Leivonta

Suklaajäätelöä, suklaakeksejä vai suklaatorttua – mikä on sinun suosikkisi? 7 hurmaavinta suklaaherkkua

Suklaanhimo ei lähde kuin suklaata syömällä. Kokosimme seitsemän hurmaavinta suklaaherkkua, joilla taltutat kovimmankin mieliteon. Maistuisiko hienostunut suklaatorttu, Nutellan ystävän suklaafudget tai kuumalla suklaa-kinuskilla viimeistelty suklaajäädyke?

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
Otavamedia

Kokosimme seitsemän hurmaavinta suklaaherkkua, joilla taltutat kovimmankin suklaanhimon.

Suklaanhimo ei lähde kuin suklaata syömällä. Kokosimme seitsemän hurmaavinta suklaaherkkua, joilla taltutat kovimmankin mieliteon. Maistuisiko hienostunut suklaatorttu, Nutellan ystävän suklaafudget tai kuumalla suklaa-kinuskilla viimeistelty suklaajäädyke?

Suklaa-kermaliköörijäätelö

Vaikka ulkona paukkuu pakkanen, suklaa-kermajäätelö maistuu hyvältä – myös villasukat jalassa. Ripottele halutessasi jäätelöannosten pinnalle kuivalla pannulla paahdettuja pinjansiemeniä.

suklaa-kermaliköörijäätelö
Suklaa-kermajäätelö maistuu hyvältä, myös villasukat jalassa.

Valmistusaika: Yli 2 h | Vaikeustaso: Keskitaso |  Annosmäärä: 4

Suklaa-kermaliköörijäätelö

4 keltuaista
1 dl sokeria
2 dl maitoa
150 g tummaa suklaata
1 dl kermalikööriä
3 dl kuohukermaa

Valmistusohje

1. Sekoita keltuaiset ja sokeri keskenään. Mit­taa maito kattilaan, paloittele suklaa jouk­koon. Kuumenna maito hitaasti kiehuvaksi ja sekoita, kunnes suklaa on sulanut. Nosta seos hetkeksi jäähtymään.

2. Lisää maito­suklaaseos muna­sokeriseok­seen vähitellen samalla sekoittaen. Kaada seos takaisin kattilaan ja kuumenna hitaasti puuhaarukalla sekoitellen, kunnes seos sake­nee. Älä kuitenkaan päästä seosta kiehu­maan. Lisää kermalikööri ja jäähdytä kiisseli kylmässä vesihauteessa välillä sekoittaen.

3. Vatkaa kerma pehmeäksi vaahdoksi ja lisää seokseen. Kaada massa jäätelökoneeseen ja anna koneen pyöriä noin 20 minuuttia. Siirrä jäätelö pakastimineen jäätymään lopullisesti. Jäätelön voi valmistaa myös ilman konetta. Kaada massa kulhoon ja peitä foliolla. Vatkaa jäätyvää jäätelöä sähkövatkaimella noin puo­len tunnin välein, kunnes seos on jähmeää.

Suklaafondant

Suklaafondat vaatii tekijältään hieman taitoa ja tarkkuutta, mutta onnistuessaan vie kielen. Valuvaksi jätetyn fondantin uumenista löytyvä valkosuklaasydän yllättää iloisesti. Tarjoa suussasulavat suklaafondantit vaniljajäätelön tai vaniljalla maustetun ranskankerman, viikunoiden ja portviinin kanssa.

suklaafondant ja viikunat
Suklaafondat vaatii tekijältään hieman taitoa ja tarkkuutta, mutta onnistuessaan vie kielen.

Valmistusaika: Alle 30 min | Vaikeustaso: Keskitaso

Suklaafondant

100 g voita
100 g tummaa suklaata (60–70 %)
3 munaa
1 1/2 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
1 rkl kaakaojauhetta
(4 Alku-toffeemakeista tai valkosuklaapalaa)

Valmistusohje

1. Voitele 4 metallista tai silikonista 1,5 dl:n vetoista muottia voilla.

2. Sulata paloiteltu suklaa ja voi mikrossa. Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Siivilöi vaahtoon vehnäjauho- kaakaoseos. Kääntele taikinaan lopuksi suklaaseos.

3. Täytä muotit niin, että 2/3 korkeudesta peittyy taikinalla. Jos haluat fondantteihin makean sydämen, työnnä keskelle taikinaa toffeemakeinen tai 1–2 palaa valkosuklaata.

4. Paista fondantit 185-asteisessa uunissa. Kypsennysaika on noin 10–12 minuuttia. Leivonnainen saa jäädä sisältä hyvin kosteaksi.

5. Kumoa fondantit lautaselle.

Suklaatiramisu 

Tiramisun suklainen versio saa sukat pyörimään jaloissa. Tee se hyvissä ajoin valmiiksi, jotta keksit ehtivät kostua ja maut tekeytyä kokonaisuudeksi. 

suklaatiramisu
Tiramisun suklainen versio saa sukat pyörimään jaloissa.

Valmistusaika: Yli 2 h | Vaikeustaso: Keskitaso |  Annosmäärä: 8

Suklaatiramisu

200 g tummaa suklaata (75 %)
3 keltuaista
1 dl sokeria
250 g mascarponea
3 dl kuohukermaa
1 tl vaniljasokeria
200 g savoiardikeksejä

Kostutukseen:

3 dl maitoa
1 dl sokeria
1 rkl kaakaojauhetta
2 rkl konjakkia tai kahvilikööriä

Pinnalle:

kaakaojauhetta

Valmistusohje

1. Tee ensin kostutusliemi. Kuumenna maito kiehuvaksi, vispilöi sekaan sokeri ja kaakaojauhe. Anna kaakaon jäähtyä ja sekoita jouk­koon konjakki tai likööri.

2. Paloittele suklaa mikronkestävään kul­hoon, sulata mikrossa 10–20 sekuntia kerral­laan miedolla teholla, kunnes suklaa on juok­sevaa. Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaahdoksi, lisää joukkoon suklaa ja mascarpone. Vaahdo­ta kerma ja vaniljasokeri ja kääntele suklaa­ seokseen.

3. Kasta keksit yksi kerrallaan kaakaojuo­maan. Peitä noin 20–25 cm:n kokoisen reu­nallisen vuoan pohja keksikerroksella, lisää päälle puolet suklaaseoksesta. Tee toinen kek­sikerros ja peitä se täytteellä. Anna tiramisun maustua jääkaapissa vähintään 3 tuntia. Sii­vilöi pinnalle kerros kaakaojauhetta.

Suklaajäädyke ja pähkinäkrokantti 

Jälkiruoka talven juhlaan: suklaajäädykettä ja lämmintä suklaa-kinuskikastiketta. Erityisen herkullisen jälkiruoasta tekee pähkinäkrokantti, joka on maustettu suolahippusin.

suklaajäädyke ja pähkinäkrokantti
Jälkiruoka talven juhlaan: suklaajäädykettä ja lämmintä suklaa-kinuskikastiketta.

Valmistusaika: Yli 2 h | Vaikeustaso: Keskitaso

Suklaajäädyke

3 dl kuohukermaa
1 dl tomusokeria
2 keltuaista
50 g tummaa suklaata (70 %)

Pähkinäkrokantti:

2 dl sokeria
2 rkl vettä
120 g pähkinäsekoitusta
1/2 tl suolahiutaleita

Valmistusohje

1. Vatkaa kerma pehmeäksi vaahdoksi. Vaahdota keltuaiset ja tomusokeri. Pilko suklaa ja sulata pienellä lämmöllä mikrossa. Yhdistä suklaa ja munavaahto. Kääntele sekaan kermavaahto. Jaa seos pakastamisen kestäviin, pieniin laseihin. Peitä foliolla ja pakasta vähintään kolmeksi tunniksi.

2. Krokantti: Pane vesi ja sokeri laakeaan teflonkasariin. Kuumenna keskilämmöllä 4 minuuttia tai kunnes sokeri on sulanut. Lisää pähkinät ja suolahiutaleet ja kuumenna edelleen, kunnes seos on saanut vähän väriä. Kaada seos leivinpaperin päälle ja paloittele jäähtyneenä. Koristele jäädykeannokset krokanttipaloilla ja tarjoa lisäksi halutessasi lämmintä suklaakastiketta.

Tarjoa lisänä lämmintä suklaa-kinuskikastiketta ja suolahipuilla maustettua pähkinäkrokanttia.

Nutella-suklaafudget

Nämä suklaafudget ovat Nutellan ystävän valinta. Itse tehdyt Nutella-fudget on helppo valmistaa kondensoidusta maidosta. Ainoa vaikeus on malttaa antaa massan jähmettyä jääkaapissa pari tuntia.

Nutella-suklaafudge
Itse tehdyt Nutella-fudget on helppo tehdä kondensoidusta maidosta.

Valmistusaika: Yli 2 h | Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 40

Nutella-suklaafudget

1 rkl voita voiteluun
1 prk (350 g) Nutella-levitettä
1 tlk kondensoitua maitoa
220 g tummaa suklaata (60 %)
3 rkl suolatonta voita
1/2 tl sormisuolaa

Valmistusohje

Voitele uunivuoka voilla ja laita päälle leivinpaperi. Laita kulhoon kondensoitu maito, Nutella, rouhittu suklaa ja voi. Laita kulho vesihauteeseen ja lämmitä seosta noin 5 minuuttia, kunnes suklaa ja voi sulavat. Kaada seos uunivuokaan ja tasoita pinta. Ripottele pintaan sormisuolaa. Peitä ja laita kylmään pariksi tunniksi kovettumaan. Leikkaa kuumaan veteen kastetulla terävällä veitsellä paloiksi.

Kahden suklaan keksit

Kahden suklaan keksit ovat kahvipöydän himotuimpia keksejä. Tumman suklaan ja valkosuklaan yhdistelmä takaa, että suklaisuutta on kekseissä yllin kyllin. Mukaan voi rouhia myös pähkinöitä, kokeile vaihteeksi vaikka herkullisia macadamiapähkinöitä. 

kahden_suklaan_keksit
Tumman suklaan ja valkosuklaan yhdistelmä takaa, että suklaisuutta on kekseissä yllin kyllin.

Valmistusaika: 30–60 min | Vaikeustaso: Helppo

Kahden suklaan keksit

50 g voita
200 g tummaa suklaata
150 g valkosuklaata
2 kananmunaa
2 dl vaaleaa muscovadosokeria
1 tl vaniljasokeria
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
(100 g macadamiapähkinöitä)

Valmistusohje

1. Kuumenna uuni 170-asteiseksi. Sulata voi ja paloittele sekaan tumma suklaa. Rouhi valkosuklaa.

2. Pane munat, sokeri ja vanilja kulhoon, vatkaa kuohkeaksi sähkövatkaimella. Lisää suklaa-voiseos matalalla teholla vatkaten. Mittaa jauhot ja leivinjauhe kulhoon ja lisää suklaaseokseen samalla hyvin vatkaten. Kääntele taikinaan lopuksi valkosuklaarouhe (ja macadamiapähkinät).

3. Piirrä kahdelle leivinpaperiarkille yhteensä 16 ympyrää mahdollisimman kauaksi toisistaan. Jaa taikina ympyröihin. Kypsennä keksejä 12–15 minuuttia.

Suklaatorttu

Kun mikään muu ei riitä, suklaisen piiraspohjan päälle kaadettu kahden suklaan täyte, joka on tuhditettu kermalla vie taatusti kovimmankin suklaanhimon. Päälle rouhitut suklaahippuset, lumimantelit ja lisänä tarjottava vaniljalla maustettu kermavaahto viimeistelevät leivonnaisen. Suklaapiirakka on ihanan överi, mutta samaan aikaan niin hienostunut, että se kelpaa tarjottavaksi fiinimpäänkin kahvipöytään.

suklaatorttu
Suklaapiirakka on ihanan överi, mutta samaan aikaan niin hienostunut, että se kelpaa tarjottavaksi fiinimpäänkin kahvipöytään.

Valmistusaika: Yli 60 min | Vaikeustaso: Keskitaso

Pohja:

150 g kylmää voita
3 dl vehnäjauhoja
¾ dl kaakaota
1 dl tomusokeria
1 keltuainen
2 rkl kylmää vettä

Täyte

200 g maitosuklaata
100 g tummaa suklaata
2 dl kuohukermaa
1 dl maitoa
2 isoa munaa
3 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria

Koristeeksi:

suklaarouhetta tai rouhittuja lumimanteleita

Lisäksi:

vaniljalla maustettua kermavaahtoa tai vaniljajäätelöä

Valmistusohje

1. Nypi sekaisin paloiteltu voi, vehnäjauhot, kaakao ja tomusokeri. Lisää keltuais- vesiseos nopeasti sekoittaen. Älä vaivaa taikinaa. Kääri taikina kelmuun ja anna levätä kylmässä vähintään puoli tuntia.

2. Kuumenna uuni 175-asteiseksi. Kauli taikina halkaisijaltaan 22 cm:n kokoisen irtopohjavuoan pohjan ja reunat peittäväksi levyksi. Peitä vuoan pohja leivinpaperilla, voitele reunat. Nosta levy vuokaan ja painele. Pistele pohja haarukalla, peitä leivinpaperilla ja kaada pohjan päälle pussillinen kuivia herneitä, etteivät reunat valu paistamisen aikana. Kypsennä pohjaa 180-asteisen uunin keskitasolla 20 minuuttia. Poista paperi ja herneet ja kypsennä vielä 5 minuuttia.

3. Tee täyte pohjan kypsyessä. Kuumenna kermamaito kiehuvaksi. Paloittele suklaat kulhoon, kaada päälle neste. Sekoita tasaiseksi. Vatkaa munat ja sokeri keskenään, lisää suklaaseokseen. Kaada täyte pohjan päälle. Kypsennä noin 35–45 minuuttia tai kunnes täyte on juuri ja juuri hyytynyt.

4. Anna tortun jäähtyä täysin ennen tarjoamista.

X