Suklainen, sitruunainen vai paahdettu? Erilaiset laskiaispullat haastavat perinteisen herkun uusilla mauilla ja muodoilla
Monen pullanystävän odotetuin herkkuhetki on helmikuussa koittava laskiaispullasesonki. Kokeile perinteisen laskiaispullan ohessa myös uutta: katso ohjeet, miten sekä täytteet että pullan muoto laitetaan ihanasti uusiksi!
Monen pullanystävän odotetuin herkkuhetki on helmikuussa koittava laskiaispullasesonki. Kokeile perinteisen laskiaispullan ohessa myös uutta: katso ohjeet, miten sekä täytteet että pullan muoto laitetaan ihanasti uusiksi!
Laskiaispulla koostuu yleensä kahdesta osasta: itse pullasta sekä yltäkylläisistä täytteistä. Perinteinen laskiaispulla syntyy reilusti kardemummalla maustetusta pullasta, rohkeasti erilaiset laskiaispullat taas sitruunalla, suklaalla ja eksoottisella kookoksella maustetusta pullataikinasta.
Lue myös: Täydellinen pullataikina vaatii kolme vaihetta – parhaat vinkit pullataikinan tekoon
Jäähtynyt pulla halkaistaan ja sisään lastataan mieleisiä täytteitä. Ruotsista 1700-luvulta peräisin oleva aito ja alkuperäinen laskiaispulla sisälsi vain mantelimassaa. Kermavaahto löysi tiensä pullan väliin 1930-luvulla ja hillo tuli tutuksi vasta 1950-luvulla, kun sillä alettiin Suomessa korvata kallis ja vaikeasti saatavissa oleva mantelimassa.
Sittemmin laskiaispullasta ja sen täytteistä on kehitetty toinen toistaan mielikuvituksellisempia variaatioita. Vuodesta 2015 lähtien ruotsalaiset ovatkin lanseeranneet joka vuosi uuden, päivitetyn version klassisesta laskiaispullasta eli semlasta. Niin täytteet kuin pullan muotokin ovat menneet täysin uusiksi.
Perinteisen pyöreän pullan lisäksi laskiaispullasta on nähty muun muassa pitkänmallisiksi pulliksi muotoiltuja hodareita, kääräistyjä laskiaispullawrappeja, muhkeita laskiaispullakakkuja ja -pitkoja sekä prinsessakakun ja laskiaispullan hybridejä.
Täytteissä puolestaan ovat ihastuttaneet niin kinuski, banaani, marenkimuru, Nutella kuin laku ja kookoskin. Makuaineet voi sivellä pullan täytteeksi sellaisenaan tai sekoittaa kermavaahdon joukkoon. Kun on kyse laskiaispullasta, vain mielikuvitus on rajana.
Sitruunalla ja kookoksella maustetut erilaiset laskiaispullat
Makumatka tropiikin lämpöön käy helposti, kun maustat pullataikinan inkiväärillä, sitruunalla sekä kookoksella ja sekoitat kermavaahdon joukkoon appelsiinia.
Sitruunalla ja kookoksella maustetut laskiaispullat sopivat myös vegaaniseen ruokavalioon, kun vaihdat kerman kasvipohjaiseen vaihtoehtoon. Kokeile esimerkiksi kaura- tai soijavispiä.
Ohje: Sitruunalla ja kookoksella maustetut laskiaispullat
Espresso-suklaapitko
Suklaanystävän herkkupulla valmistuu lisäämällä pullataikinaan kaakaojauhetta!
Muhkeasta, pitkon malliin leivotusta pullasta riittää syötävää isommallekin joukolle herkkusuita. Espresso-suklaapitkon täytteenä on pikakahvilla maustettua kermavaahtoa, eikä mantelimassaakaan ole unohdettu. Tässä sekin tarjoillaan tuhdin suklaisena.
Ohje: Espresso-suklaapitko
Laskiaispullat mangotäyttellä
Kiireinen leipuri oikaisee kaupan valmiilla pakastepullataikinalla. Kun uunista tulvahtaa tuoreen pullan tuoksu, ei kukaan kysele onko mutkia vedetty leipoessa hieman suoremmiksi.
Herkullista jujua täytteeseen saat maustamalla kermavaahdon mangososeella.
Ohje: Laskiaispullat mangotäytteellä
Kirsikkainen laskiaispullakakku
Kirsikkaisessa laskiaiskakussa kiista hillosta ja mantelimassasta on ratkaistu raastamalla kermavaahdon joukkoon mantelimassaa ja sivelemällä pitkon väliin hilloa. Perinteisen mansikka- tai vadelmahillon sijaan laskiaispullakakkua piristää raikas kirsikkahillo.
Kun kuohkean pullapitkon välissä on sekä pumpulinpehmeää, mantelista kermavaahtoa että makeaa hilloa, on herkkuhetki vertaansa vailla. Täytetty pullapitko on näyttävä kahvipöydän tarjottava, josta jokainen voi leikata juuri haluamansa kokoisen viipaleen.
Ohje: Kirsikkainen laskiaiskakku
Korvapuustibruschetat
Todellinen herkkusuu vaihtaa perinteisen vehnäpullan kaneliseen korvapuustiin.
Korvapuustibruschetat yhdistävät köyhien ritareiden ja laskaispullan parhaat puolet. Halkaistu, parilapannulla rapeaksi paahdettu korvapuusti täytetään kermavaahdolla ja mieleisellä hillolla. Kuivakin pulla käy hyvin tähän tarkoitukseen, joten tässä täydellinen vaihtoehto myös laskiaisen jälkeiseen herkutteluun.
Ohje: Korvapuustibruschetat
Kotiliesi.fi: Vegaaninen laskiaispulla – paras vegaaninen pullataikina ja veikeät vinkit täytteisiin
Kommentit
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous