banaanista, taateleista, viikunoista ja muista marjoista ja hedelmistä! Kokeile esimerkiksi omenasoseen makeuttamia astetta terveellisempiä kaurapuuromuffineita.
Ohje: Omenaiset kaurapuuromuffinit
Erityisesti kypsä banaani on leivonnassa suosittu makeuttaja. Banaanin kypsyessä sen sisältämä tärkkelys pikkoutuu glukoosiksi, minkä vuoksi hedelmä aistitaan makeampana. Ruskeita pilkkuja kylkiinsä saanut banaani sopii siis leivontaan mitä parhaimmin! Kypsä, soseutettu banaani antaa ihanasti makeutta ja mehevyyttä erityisesti muffineihin, kuivakakkuihin ja banaanileipiin.
Ohjeet:
Taateleita suositaan erityisesti raakaleivonnassa, mutta ne sopivat erinomaisesti myös kahvikakkujen ja joidenkin leivosten makeuttamiseen. Taatelista ja kookoskermasta valmistuu myös ihana kinuskimainen kastike esimerkiksi vegaanisen taateli-kinuskipiirakan viimeistelyyn.
Ohjeet:
- Vegaaninen taateli-kinuskipiirakka
- Vegaaniset tahmeat taatelineliöt eli sticky toffee pudding
- Raakasuklaakakku
Sinua saattaa kiinnostaa myös nämä jutut:
Katso myös Kotiliesi.fi: Leivo ilman sokeria – katso 8 ohjetta
Lähteet: Sokerioppi, Dansukker, Valio
Kommentit
Miten korvata sitruuna, kaikki sitrukset leivonnassa? Kas siinäpä pulma. Mennäänkö vain tapauskohtaisesti, joskus maidolla, joskus viinillä, joskus happamella mehulla, joskus riittää vesi? Olisin tosi innoissani jos jokin korvike pystyttäisiin luomaan, korvike joka ei kuitenkaan olisi n i i i n hapan ja ongelmia aiheuttava.
Kommentit
Miten korvata sitruuna, kaikki sitrukset leivonnassa? Kas siinäpä pulma. Mennäänkö vain tapauskohtaisesti, joskus maidolla, joskus viinillä, joskus happamella mehulla, joskus riittää vesi? Olisin tosi innoissani jos jokin korvike pystyttäisiin luomaan, korvike joka ei kuitenkaan olisi n i i i n hapan ja ongelmia aiheuttava.
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous